Ocet jabłkowy – jakie jest jego zastosowanie i czy warto go pić?
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie produktów fermentowanych może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Bakterie w nich zawarte są przyjazne organizmowi ludzkiemu i wspierają jego funkcjonowanie na wielu płaszczyznach – wspomagają pracę układu pokarmowego, poprawiają wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wzmacniają odporność. Sposobem na to, by się o tym przekonać, może być włączenie do diety kiszonek lub spożywanie octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy nie musi być jedynie przyprawą, poprawiającą smak potraw. To płyn, który ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych. Wiele osób przekonało się o tym, pijąc codziennie rozcieńczony ocet jabłkowy. Sprawdź, co warto wiedzieć o occie jabłkowym – jakie składniki odżywcze i witaminy zawiera oraz w jaki sposób wpływa na organizm. Podpowiadamy, jak jeszcze można stosować ocet jabłkowy i kiedy warto po niego sięgnąć.
Z artykułu dowiesz się:
Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze i nie tylko
Ocet jabłkowy to produkt otrzymywany w procesie fermentacji alkoholowej oraz octowej. Do jego wyrobu używa się jabłek lub soku jabłkowego, które wskutek działania drożdży oraz bakterii kwasu octowego zaczynają fermentować. Drożdże trawią cukry zawarte w owocach lub soku, w wyniku czego powstaje alkohol etylowy. Następnie do działania przystępują bakterie kwasu mlekowego, które utleniają alkohol, a efektem tego jest kwas octowy.
Zarówno dostępny w sklepach, jak i domowy ocet jabłkowy to produkt powstały w wyniku naturalnego procesu fermentacji. Warto jednak wiedzieć, że skład i zawartość poszczególnych składników odżywczych w octach innych producentów, może się nieco różnić. Zależy to w dużej mierze od jakości oraz ilości owoców użytych do produkcji octu jabłkowego. W różnych proporcjach mogą tu występować:
- probiotyki,
- witaminy (A, B1, B2, B6, C, E),
- makro- i mikorelementy (potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo),
- przeciwutleniacze (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, beta-karoten i in.).
Dzięki wysokiej zawartości probiotyków, ocet jabłkowy wspiera prawidłową pracę jelit i ułatwia trawienie pokarmów. Spożywanie rozcieńczonego w wodzie octu jabłkowego pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości, co skutecznie zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Właśnie dlatego polecany jest osobom odchudzającym się.
Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego wynikają także z witamin obecnych w składzie produktu. Biorą one udział w procesach krwiotwórczych, wspomagają działanie układu immunologicznego oraz wspierają funkcjonowanie mózgu.
Z kolei antyoksydanty, jakie zawiera ocet jabłkowy, neutralizują wolne rodniki - cząsteczki, które mają bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Przyspieszają procesy jego starzenia oraz sprzyjają nowotworzeniu, co jest niebezpieczne dla zdrowia ogólnego.
Składniki octu jabłkowego odpowiadają także za regulację poziomu glukozy we krwi. Ocet jabłkowy spożywany na czczo (po rozcieńczeniu w wodzie) pozwala obniżyć stężenie cukru we krwi po posiłkach oraz z samego rana, po nocnym śnie. Taka terapia może wspomagać leczenie cukrzycy typu II, jednak tylko i wyłącznie po konsultacji z diabetologiem. Warto wiedzieć, że picie octu jabłkowego nie zastąpi farmakoterapii oraz diety, której muszą przestrzegać diabetycy.
Ocet jabłkowy – kiedy warto po niego sięgnąć?
Zarówno niefiltrowany ocet jabłkowy, jak i zwykły, polecany jest w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, czy choroby serca. Szczególnie chętnie sięgają po niego osoby, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy. Należy jednak pamiętać, że samo picie octu jabłkowego nie zwalczy nadwagi, czy otyłości. Niezbędna jest zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna - ocet jabłkowy można stosować wyłącznie jako wsparcie całego procesu odchudzania.
Również pacjenci, u których zdiagnozowano cukrzycę, chętnie piją ocet jabłkowy, by ustabilizować poziom cukru we krwi. W tym przypadku także jest to jedynie wsparcie leczenia pod opieką diabetologa.
Po ocet jabłkowy sięgnąć mogą też ci, którzy cenią sobie naturalną pielęgnację i lubią przygotowywać kosmetyki samodzielnie. Z octu jabłkowego można sporządzić płukankę do włosów, wcierkę, a nawet tonik do przemywania skóry.
Ocet jabłkowy – 5 sposobów zastosowania
Już wiesz, jak ocet jabłkowy powstaje i jakie ma właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Czy wiesz jak je wykorzystać? Możesz przygotować domowe kosmetyki z octem jabłkowym, pić ocet jabłkowy i dodawać go do potraw. Poznaj nasze 5 sposobów zastosowań octu jabłkowego – nie tylko w kuchni.
Ocet jabłkowy do picia
Coraz więcej osób wprowadza ocet jabłkowy w tej formie do swojej codziennej diety. Jak zrobić to poprawnie? Łyżkę octu jabłkowego należy rozcieńczyć w szklance wody – tak przygotowany roztwór powinno się pić z rana, przed spożyciem posiłku. Ocet pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Ocet jabłkowy jako zamiennik octu spirytusowego
Ocet jabłkowy może być stosowany w kuchni jako zamiennik klasycznego, spirytusowego octu. Wzbogaci to smak przygotowywanych sałatek, sosów, zup, a nawet deserów, a jednocześnie pozwoli czerpać korzyści zdrowotne.
Płukanka do włosów z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne i pielęgnacyjne, dlatego warto stosować go do włosów. Sprawi, że będą gładsze, bardziej lśniące i odżywione. Możesz wypróbować domową płukankę – żeby ją przygotować, potrzebujesz łyżki octu jabłkowego oraz litra przegotowanej, ostudzonej wody. Płucz nią włosy po umyciu i nałożeniu odżywki. Nie martw się - nieprzyjemny zapach szybko wyparuje.
Tonik do twarzy
Ze względu na właściwości pielęgnacyjne, ocet jabłkowy można stosować jako tonik. Porcję kosmetyku, niezbędną do przeprowadzenia porannej i wieczornej rutyny przygotujesz z jednej łyżki octu jabłkowego oraz dwóch łyżek wody. Jeśli masz wrażliwą cerę, zwiększ ilość wody w domowym toniku. Przemywaj skórę twarzy i ciała – ocet jabłkowy przywraca jej naturalne kwasowe pH i neutralizuje bytujące na niej bakterie.
Ekologiczny środek do czyszczenia
Poprzez dodanie octu jabłkowego do wody uzyskasz także naturalny "detergent", pomocny przy sprzątaniu. Rozcieńczaj ocet w proporcjach 1:2 lub 1:3 – tak przygotowanym roztworem możesz myć podłogi, okna oraz ścierać kurze. To dobre rozwiązanie szczególnie dla rodziców raczkujących niemowląt, które często wkładają rączki do buzi. Ocet jabłkowy nie jest trujący, w przeciwieństwie do pozostałości po detergentach.
Podsumowanie
Ocet jabłkowy to produkt o uniwersalnym zastosowaniu – nie tylko w kuchni, ale także w łazience. Oprócz prozdrowotnych korzyści, jakie niesie spożywanie wody z dodatkiem octu jabłkowego, doskonale sprawdza się również w pielęgnacji ciała i włosów oraz jako naturalny preparat do czyszczenia. Może być zdrowszym zamiennikiem octu spirytusowego, a także bazą dla domowej roboty kosmetyków, takich jak wcierki, płukanki, czy toniki do twarzy. Wypróbuj ocet jabłkowy i przekonaj się osobiście o jego cennych właściwościach.
Źródła:
- D. Yagnik, V. Serafin, A. J. Shah, Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression, https://www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x (dostęp 20.11.2023 r.).
- E. Ostman, Y. Granfeldt, L. Person i in., Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16015276/ (dostęp 20.11.2023 r.).
- L. Na, X. Chu, S. Jiang i in., Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26476634/ (dostęp 20.11.2023 r.).
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [21.05.2024]