Psychologiczno-jelitowa dieta GAPS – poznaj jej założenia!
Z roku na rok w społeczeństwie rośnie świadomość odnośnie żywienia. Ludzie coraz bardziej rozumieją, jak wielką rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych odgrywa zbilansowana dieta, dlatego szukają planów żywieniowych, które pasują do ich stylu życia oraz preferencji smakowych. Jak się okazuje, dobrze dobrany jadłospis może również wspomóc leczenie niektórych schorzeń, takich jak zespół jelita drażliwego, cukrzyca czy zespół policystycznych jajników (PCOS).
Dieta GAPS to sposób żywienia, który ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Opiera się na założeniu, że kondycja całego organizmu jest ściśle powiązana ze zdrowiem jelit. Sprawdź, na czym polega dieta GAPS, jakie produkty należy wyeliminować, i dowiedz się, czy faktycznie jest korzystna dla zdrowia jelit oraz równowagi psychicznej człowieka.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS – idea i założenia
Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS to koncepcja rozwinięta przez rosyjską neurolożkę i dietetyczkę, dr Nataszę Campbell-McBride. GAPS, czyli "gut and psychology syndrome" (zespół psychologiczno-jelitowy), opiera się na powiązaniu stanu zdrowia jelit z funkcjonowaniem mózgu oraz zdrowiem psychicznym. Dieta GAPS została opracowana z myślą o leczeniu syna lekarki, u którego zdiagnozowano autyzm.
GAPS obejmuje choroby, wynikające ze złej kondycji mikrobiomu jelitowego. Są to m.in. celiakia, cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane i wiele innych. Autorka terminu GAPS zalicza do tej grupy także inne dolegliwości, takie jak alergie, nietolerancje pokarmowe, czy astmę.
Natasza Campbell-McBride uważa, że ten sposób żywienia może wspierać funkcjonowanie organizmu u osób z autyzmem, ADHD, czy schizofrenią. Swoje obserwacje opisała w książce „Zespół psychologiczno jelitowy – naturalne metody leczenia autyzmu, ADHD, dysleksji, dyspraksji, depresji i schizofrenii”, wydanej w 2004 r.
Według tej koncepcji, problemy zdrowotne takie jak autyzm, ADHD, depresja czy nadpobudliwość emocjonalna mogą mieć swoje korzenie w zaburzeniach flory bakteryjnej jelit. Twórcy jadłospisu GAPS wysnuli hipotezę, która wiąże tego rodzaju problemy z nieszczelnością jelit. W jej wyniku, do krwi mają przedostawać się bakterie i szkodliwe substancje, niekorzystnie wpływające na rozwój oraz pracę mózgu.
Terapia oparta na założeniach GAPS koncentruje się więc na poprawie stanu zdrowia jelit poprzez odpowiednią dietę, suplementację oraz eliminację potencjalnie szkodliwych czynników środowiskowych, co ma prowadzić do polepszenia zdrowia psychicznego i fizycznego.
Warto wiedzieć, że dieta GAPS to modyfikacja jadłospisu SCD (specific carbohydrate diet — dieta specyficznych węglowodanów), stosowanego głównie jako terapia wspomagająca leczenie chorób jelit.
Dieta na zdrowe jelita – co jeść, a czego unikać w diecie GAPS?
Dieta GAPS jest bardzo restrykcyjna — eliminuje się wiele produktów spożywczych, co może skutkować niedoborami. Składnikami, których może brakować organizmowi to głównie błonnik pokarmowy (poprawia perystaltykę jelit) oraz witaminy z grupy B. Z tego względu powinna być stosowana wyłącznie w określonych przypadkach pod opieką lekarza i dietetyka.
Dieta GAPS składa się z kilku kroków: podzielonej na etapy fazy wstępnej (3-6 tygodni), pełnej diety GAPS (1,5-2 lata) oraz reintrodukcji. Całkowita długość trwania diety jest kwestią indywidualną, zależną głównie od kondycji organizmu i jego podatności na wprowadzane zmiany.
Poszczególne etapy diety GAPS zakładają eliminację jednych grup produktów i stopniowe wprowadzanie kolejnych. W jadłospisie powinny znaleźć się:
- wywary mięsne,
- mięso i jaja z hodowli ekologicznej,
- ryby i skorupiaki,
- tłuszcze zwierzęce,
- owoce,
- fermentowane produkty mleczne (i nie tylko),
- warzywa nieskrobiowe,
- kokosy, mleko kokosowe oraz tłuszcz kokosowy.
Z kolei wyeliminować należy następujące pokarmy:
- cukier, syropy, sztuczne słodziki,
- produkty przetworzone,
- mleko (można spożywać wyłącznie fermentowane produkty mleczne, przygotowane we własnej kuchni),
- warzywa skrobiowe,
- zboża (również ryż i kukurydza),
- nasiona roślin strączkowych,
- kawę i mocne napary z herbaty,
- produkty sojowe,
- alkohol (okazjonalnie dozwolona jest lampka wytrawnego wina).
Jak może wyglądać przykładowy jadłospis diety GAPS na etapie pełnej diety?
Śniadanie: jajecznica na maśle ghee z warzywami, pół szklanki jogurtu domowej roboty.
II śniadanie: pasta z awokado, czosnkiem i warzywami.
Obiad: papryka nadziewana mięsem mielonym.
Podwieczorek: szklanka domowego kefiru, jabłko.
Kolacja: krem z pomidorów na wywarze mięsnym.
Autorka diety GAPS dodatkowo zaleca spożywanie porcji mięsnego wywaru do każdego posiłku.
Jak dieta GAPS wpływa na stan zdrowia?
Od dawna wiadomo, że to, co znajduje się w jadłospisie, wpływa na nastrój. Dzieje się tak, ponieważ bakterie naturalnie bytujące w jelitach (mikrobiom) stymulują neuroprzekaźniki, które regulują samopoczucie. Wykazano, że część pokarmów (szczególnie wysokoprzetworzone, bogate w tłuszcze trans, cukry i sztuczne konserwanty) może nasilać objawy stanów zapalnych w organizmie, a tym samym negatywnie oddziaływać na nastrój. Dieta GAPS eliminuje te produkty, co u niektórych pacjentów przekłada się na lepsze samopoczucie.
Dietetycy wskazują jednak, że w takim przypadku znacznie lepszym rozwiązaniem jest dieta przeciwzapalna, przebadana, znacznie mniej restrykcyjna i dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Za zaletę diety GAPS z pewnością można uznać eliminację z jadłospisu produktów przetworzonych, bogatych w tłuszcze trans, czy cukier. Bez wątpienia jest to wskazana zmiana dla organizmu, podobnie jak spożywanie probiotyków. Pozytywnie wpływa na zdrowie jelit i może łagodzić wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Warto podkreślić, że choć niektórzy mogą odczuwać poprawę samopoczucia po wprowadzeniu zmian w żywieniu, to jednak do tej pory nie ukazały się rzetelne badania naukowe, potwierdzające skuteczność diety GAPS w przypadku autyzmu. Dietetycy wskazują, że autyzm związany jest wybiórczością pokarmową i przywiązaniem do rutyny, dlatego stosowanie tak rygorystycznej diety może niekorzystnie wpływać na przebieg właściwej terapii.
W zestawieniu diet z 2022 r., przygotowanym przez U.S. News & World Report, dieta GAPS znalazła się wśród najgorzej ocenianych jadłospisów. Zdaniem specjalistów tego rodzaju zmiany w sposobie żywienia powinny być wprowadzane wyłącznie po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Dieta GAPS nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, karmiących piersią, ani dzieci, ze względu na zwiększone ryzyko niedoborów.
Podsumowanie
Dieta GAPS jest bardzo restrykcyjna - zakłada eliminację dużej grupy produktów, co może powodować niedobory określonych składników w organizmie. Jej celem nie jest walka z nadmierną masą ciała, a – zgodnie z założeniami autorki – wspomaganie leczenia m.in. autyzmu, ADHD, czy schizofrenii. Nie ma jednak dostatecznych dowodów, potwierdzających tę hipotezę. Zanim zaczniesz stosować dietę GAPS, koniecznie skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem klinicznym, zwłaszcza jeśli chorujesz na choroby przewlekłe i przyjmujesz na stałe określone leki.
Źródła:
- P. Poziemska, Dieta GAPS: Gut And Psychology Syndrome (Zespół psychologiczno-jelitowy), https://dietetycy.org.pl/dieta-gaps/ (dostęp: 20.02.2024 r.).
- E. K. Howley, What Is the GAPS Diet? A Beginner's Guide, https://health.usnews.com/best-diet/gaps-diet (dostęp: 20.02.2024 r.).
- Best Diets Overall 2024, https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall (dostęp: 20.02.2024 r.).
- A. Kureń, Najlepsze i najgorsze diety świata – ranking, https://centrumrespo.pl/dieta/najlepsze-i-najgorsze-diety-swiata-ranking/ (dostęp: 20.02.2024 r.).
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [27.03.2024]