Syrop z pędów sosny – właściwości lecznicze
Młode pędy sosny mogą zostać wykorzystane do przygotowania domowego syropu. Jest to specyfik, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego może być wsparciem w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów – głównie infekcji górnych dróg oddechowych. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować syrop sosnowy i kiedy go stosować.
Sosna zwyczajna jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny Pinaceae. Występuje powszechnie na terenie Europy, w tym w Polsce. Osiąga wysokość nawet do 40 metrów. Jest wykorzystywana głównie jako surowiec drzewny. Ale nie tylko. Od dawna znane są jej lecznicze właściwości. Surowcem zielarskim są młode pędy sosny, a także igliwie. Są one bogate w olejek eteryczny i inne substancje, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Preparaty można kupić w aptece lub przygotować samodzielnie w domu. Jednym z najpopularniejszych jest syrop z młodych pędów sosny.
Z artykułu dowiesz się:
Syrop z sosny – kiedy stosować?
Syrop z pędów sosny sprawdza się przede wszystkim przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki zawartym w nim substancjom wykazuje działanie wykrztuśne, napotne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe. Dlatego wskazania do stosowania syropu sosnowego to:
- kaszel suchy,
- kaszel mokry,
- chrypka,
- przeziębienie,
- ból gardła,
- osłabienie w okresie jesienno-zimowym.
Jednak nie jest to jedyne zastosowanie syropu z młodych pędów sosny. Preparat sprawdza się także jako wsparcie układu pokarmowego – szczególnie przy niestrawności, w stanach skurczowych dróg żółciowych oraz przy zaburzeniach wydzielania żółci. Sosna w połączeniu z innymi ziołami jest często stosowana również przy dolegliwościach ze strony układu moczowego, ponieważ wykazuje działanie moczopędne.
Substancje lecznicze występujące w pędach sosny
Młode pędy i pączki sosny są cennym źródłem olejku eterycznego. Zawierają go około 0,4%. W jego skład wchodzą m.in. α-pinen, β-pinen, limonen i borneol. Oprócz tego znajdziemy w nich wiele innych dobroczynnych składników:
- witaminę C,
- garbniki,
- kwasy diterpenowe,
- substancje żywicowe i goryczowe,
- flawonoidy,
- sole mineralne.
Olejki eteryczne i inne substancje obecne w pędach sosny nadają im cennych właściwości. Syrop sosnowy ma działanie:
- przeciwzapalne,
- wykrztuśne,
- napotne,
- rozkurczowe,
- żółciopędne,
- moczopędne,
- kojące,
- przeciwkaszlowe.
Syrop z pędów sosny ma również działanie przeciwutleniające. Zawdzięcza to zawartym w nim flawonoidom. Eliminowanie wolnych rodników tlenowych jest niezwykle ważne dla organizmu. Zapobiega to występowaniu stresu oksydacyjnego, który uszkadza komórki, przyspiesza procesy starzenia się organizmu i sprzyja nowotworzeniu.
Substancje gorczycowe obecne w syropie sosnowym wspierają układ pokarmowy. W niewielkich ilościach poprawiają apetyt. Natomiast olejek eteryczny działa żółciopędnie, co sprzyja trawieniu.
Wiele mówi się również o tym, że syrop z sosny wspiera układ odpornościowy. Wszystko dzięki zawartej w nim witaminie C. W badaniach wykazano także, że stymulująco na układ immunologiczny działa olejek sosnowy. Dlatego syrop może być z powodzeniem zażywany w okresie obniżonej odporności i wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Przepis na domowy syrop z sosny
Wykonanie domowego syropu sosnowego nie jest trudne. Potrzebne są:
- jasnozielone pędy sosnowe (np. 1 kilogram),
- cukier brązowy (1 kilogram),
- 1 duży słoik lub kilka małych.
Ilość składników z przepisu można zmodyfikować. Należy jednak pamiętać, że stosunek pędów sosny do cukru powinien wynosić 1:1.
Pędy należy umyć pod bieżącą wodą i położyć na około godzinę na słońcu. Po tym czasie można pociąć je na 5-centymetrowe kawałki lub delikatnie stłuc drewnianym tłuczkiem. Następnie układać w słoiku na zmianę warstwę pędów i cukier.
Pełny słoik należy zakręcić i odstawić na około 2–3 tygodnie. W pierwszych dniach zalecane jest, aby stał na słońcu, ponieważ przyspieszy to rozpuszczanie się cukru i wypuszczanie soków. Konieczne jest także codzienne otwieranie słoika i mieszanie jego zawartości.
Syrop jest gotowy, kiedy sok w całości przykrywa pędy. Kolejnym krokiem jest przelanie go przez gazę do wyparzonych buteleczek lub słoiczków i zapasteryzowanie. Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce. Zalecane jest, aby spożyć go w ciągu 6 miesięcy.
Jak zbierać młode pędy sosny?
Bardzo ważną kwestią jest to, jak zbierać pędy sosny na syrop. Na zbiory najlepiej wybrać się na początku maja. Ścinać można wyłącznie pędy boczne, o długości 7–12 centymetrów, które są miękkie i niezdrewniałe. Nie należy zbierać wszystkich pędów z jednej sosny, ponieważ w ten sposób można zaszkodzić drzewu.
Podsumowanie
Pędy sosny mają cenne właściwości i zastosowanie. Syrop sosnowy sprawdza się doskonale w łagodzeniu dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwdrobnoustrojowo. Można stosować go również przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Syrop jest prosty do wykonania w domu. Do jego przygotowania potrzebne są tylko pędy sosnowe, woda i cukier.
Źródła:
- A. Kędzia i in., Aktywność przeciwgrzybicza olejku sosnowego (Oleum Pini sylvestris),“Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4, s. 211-215.
- K. Hutka, Sosna nie taka zwyczajna, “Trybuna Leśnika” 2017, nr 1, s. 26.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [23.08.2024]