Nadmierne gazy w jelitach – czym są i jak się ich pozbyć?
Gazy jelitowe zbierają się lub są produkowane w jelitach podczas procesu trawienia. Ich nadmiar jest wydalany przez odbyt podczas oddawania gazów. Powstawanie gazów jelitowych to całkowicie normalny, fizjologiczny i stały proces. Jednak gdy jest ich zbyt wiele, zaczynają być przyczyną poczucia dyskomfortu i skrępowania, zwłaszcza gdy znajdujemy się w przestrzeni publicznej.
Najczęstsze przyczyny nadmiernej produkcji gazów jelitowych to m.in. jedzenie w pośpiechu, mówienie w trakcie spożywania posiłku, stres, spożywanie obfitych posiłków oraz produktów wzdymających, ale też różne stany chorobowe. Jak sobie radzić z uciążliwym problemem? Tego dowiesz się z naszego artykułu!
Z tego artykułu dowiesz się:
Gazy w jelitach – czym są?
Gazy (potocznie "wiatry") są naturalnie obecne w jelitach. Pochodzą z dwóch głównych źródeł:
- powietrza połykanego podczas spożywania posiłków czy podczas mówienia (znajduje się w nim przede wszystkim azot i tlen);
- produktów fermentacji jelitowej, zachodzącej głównie w jelicie grubym (bezwonnych: dwutlenek węgla, metan i wodór; nadających woń: siarkowodór oraz pochodne siarkowe).
W jelicie cienkim znajduje się minimalna ilość gazów, ponieważ przemieszczają się one stosunkowo szybko na skutek ruchów perystaltycznych do jelita grubego. U zdrowego człowieka objętość gazu w jelicie wynosi zwykle 200 ml, a łączna dobowa objętość wydalanych wiatrów wynosi do 600 ml. Zdrowy człowiek wydala gazy od kilkunastu do 25 razy na dobę.
Nadmierna produkcja gazów – przyczyny
Subiektywnie nadmierna produkcja gazów w jelitach często może być powodem do niepokoju. Trudno jest jednoznacznie zweryfikować, czy ilość gazów, którą oddajemy, jest zbyt duża, choć dobrą orientację daje odniesienie się do okresu poprzedzającego wrażenia wystąpienia obfitych gazów.
Zwiększona produkcja gazów w jelitach może być spowodowana m.in.:
- spożywaniem pokarmów powszechnie uznawanych za gazotwórcze (np. rośliny strączkowe);
- spożywaniem obfitych posiłków,
- zwiększonym połykaniem powietrza, np. podczas żucia gumy czy palenia papierosów, w także mówienia w trakcie posiłku;
- jedzeniem w pośpiechu,
- stresem,
- upośledzeniem procesu trawienia i wchłaniania w jelicie cienkim (np. w przypadku niedoboru laktazy lub zespołu rozrostu bakteryjnego – SIBO);
- niemożnością odbijania połkniętego powietrza (np. po leczeniu operacyjnym);
- zwolnieniem czasu pasażu jelitowego (polekowym lub czynnościowym upośledzeniem drożności przewodu pokarmowego);
- zwiększeniem ilości bakterii w jelicie cienkim.
Produkcja nadmiernej ilości gazów może towarzyszyć wielu chorobom, wśród których można wymienić: zaburzenia czynności jelit (m.in. zespół jelita drażliwego, zaparcia, biegunki), nieprawidłowe trawienie i nietolerancja węglowodanów (m.in. niedobór laktazy, nietolerancja fruktozy, sorbitolu i skrobi oraz celiakia). Przyczyną może być także przerost flory bakteryjnej, do którego może dojść np. w wyniku pojawienia się nieprawidłowości anatomicznych po zabiegach chirurgicznych, w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz przy zespole jelita drażliwego. Jest to też jeden z objawów zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Nadmierne gazy w jelitach – diagnostyka
Zwykle przy występowaniu gazów jelitowych nie ma potrzeby wykonywania badań, o ile pacjent nie obserwuje innych objawów sugerujących chorobę organiczną przewodu pokarmowego.
Dość rzadko, w przypadku podejrzenia, że nadmierne gazy w jelitach mogą być jednym z objawów choroby, pomocne są badania takie jak:
- przeglądowe zdjęcie jamy brzusznej – umożliwia orientacyjną ocenę ilości gazów i wykluczenie zaburzeń drożności przewodu pokarmowego,
- ultrasonografia jamy brzusznej,
- badania endoskopowe,
- wodorowy test oddechowy – jest on jednak trudno dostępny i często niejednoznaczny w interpretacji.
Niestety pomimo często rozbudowanej diagnostyki ustalenie przyczyny nadmiernych gazów bywa bardzo trudne. Dlatego na początku warto wdrożyć do swojego stylu życia i diety uniwersalne zasady pomocne przy problemach z gazami i wzdęciami brzucha.
Nadmierne gazy jelitowe – zalecenia
Zalecenia dietetyczne, które należy wdrożyć przy borykaniu się z problemem nadmiernych gazów w jelitach:
- Spożywaj od 4 do 5 niewielkich objętościowo posiłków, o stałych porach.
- Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem i w tym czasie nie podjadaj.
- Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu.
- Unikaj spożywania posiłków w trakcie innych zajęć.
- Zrezygnuj z palenia tytoniu, używania gum do żucia czy cukierków do ssania.
- Do picia wybieraj wody i napoje niegazowane. Płyny wypijaj powoli.
- Dbaj o prawidłowy stan uzębienia.
- Zmniejsz spożycie produktów wzdymających, bogatych w wielocukry, skrobię, sorbitol, fruktozę, laktozę i błonnik pokarmowy.
- Prowadź notatki dotyczące tolerancji poszczególnych produktów.
- Zmniejsz spożycie tłuszczów zwierzęcych.
- Unikaj smażenia, duszenia z obsmażaniem oraz pieczenia bez przykrycia. Stosuj natomiast gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie pod przykryciem oraz duszenie bez wcześniejszego obsmażania.
- Stosuj techniki kulinarne, dzięki którym błonnik pokarmowy będzie lepiej tolerowany: usuwaj skórki i pestki z warzyw i owoców, oddzielaj i usuwaj twarde i zwłókniałe części roślin, wydłużaj czas gotowania, rozdrabniaj, np. przez miksowanie, przecieranie przez sito.
- Wprowadź regularną aktywność fizyczną dostosowaną do Twojego stanu zdrowia i możliwości fizycznych – minimum 30 minut dziennie.
Produkty dozwolone w nadprodukcji gazów jelitowych:
- produkty zbożowe: pieczywo pszenne i pszenno-żytnie, pieczywo typu graham (w zależności od indywidualnej tolerancji), bułki, sucharki, drobne kasze (np. manna, kuskus, jęczmienna łamana), ryż biały, jasne makarony, inne kasze i płatki zbożowe w postaci rozgotowanej i przetartej;
- warzywa i przetwory warzywne: buraki, marchew, pomidor bez skórki i pestek, pietruszka, szpinak, sałata, ziemniaki gotowane i pieczone w łupinach, puree z chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym;
- owoce i przetwory owocowe: wszystkie świeże i mrożone (w zależności od indywidualnej tolerancji);
- nasiona roślin strączkowych i ich przetwory: żadne;
- mięso, ryby, jaja i ich przetwory: chude mięso, chudy drób bez skóry, chuda wieprzowina (w ograniczonych ilościach), chude ryby, tłuste ryby (w ograniczonych ilościach i jeśli są dobrze tolerowane), chude wędliny, jaja gotowane na miękko, sadzone, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, omlet;
- produkty mleczne: mleko, jogurt, kefir, maślanka (wszystkie do 2% tłuszczu), biały ser (chudy lub półtłusty), serek homogenizowany;
- tłuszcze: masło, oleje roślinne, margaryny miękkie wysokogatunkowe i masła z dodatkiem olejów roślinnych;
- desery i słodycze: kisiel, budyń na odtłuszczonym mleku, galaretka mleczna i owocowa, musy owocowe, syropy i dżemy z małą zawartością cukru, kompoty niskosłodzone (wszystko w niewielkich ilościach);
- przyprawy: koper zielony, kminek, bazylia, pietruszka, majeranek, tymianek, lubczyk, rozmaryn, sok z cytryny, imbir, wanilia, cynamon, anyż, goździki, sól (wszystko w ograniczonych ilościach).
Produkty przeciwwskazane:
- produkty zbożowe: pieczywo razowe żytnie i pszenne, pumpernikiel, kasze gruboziarniste (np. pęczak, gryczana), makarony pełnoziarniste, ryż brązowy;
- warzywa i przetwory warzywne: kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, cebula, czosnek, ogórki, brukiew, szparagi, rzodkiewka, kapusta kwaszona, por, rzepa, kalarepa, kabaczek, ziemniaki z tłuszczem, smażone, odsmażane, placki ziemniaczane, frytki, chipsy;
- owoce i przetwory owocowe: duże ilości śliwek, wiśni, czereśni, gruszek, owoce suszone;
- nasiona roślin strączkowych i ich przetwory: wszystkie są przeciwwskazane;
- mięso, ryby, jaja i ich przetwory: tłuste mięso, tłusty drób, mięso peklowane, tłuste ryby (jeśli są źle tolerowane), śledź w pomidorach i oleju, pasztety rybne, tłuste wędliny i wędliny podrobowe, mięsa i wędliny wędzone, konserwy mięsne i rybne, jaja gotowane na twardo, smażone w tradycyjny sposób (z dodatkiem smalcu, boczku itp.);
- produkty mleczne: mleko, jogurt, kefir, maślanka powyżej 2% tłuszczu, sery żółte i topione, sery pleśniowe, ser typu Feta, serki typu Fromage, śmietanka tłusta, twaróg tłusty;
- tłuszcze: smalec, słonina, boczek, łój (np. wołowy i barani), margaryny twarde;
- desery i słodycze: konfitury i dżemy wysokocukrowe, słodycze z duża ilością cukru i tłuszczu, z alkoholem, cukierki i ciastka, batony, pączki, faworki, torty, ciasta z kremem lub bitą śmietaną, tłuste ciasta (np. francuskie);
- przyprawy: czosnek, cebula, ostre przyprawy, np. pieprz, ostra papryka, musztarda, ocet, pikle.
Podsumowanie
Obecność gazów w jelitach jest naturalna i prawidłowa dla każdego zdrowego człowieka. Gazy jelitowe mogą jednak stanowić uciążliwy i krępujący problem, który pogłębia się, jeśli w naszej ocenie oddajemy ich zbyt dużo. Szukanie przyczyny występowania nadmiernych gazów w jelitach może być długim procesem. W pierwszej kolejności należy przeanalizować, czy gazy nie stanowią skutku diety, a następnie wyeliminować z niej produkty przeciwwskazane oraz zadbać o odpowiednie nawyki podczas spożywania posiłków. Należy także unikać życia w pośpiechu i stresie.
Po wdrożeniu zmian w stylu życia i diecie warto obserwować procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym przez okres ok. 2-3 tygodni. Jeśli zastosowane przez nas środki zapobiegawcze nie przynoszą satysfakcjonujących rezultatów, a dodatkowo odczuwamy też inne dolegliwości wskazujące na zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, takie jak np. bóle brzucha czy utrata masy ciała, warto zwrócić się do lekarza, który zleci dalsze badania i leczenie.
Źródła:
- D. Wnęk, Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/187232,wzdecia-brzucha-i-nadmierne-gazy-postepowanie-dietetyczne (dostęp: 9.08.2023).
- Fundacja STOMAlife, Gazy jelitowe bez tajemnic. Dlaczego wzdęć nie wolno lekceważyć?, https://stomalife.pl/wp-content/uploads/2022/10/08_broszura_gazy_internet.pdf (dostęp: 9.08.2023).
- M. Wiercińska, Gazy jelitowe, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50648,gazy (dostęp: 9.08.2023).
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, Nadmierne gazy jelitowe, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/nadmierne-gazy-jelitowe_v3.pdf (dostęp: 9.08.2023).
Autorka
Magdalena Merchut – specjalistka ds. rozwoju treści, absolwentka kierunków edytorstwo i zarządzanie informacją na Uniwersytecie Jagiellońskim. Przywiązuje dużą wagę do utrzymania wysokiej jakości zarówno merytorycznej, jak i stylistycznej przygotowywanych tekstów. Miłośniczka kawy, zdrowego stylu życia i długich spacerów.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [29.04.2024]