Kolagen – właściwości, występowanie oraz korzyści z suplementacji
Kolagen to najczęściej występujące białko w ludzkim organizmie. Nazywany jest czasem białkiem młodości. Wskazuje się, że stanowi niemal 30% wszystkich białek. Dzięki swoim właściwościom składnik ten spełnia szereg funkcji, zwłaszcza w kontekście kondycji skóry.
Niestety, wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu w naszym organizmie zmniejsza się, czego nie można uniknąć nawet w przypadku stosowania zbilansowanej diety. Może to mieć skutki uboczne w postaci pogorszenia stanu skóry, włosów czy paznokci. Jak w tej sytuacji zadbać o swoje zdrowie i wygląd? Niedobór kolagenu w tkance łącznej można uzupełniać za pomocą regularnej suplementacji tego białka, np. w postaci kolagenu do picia. Dowiedz się, jaki jest najlepszy kolagen, jakie ma właściwości, gdzie występuje, a także jakie korzyści może przynieść jego systematyczne dostarczanie do organizmu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym są włókna kolagenu w organizmie człowieka?
Kolagen jest kluczowym białkiem strukturalnym tkanki łącznej. Zbudowany jest z aminokwasów, w tym szczególnie z proliny, glicyny oraz hydroksyproliny. Jego kluczową rolą w organizmie jest łączenie ze sobą komórek. W związku z tym kolagen stanowi istotny składnik budulcowy wielu tkanek organizmu (w tym skóry, ścięgien, włosów, paznokci, kości czy nawet zębów), a także wsparcie dla narządów (wątroby czy nerek).
Właściwości i funkcje kolagenu
Dzięki swoim właściwościom białko to spełnia szereg kluczowych funkcji w organizmie ludzkim, zapewniając jego prawidłowe funkcjonowanie. Szczególnie istotny jest wpływ kolagenu na skórę, włosy i paznokcie. Znajduje on również szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy medycynie estetycznej.
Składnik ten odznacza się przede wszystkim elastycznością oraz wytrzymałością na rozciąganie czy rozrywanie, co pozwala na ochronę tkanek przed urazami mechanicznymi. Kolagen wykazuje również zdolność wiązania wody, dzięki czemu pozwala na zachowanie właściwego stopnia nawilżenia skóry. Jego odpowiedni poziom w organizmie zapewnia również prawidłową elastyczność i jędrność skóry. Wskazuje się także, że utrzymuje właściwą kondycję włosów.
Jak kolagen wpływa na wygląd i kondycję włosów? Składnik ten pozwala na dostarczanie kluczowych aminokwasów, które rewitalizują, a także odżywiają ich cebulki. Ponadto kolagen jako białko spełnia funkcję w układzie kostnym i chrzęstnym, wspomaga pracę stawów.
Naturalny kolagen – występowanie
Kolagen naturalny występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Istnieją różne rodzaje kolagenu. Wyróżnić można zwłaszcza kolagen rybi, wołowy czy wieprzowy. Składnik ten pozyskiwany jest m.in. ze skóry czy łusek zwierząt. Ze względu na jego właściwości na rynku możemy znaleźć kolagen do twarzy w kremie, a także żele i peelingi z jego zawartością. Kolagen znajdziemy także w doustnych suplementach diety (np. kolagen w proszku).
Stosowanie suplementacji w postaci hydrolizatu kolagenu stało się popularnym sposobem na uzupełnienie jego niedoborów w organizmie. Dzięki temu możliwe jest dostarczenie tego składnika od środka, co pozwala m.in. na dotarcie w głąb skóry i poprawę jej kondycji.
Kolagen naturalny a wiek
Wraz z wiekiem dochodzi do stopniowego ograniczenia naturalnej syntezy kolagenu w naszym organizmie. Po 25. roku życia ilość kolagenu zaczyna się zmniejszać, a u osób po 50. roku życia obserwuje się gwałtowny spadek poziomu tego białka. Warto podkreślić, że proces produkcji kolagenu zostaje naturalnie zahamowany po 60. roku życia.
Korzyści z suplementacji białka kolagenowego
Nasza codzienna dieta nie jest w stanie zapewnić właściwej ilości białka, jakim jest czysty kolagen. Pomocne w tym przypadku może okazać się uzupełnienie niedoborów poprzez regularną suplementację. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie kolagenu w postaci doustnych preparatów hydrolizatów kolagenu (np. w formie kolagenu do picia). Hydrolizowany kolagen w takiej postaci jest dobrze przyswajany przez organizm, a także łatwo się wchłania. Systematyczne stosowanie tego typu preparatów może mieć pozytywny wpływ na stan skóry i nie tylko.
Na rynku dostępnych jest wiele marek oferujących produkty z kolagenem. Kolagenami w proszku, które można rozpuścić w posiłkach czy napojach, są np. preparaty marki Vital Proteins. W ich skład wchodzą peptydy kolagenowe pochodzenia wołowego bądź rybiego. Dostępne są pojemności 221 g, 284 g i 567 g. Należy je stosować, dodając 1–2 miarki produktu do 250 ml płynu, a następnie dokładnie wymieszać. Zalecana jest jedna porcja dziennie. Produkty marki PharmoVit dostępne są m.in. w wygodnych postaciach kapsułek bądź saszetek. Kolagen od marki Reme w proszku w poręcznych opakowaniach o pojemności 150 g zachęca ciekawymi smakami truskawki i opuncji figowej czy pomarańczy i marakui. Kolgen od Noble Health występuje zaś, oprócz standardowych postaci proszku czy kapsułek, także w postaci żelków. Osoby rezygnujące z mięsa w swojej diecie mogą ponadto zdecydować się na kolagen dla wegan. Oprócz wymienionych marek warto zapoznać się z ofertą także innych, dostępnych w aptekach.
Regularne stosowanie kolagenu przynosi szereg korzyści. Białko to m.in.:
- zwiększa nawilżenie, elastyczność i sprężystość skóry,
- niweluje rozstępy i cellulit,
- spłyca zmarszczki,
- poprawia wygląd i kondycję włosów,
- ogranicza łamliwość paznokci,
- wspiera kondycję stawów podczas aktywności fizycznej.
Podsumowanie
Białko kolagenowe jest głównym białkiem w organizmie. Jego działanie jest wielowymiarowe, a dzięki swoim właściwościom zapewnia prawidłową kondycję skóry, włosów czy paznokci. Jego naturalnym źródłem są produkty zwierzęce – wyróżnić można np. białko kolagenu rybiego czy wołowego.
Niestety, wraz z wiekiem jego naturalna produkcja ulega zmniejszeniu, a codzienna dieta nie jest w stanie zapewnić jego odpowiedniej ilości. Rozwiązaniem mogą okazać się suplementy z kolagenem. Regularne dostarczanie hydrolizatów kolagenu może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu (takich jak zwiększenie elastyczności i nawilżenia skóry, zmniejszenie łamliwości paznokci czy poprawa wyglądu włosów).
Źródła:
- K.L. Clark, W. Sebastianelli, K.R. Flechsenhar, D.F. Aukermann, F. Meza, R.L. Millard, J.R. Deitch, P.S. Sherbondy, A. Albert, 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain, „Current Medical Research and Opinion” 2008, nr 24(5), s. 1485–1496.
- A. León-López, A. Morales-Peñaloza, V.M. Martínez-Juárez, A. Vargas-Torres, D.I. Zeugolis, G. Aguirre-Álvarez, Hydrolyzed Collagen – Sources and Applications, „Molecules” 2019, nr 24(22), s. 4031.
- A. Nowicka-Zuchowska, A. Zuchowski, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, „Lek w Polsce” 2019, nr 29 (11/12), s. 6–10.
- A. Owczarzy, R. Kurasiński, K. Kulig, W. Rogóż, A. Szkudlarek, M. Maciążek-Jurczyk, Collagen – structure, properties and application, „Engineering of Biomaterials” 2020, nr (156), s. 17–23.
- M.I.A. Rodríguez, L.G.R. Barroso, M.L. Sánchez, Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications, „J Cosmet Dermatol” 2017, s. 1–7.
Autorka
Katarzyna Jamka – mgr dietetyki, inż. technologii żywności i żywienia człowieka. Na co dzień zajmuje się copywritingiem - przygotowuje treści specjalistyczne, a także komunikację do mediów społecznościowych. Od 2016 r. prowadzi własnego bloga, na którym inspiruje do prowadzenia zdrowego stylu życia. Jej pasją są podróże, które łączy z odkrywaniem nowych smaków. W wolnej chwili lubi wskoczyć na matę i praktykować jogę.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [11.03.2025]