Co to jest kwas omega-5 i jakie ma zastosowanie?
Zdrowe tłuszcze w diecie są naturalnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspierają one układ odpornościowy, wspomagają pracę mózgu oraz serca i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Najważniejsze kwasy tłuszczowe wielonienasycone to m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy.
Warto wiedzieć, że w naturze funkcjonują nie tylko kwasy omega 3-6-9. Do grupy kwasów tłuszczowych należy również omega-5. Sprawdź, czym jest kwas punikowy (punicynowy), jakie wykazuje właściwości, gdzie występuje naturalnie i czym różni się od kwasów omega 3-6-9.
Z artykułu dowiesz się:
Co to jest kwas omega-5?
Najbardziej znane kwasy tłuszczowe to wielonienasycone, występujące w omega-3 i -6 oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, np. kwas oleinowy, czy erukowy, które należą do grupy omega-9. Pełnią ważne funkcje w organizmie człowieka, dlatego powinny być niezbędnym składnikiem codziennej diety.
Co ciekawe, naukowcy wyróżniają również kwas omega-5, o którym mówi się znacznie mniej, niż o pozostałych kwasach tłuszczowych. To kwas punicynowy (PUA), zwany również trichozanowym. Należy do grupy wielonienasyconych i ma 18 atomów węgla. Budową przypomina kwas linolowy (CLA), a jego źródłem są kwasy omega-3 i omega-6.
Genezy nazwy omega-5 należy upatrywać w jego budowie – pierwsze z trzech wiązań kwasu PUA znajduje się na piątej cząsteczce w jego łańcuchu węglowym. Z kolei określenie „punicynowy” pochodzi od jego naturalnego źródła – granatu właściwego, łac. Punica granatum.
Kwas omega-5 – właściwości i zastosowanie
Obecność kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 w codziennej diecie człowieka poprawia naturalną odporność, wspiera pracę najważniejszych organów i korzystnie wpływa na całe funkcjonowanie organizmu. Głównym źródłem kwasów omega 3-6-9 są oleje roślinne i produkty pochodzenia roślinnego. Tak samo jest w przypadku kwasu punicynowego – jego największa ilość znajduje się w oleju z nasion granatu.
Jakie właściwości ma kwas omega-5? Przede wszystkim ma silne działanie przeciwutleniające – neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia oraz sprzyjają nowotworzeniu. Dodatkowo zmniejsza utlenianie lipidów i poziom LDL, nazywanego „złym” cholesterolem.
Kwas omega-5 pomaga również regulować stężenie cukru we krwi, dlatego zwłaszcza cukrzykom poleca się spożywanie produktów bogatych w ten cenny składnik. Ze względu na swoje właściwości wspomaga walkę z otyłością i zapobiega rozwojowi zespołu metabolicznego.
Jak przyjmować kwasy omega-5?
Kwasy omega-5 występują naturalnie w owocach granatu oraz oleju wyciśniętym z jego nasion. Możesz spożywać granat na surowo, pić sok lub dodawać olej do sałatek i potraw. W aptekach dostępne są również suplementy diety z kwasami omega-5. Jednak zanim po nie sięgniesz, skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza jeśli cierpisz na choroby przewlekłe i regularnie przyjmujesz leki.
Kwas punicynowy wykazuje również korzystne działanie na skórę oraz włosy, dlatego olej z nasion granatu wykorzystywany jest w kosmetyce. Można stosować go do olejowania pasm, wcierania w skórę głowy lub jako produkt do pielęgnacji ciała. Łagodzi nadmierną suchość skóry oraz łuszczenie, dlatego sięgają po niego szczególnie osoby z różnego rodzaju dermatozami.
Kwasy omega-5 a pozostałe kwasy omega
Nie ulega wątpliwości, że kwasy omega 3-6-9 są jednymi z najlepiej przebadanych i najbezpieczniejszych do spożywania kwasów tłuszczowych. Jednak coraz więcej badań prowadzi się również w kierunku różnych obszarów działania kwasów z mało znanej grupy omega-5.
Kwas punikowy (punicynowy), zawarty w oleju z pestek granatu, jest ceniony głównie za korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Może być elementem uzupełniającym w terapii wielu schorzeń, takich jak cukrzyca, otyłość, czy zespół metaboliczny.
Obecnie prowadzone są także badania w kierunku leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób otępiennych, takich jak choroba Parkinsona oraz Alzheimera.
Podsumowanie
Warto zadbać o to, by codzienna dieta bogata była w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – nie tylko z grup omega 3-6-9, ale również w kwas punikowy (punicynowy). To cenna ochrona przed przedwczesnym starzeniem, rozwojem komórek nowotworowych oraz wieloma poważnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Źródła:
- H.R. Puneeth, S.S.P. Chandra, A review on potential therapeutic properties of Pomegranate (Punica granatum L.), „Plant Science Today”, 2020, vol. 7, nr 1, s. 9-16.
- R. Hontecillas, M. O’Shea, A. Einerhand i in., Activation of PPAR γand αby punicic acid ameliorates glucose tolerance and suppresses obesity-related inflammation, „Journal of the American College of Nutrition”, 2009, vol. 28, nr 2, s. 184-195.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [19.03.2024]