Siemię lniane – jak przygotować?
Aby otrzymać korzyści zdrowotne ze spożywania siemienia lnianego, należy wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. W celu przygotowania płynnego roztworu najlepiej dozować siemię lniane w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, które mieszamy w wodzie w ilości około 200-250 ml. Nasiona lnu można lekko rozgnieść lub stosować w formie zmielonej albo niezmielonej. W przypadku chęci spożywania zmielonych nasion lnu warto zrobić to tuż przed zalaniem wodą.
Jeśli natomiast interesują nas nasiona siemienia lnianego, wystarczy 2-3 łyżeczki zalać gorącą wodą, aby nasiona mogły napęcznieć i stworzyć swego rodzaju kleik. Najlepiej zaparzyć siemię lniane wcześniej przed spożyciem, a następnie odstawić je na kilka godzin.
Są to uniwersalne dawki siemienia lnianego, dzięki którym można uzyskać efekty profilaktyczne. Należy jednak mieć na uwadze, że tak samo mielone siemię lniane do picia oraz całe ziarna lnu są wysoko kaloryczne, stąd też należy trzymać się wyznaczonych limitów tego produktu.
Siemię lniane na odchudzanie
Picie siemienia lnianego wywołuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego jest znane już od wielu lat, natomiast kwasy tłuszczowe oraz inne witaminy i minerały zawarte w siemieniu lnianym mogą korzystnie wpływać na odchudzanie.
Siemię lniane to bogate źródło korzystnej substancji, jaką jest błonnik pokarmowy. Wywołuje on uczucie sytości, niezbędne dla utrzymania ujemnego bilansu kalorycznego. Za uczucie sytości odpowiadają także kwasy Omega 3, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i sprzyjają lepszej regulacji hormonalnej. Oznacza to, że spożywanie siemienia lnianego można stosować w każdej porze dnia, nie tylko rano czy wieczorem.
Podsumowanie
Zdecydowanie warto jeść siemię lniane. Te drobne nasionka mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki bogatemu składowi odżywczemu wpływają na codzienną profilaktykę zdrowotną. Warto zatem wiedzieć, jak przygotować nasiona siemienia lnianego oraz jak działają na organizm.
Źródła:
- J. Wawryka, A. Teodorczyk, Z. Zdrojewicz, Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, “Medycyna Rodzinna” 2017, s. 41–47.
- S.R. Sturgeon, S.L. Volpe, E. Puleo, Dietary intervention of flaxseed: effect on serum levels of IGF-1, IGF-BP3, and C-peptide, “Nutrition and Cancer” 2011, s. 376–380.
Autor
Mateusz Jagielski-Szczypik – dyplomowany dietetyk, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Również trener personalny piszący o zdrowiu, suplementacji i znaczeniu stylu życia w kontekście prawidłowej profilaktyki zdrowotnej. Edukator i copywriter w zakresie tematów związanych ze zdrowiem.