Spirulina to zielono-niebieska alga z grupy sinic należących do rzędu Oscillatoriales. Hodowana jest w różnych rejonach świata. Taki miejscami są Azja, Ameryka Pół-nocna, Ameryka Południowa, a także Afryka. Sprawdź, jakie właściwości i działanie zdrowotne posiada spirulina, która uznawana jest za superfood.
Lecznicze właściwości spiruliny
Spirulina to rodzaj algi o wielu właściwościach leczniczych, zdrowotnych. Ceni się ją przede wszystkim za ogromne bogactwo naturalnych składników i wszechstronne działanie. Jest bogata w m. in.: aminokwasy, witaminy z grupy B, również A, C, E, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, cynk jodu, bromu, manganu, potasu, żelaza.
Wodorost jest polecany w stanach obniżonej odporności i przemęczeniu ze względu na szczególnie wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Zawartość aminokwasów jest zbliżona do mięsa i wynosi ok. 70 procent w suchej masie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi i przyśpieszają rekonwalescencję.
Spirulina – działanie zdrowotne
Spirulina jest także naturalnym źródłem witaminy A oraz kwasu linolowego oraz chlorofilu. Chlorofil korzystnie wpływa na proces powstawania erytrocytów, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich.
Ta odmiana alg zawiera fikocyjaninę, która pełni rolę niebieskiego barwnika oraz substancji, która hamuje enzym lipazę trzustkową, obniża poziomu triacygliceroli we krwi, a także glikemię po posiłkową. Innymi składnikami zawartymi w spirulinie, które regulują glikemię po posiłkową, jest fenyloalanina, która dodatkowo hamuje ośrodek głodu oraz glikolipid H-b2 - obniża poziom lipidów we krwi. Barwniki roślinne zawarte w spirulinie – fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil – chronią ponadto przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, przez co znacząco opóźniają procesy starzenia.
Poza tym spirulina jest stosowana jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej.
Alga o statusie superfood
Spirulina jest jednym z produktów należących do grupy superfood, co oznacza, że ma ona bardzo wiele zalet. Jak wpływa na nasze codzienne życie?
- zwiększa ochronę antyoksydacyjną,
- zwalcza wolne rodniki,
- spowalnia procesy starzenia,
- hamuje apetyt i wspomaga utratę masy ciała.
- wspomaga pracę układu krążenia,
- poprawia procesy trawienia i pracę układu pokarmowego,
- stymuluje organizm do większej produkcji czerwonych oraz białych krwinek, które zabijają bakterie i wirusy,
- działa przeciwbakteryjne i pomaga kontrolować wzrost chorobotwórczych bakterii oraz drożdży,
- czyści krew, a także znajdujący się w niej tlen (dzięki zawartości chlorofilu),
- poprawia funkcje komórek szpiku kostnego, grasicy i śledziony (dzięki zawartości polisacharydów),
- poprawia stan skóry i redukuje plamy starcze, egzemę, trądzik i wysypki,
- wspomaga leczenie jaskry, zaćmy oraz innego rodzaju problemów ze słabym widzeniem.
- poprawia wydolność oddechową i zwiększa wydajność podczas ćwiczeń oraz przeciwdziała alergii.
Przed zakupem sprawdź skład!
Spirulina różni się między sobą m.in. składem. Ponieważ jest to tylko i wyłącznie sprasowana alga, to jej produkcja jest możliwa bez użycia jakichkolwiek dodatków i wypełniaczy.