Oleje roślinne mogą być zdrowym składnikiem diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Prozdrowotne właściwości każdego z nich zależą od rodzaju rośliny, z jakiej są tłoczone i składu tłuszczów. Wiele z nich stosowanych jest w medycynie naturalnej, jako suplementy diety. Jeden z cenniejszych tłuszczów roślinnych pozyskuje się z wiesiołka.
Olej z nasion wiesiołka jest bogaty w substancje odżywcze i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego świetnie sprawdza się jako element codziennej diety oraz emolient do pielęgnacji skóry. Sprawdź, jakie właściwości ma olej z wiesiołka, jak z niego korzystać na co dzień oraz czy istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.
Olej z wiesiołka – właściwości
Olej, o którym mowa, pozyskiwany jest z wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L.) – rośliny naturalnie występującej na terenach Ameryki Północnej. W Europie pojawiła się w XVII w. jako gatunek zawleczony, a obecnie rośnie na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą. W Polsce wiesiołek jest dość często spotykany, głównie w dolinie Wisły.
Wiesiołek dwuletni nazwę zawdzięcza swojemu cyklowi rozwojowemu, który liczy dokładnie dwa okresy wegetatywne. Roślina ta posiada charakterystyczne żółte kwiaty i owoce w postaci torebek z czterema klapami. To właśnie w ich wnętrzu kryją się nasiona, wykorzystywane do produkcji oleju z wiesiołka. W ich składzie znajduje się ok. 15-20% olejów, z czego wysoki odsetek stanowią NNKT. Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się: kwas linolowy (70%), kwas gamma-linolenowy (7-10%), bardzo rzadko występujący w roślinach i kwas oleinowy. To właśnie tym składnikom wiesiołek zawdzięcza swoje cenne właściwości.
Olej z wiesiołka jest także źródłem mikroelementów – cynku, magnezu, selenu oraz witaminy E i wapnia. Zawiera również fitosterole oraz białko bogate w aminokwasy siarkowe. Dzięki temu jest odżywczym suplementem diety oraz emolientem, który można stosować do pielęgnacji twarzy i ciała.
Jak działa olej z wiesiołka? Ze względu na wysoką zawartość NNKT, przypisuje się mu następujące właściwości:
- łagodzi bóle na tle reumatycznym,
- stymuluje regenerację tkanki chrzęstnej,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
- przyspiesza gojenie ran,
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
- reguluje cykl miesiączkowy u kobiet,
- korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Olej z wiesiołka wykorzystuje się też w leczeniu mastalgii (bólu piersi). Z jej powodu cierpi ponad połowa kobiet w wieku rozrodczym – naukowcy podejrzewają, że mastalgia może mieć związek z niedoborami niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie. Stosowanie oleju z wiesiołka jako suplementu diety w połączeniu z witaminą E, dawało pozytywne efekty terapii.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe a profilaktyka nowotworowa
Już od wielu lat lekarze wskazują, że kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę w profilaktyce zachorowań na raka. Szczególnie cenny jest kwas gamma-linolenowy, który ma potwierdzone działanie spowalniające procesy rozwoju komórek nowotworowych. Wyniki analiz wykazały, że regularne spożywanie oleju z wiesiołka osłabia działanie czynników kancerogennych (rakotwórczych). Udało się także dowieść, że kwas gamma-linolenowy zwiększa wrażliwość nowotworów na preparaty stosowane w ramach leczenia.
Olej z wiesiołka – zastosowanie
Olej wiesiołkowy bywa nazywany „olejem dla kobiet” nie tylko ze względu na właściwości łagodzące mastalgię. Ten roślinny tłuszcz stosuje się również w przypadku nasilonych objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz bolesnych menstruacji. Może nie tylko zmniejszać obrzęk oraz dolegliwości bólowe piersi, ale również bóle w podbrzuszu. U niektórych pań reguluje samopoczucie, ponieważ kwas gamma-linolenowy hamuje wytwarzanie prostaglandyn, które stymulują czynność skurczową macicy. Obecnie bada się wpływ oleju z wiesiołka na objawy towarzyszące menopauzie.
Co ciekawe, olej wiesiołkowy korzystnie wpływa także na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu (LDL), a wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. U pacjentów suplementujących olej z nasion wiesiołka dwuletniego zaobserwowano także wyraźne zmniejszenie poziomu metali ciężkich – kadmu oraz ołowiu we krwi. Coraz częściej mówi się o tym, że olej wiesiołkowy może wspomagać odchudzanie.
Spożywanie oleju i dostarczanie organizmowi cennego kwasu gamma–linolenowego wpływa również na kondycję skóry. Zwiększa jej elastyczność, zmniejsza suchość, łagodzi świąd i zapobiega powstawaniu bruzd oraz zmarszczek. Spowalnia także procesy starzenia. Właściwości te są niezwykle pomocne w leczeniu atopowego zapalenia skóry i łuszczycy – u pacjentów, którzy suplementowali olej, odnotowano łagodniejszy przebieg aktywnej fazy choroby.
Olej z wiesiołka polecany jest także osobom leczącym się z powodu trądziku łojotokowego, różowatego raz alergii skórnych. Można stosować go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, np. do masażu ciała lub olejowania włosów. Taka pielęgnacja zapewni pasmom odpowiednią dawkę odżywienia i zdrowy połysk.