Siemię lniane – właściwości zdrowotne
Siemię lniane to naturalny produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Ziarna lnu przyjmują lekko brązowe zabarwienie. Produkt ten kwalifikowany jest jako superfood. Określeniem tym nazywa się produkty pochodzenia naturalnego wykazujące wszechstronne działania prozdrowotne. Poznaj właściwości siemienia lnianego i jego działanie na organizm.
Siemię lniane to niewielkie ziarenka lnu, które przyjmują jasnobrązowe zabarwienie. Dzięki zawartości wielu składników odżywczych i aktywnych biologicznie wpływają one korzystnie na organizm. Warto bliżej poznać, czym jest siemię lniane i jak można je wykorzystać w codziennej diecie.
Z artykułu dowiesz się:
Siemię lniane – podstawowe informacje
W świecie natury wyróżnia się dwa rodzaje siemienia lnianego. Istnieje siemię lniane brązowe oraz złote. Cechy te odnoszą się oczywiście do zabarwienia, jakie przyjmują poszczególne nasiona lnu. Pomimo różnicy w odcieniu właściwości, jakie posiadają nasiona lnu zwyczajnego, nie różnią się od siebie. Przeważnie różnica tkwi jedynie w ilości błonnika pokarmowego.
Nasiona lnu pospolitego nie mają charakterystycznego dla siebie smaku. Wyróżniają się za to zapachem. Nasiona mają możliwość pęcznienia, wydzielając swoiste śluzy roślinne. Siemię lniane to doskonały dodatek do potraw. Sprawdzi się także jako płynny roztwór spożywany na poprawę trawienia.
Siemię lniane można spożywać w postaci napęczniałych nasion lnu lub w postaci zmielonej. Nie bez powodu produkt ten klasyfikowany jest jako superfood, czyli nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego. Nasiona lnu mają bogaty skład odżywczy, który uwzględnia:
- kwasy tłuszczowe Omega 3,
- błonnik rozpuszczalny,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę E,
- wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk i mangan.
Dlaczego warto pić siemię lniane?
Nasiona lnu w każdej postaci dostarczają do organizmu wielu związków odżywczych i działają prozdrowotnie.
Siemię lniane korzystnie wpływa na organizm:
- zmniejsza istniejące stany zapalne w organizmie,
- reguluje perystaltykę jelit,
- dba o profilaktykę układu pokarmowego, krwionośnego i sercowo-naczyniowego,
- zmniejsza dolegliwości skórne,
- ma właściwości przeciwnowotworowe,
- reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru,
- obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego,
- łagodzi zaburzenia lipidowe (w tym poziom cholesterolu).
Nie tylko spożywanie nasion lnu niesie korzyści zdrowotne. W codziennej diecie można stosować także olej lniany, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla skóry w zakresie kosmetyki. W nasionach lnu znajduje się wiele związków antyzapalnych i regeneracyjnych dla skóry. Z oleju lnianego można łatwo przygotować domowy preparat kosmetyczny.
Warto także pamiętać, że regularne spożywanie siemienia lnianego korzystnie wpływa na redukcję nadmiernego apetytu. Z tego powodu wspiera proces odchudzania. Spożywanie siemienia lnianego pomaga w kontrolowaniu spożywania niezdrowych przekąsek i limitacji produktów wysokoenergetycznych.
Siemię lniane to także stosunkowo tani produkt, dostępny nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w wielu marketach.
Siemię lniane – jak przygotować?
Aby otrzymać korzyści zdrowotne ze spożywania siemienia lnianego, należy wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. W celu przygotowania płynnego roztworu najlepiej dozować siemię lniane w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, które mieszamy w wodzie w ilości około 200-250 ml. Nasiona lnu można lekko rozgnieść lub stosować w formie zmielonej albo niezmielonej. W przypadku chęci spożywania zmielonych nasion lnu warto zrobić to tuż przed zalaniem wodą.
Jeśli natomiast interesują nas nasiona siemienia lnianego, wystarczy 2-3 łyżeczki zalać gorącą wodą, aby nasiona mogły napęcznieć i stworzyć swego rodzaju kleik. Najlepiej zaparzyć siemię lniane wcześniej przed spożyciem, a następnie odstawić je na kilka godzin.
Są to uniwersalne dawki siemienia lnianego, dzięki którym można uzyskać efekty profilaktyczne. Należy jednak mieć na uwadze, że tak samo mielone siemię lniane do picia oraz całe ziarna lnu są wysoko kaloryczne, stąd też należy trzymać się wyznaczonych limitów tego produktu.
Siemię lniane na odchudzanie
Picie siemienia lnianego wywołuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego jest znane już od wielu lat, natomiast kwasy tłuszczowe oraz inne witaminy i minerały zawarte w siemieniu lnianym mogą korzystnie wpływać na odchudzanie.
Siemię lniane to bogate źródło korzystnej substancji, jaką jest błonnik pokarmowy. Wywołuje on uczucie sytości, niezbędne dla utrzymania ujemnego bilansu kalorycznego. Za uczucie sytości odpowiadają także kwasy Omega 3, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i sprzyjają lepszej regulacji hormonalnej. Oznacza to, że spożywanie siemienia lnianego można stosować w każdej porze dnia, nie tylko rano czy wieczorem.
Podsumowanie
Zdecydowanie warto jeść siemię lniane. Te drobne nasionka mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki bogatemu składowi odżywczemu wpływają na codzienną profilaktykę zdrowotną. Warto zatem wiedzieć, jak przygotować nasiona siemienia lnianego oraz jak działają na organizm.
Źródła:
- J. Wawryka, A. Teodorczyk, Z. Zdrojewicz, Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, “Medycyna Rodzinna” 2017, s. 41–47.
- S.R. Sturgeon, S.L. Volpe, E. Puleo, Dietary intervention of flaxseed: effect on serum levels of IGF-1, IGF-BP3, and C-peptide, “Nutrition and Cancer” 2011, s. 376–380.
Autor
Mateusz Jagielski-Szczypik – dyplomowany dietetyk, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Również trener personalny piszący o zdrowiu, suplementacji i znaczeniu stylu życia w kontekście prawidłowej profilaktyki zdrowotnej. Edukator i copywriter w zakresie tematów związanych ze zdrowiem.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [30.10.2024]