Witamina K jest substancją, bez której organizm człowieka nie może poprawnie funkcjonować. Jest ona potrzebna do rozwoju tkanki kostnej oraz prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. Potrzebują jej zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci w każdym wieku. Zobacz, dlaczego należy dbać o prawidłowy poziom witaminy K.
Funkcjonowanie organizmu człowieka jest ściśle powiązane z odpowiednim żywieniem. Wraz z pokarmem należy dostarczać niezbędnych witamin i minerałów. Ich właściwy poziom zapewnia homeostazę oraz umożliwia istnienie ważnych życiowych procesów. Niedobór lub nadmiar któregokolwiek z nich prowadzi do licznych zaburzeń, które manifestują się w postaci różnego rodzaju objawów i dolegliwości. Jedną z ważnych substancji dla organizmu człowieka jest witamina K.
Właściwości witaminy K
Witamina K jest tak naprawdę mieszaniną różnych substancji, które wykazują podobne właściwości i działanie. Są to organiczne związki chemiczne, rozpuszczalne w tłuszczach, będące pochodną 2-metylo-1,4-naftochinonu. W skład witaminy wchodzą:
- filochinon (witamina K1) – syntezowany przez rośliny,
- menachinon (witamina K2) – syntezowana przez bakterie obecne w jelitach.
Spotkać można także menadion, czyli witaminę K3. Jest on otrzymywany syntetycznie. Różni się od naturalnych form witaminy K tym, że rozpuszcza się w wodzie.
Witamina K1 jest oleistą cieczą. Topnieje w temperaturze 20℃. Natomiast witamina K2 ma postać krystaliczną. Topnieje w wyższej temperaturze – 54℃. Obie substancje są bardzo wrażliwe na światło.
Witamina K jest zaangażowana w różne procesy fizjologiczne, które zachodzą w organizmie człowieka. Przede wszystkim bierze ona udział w procesach krzepnięcia krwi. Jest ona potrzebna do syntezy protrombiny, która ma miejsce w wątrobie. Witamina K jest katalizatorem dla procesu przekształcenia się reszty kwasu glutaminowego aż w 6 białkach, zanim trafią one do wątroby. Oznacza to, że witamina K bierze udział w tworzeniu się czynników krzepnięcia krwi.
POLECANE PRODUKTY