Narodowa specjalność - Polska kuchnia
Polska kuchnia zupami stoi. Są pożywne, przyrządzone na esencjonalnych wywarach, bogate w sezonowe warzywa i aromatyczne przyprawy. Właśnie przeżywają swój renesans.
Badania potwierdzają: jedzenie zup poprawia nastrój i redukuje stres. Nic dziwnego, że Amerykanie zaliczają je do tzw. comfort food, czyli dań kojarzących się z dzieciństwem i miłymi chwilami spędzanymi z rodziną. Lista dobrodziejstw płynących z jedzenia zup jest dłuższa. Duża ilość zawartych w warzywach minerałów i przeciwutleniaczy, np. gdy gotujesz pomidorową lub barszcz czerwony, wspiera cały organizm, a zwłaszcza układ krwionośny. Woda nawadnia, zaś kompozycje na bazie bulionów, jak krupnik, jarzynowa czy soczewicowa, wzmacniają podczas infekcji. Wywary przyrządzane na kościach dostarczają sporo wapnia i kolagenu dla stawów i skóry. Cierpisz na dolegliwości żołądkowe? Zaserwuj sobie lekkostrawną zupę na bazie wywaru warzywnego, np. marchwiankę, ryżową czy cukiniową. Chcesz zadziałać korzystnie na florę jelitową? Racz się rosołem, szczawiową, kapuśniakiem lub ogórkową.
Rozgrzewająca cebulowa
Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
- 4 cebule
- 4 łyżki masła
- litr bulionu warzywnego
- szklanka białego wina
- tymianek, liść laurowy, ostra papryka, sól i pieprz do smaku
- 4 kromki ulubionej bułki
- odrobina sera, np. bursztyn
- opcjonalnie łyżeczka cukru dla większego skarmelizowania cebuli
Obierz, pokrój w piórka cebule, zeszklij je na maśle, w wysokim garnku. Jeśli używasz cukru, dodaj go do cebul. Dolej wino, odczekaj chwilę, aż nieco odparuje, po czym wlej bulion. Gotuj 20-30 minut na niewielkim ogniu, pod koniec dopraw. Kromki pieczywa posmaruj masłem, zapiecz przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Zupę rozlej do żaroodpornych naczynek na zupę. Na wierzchu połóż grzankę, posyp serem. Zapiekaj w 190 st. C przez 10 minut
Krem z pomidorów
Czas przygotowania: 30 minut
- puszka pomidorów bez skórki (najlepiej pelati)
- 4 świeże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pół litra bulionu warzywnego
- 100 ml kremówki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczka świeżej kolendry
- garść liści świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Na oliwie zeszklij rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlej bulion. Sparz pomidory, obierz je ze skórki. Pokrój w kostkę oba rodzaje pomidorów. Dodaj je do bulionu. Dorzuć posiekaną kolendrę, dopraw. Całość krótko gotuj, po czym zmiksuj. Dolej kremówkę, zmiksuj ponownie. Podaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Zupa rybna
Czas przygotowania:
15 minut + czas przyrządzania wywaru
- pół kilograma rybich łbów
- włoszczyzna
- 50 dkg filetu z ryby (najlepiej: łososia, dorsza, karmazyna, mintaja)
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- pół szklanki kremówki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i biały pieprz do smaku
- opcjonalnie pół łyżeczki żółtej pasty curry, natka, koper do posypania
Rybie łby opłucz i z drobno pokrojoną włoszczyzną gotuj w 1,5 litra wody przez 2 godziny do uzyskania esencjonalnego wywaru. Kiedy powstanie, wyłów rybie kości, dodaj pomidory i chwilkę gotuj. W tym czasie umyj, osusz i pokrój filety rybne na 3-centymetrowe paski. Wrzucaj je na gotujący się wywar – wystarczy chwila, by ryba się obgotowała. Odstaw zupę z ognia, posyp świeżą zieleniną i podawaj – z pieczywem, ziemniakami lub solo.
Krem z białych warzyw
Czas przygotowania: 30 minut
- 2 pietruszki
- pół selera
- biała część pora
- topinambur
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół kalafiora
- 3 ziemniaki
-pół litra bulionu
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa do smaku
- nasiona słonecznika, pestki dyni, suszone pomidory, tarty ser, ugrillowane plastry bekonu do posypania
Na maśle zeszklij poszatkowaną cebulę, czosnek w plasterkach, por w krążkach. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę: pietruszkę, seler, topinambur i ziemniaki. Smaż kilka minut. Na koniec dodaj różyczki kalafiora. Gdy zmiękną, dolej bulion i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, chili i startą gałką muszkatołową. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją na krem. Dolej mleko, śmietankę i jeszcze raz zmiksuj. Podawaj z dodatkami.
Orientalna marchewkowa
Czas przygotowania: 30 minut
- 5 marchewek
- 3 łyżki masła klarowanego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- łyżka czerwonej pasty curry
- 3-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- pół litra wywaru warzywnego
- 3 ziemniaki
- łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- natka kolendry do dekoracji
- opcjonalnie kilka kromek pieczywa
Obierz i pokrój w plasterki marchewkę. Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pastę curry. Po chwili dorzuć marchewkę i ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i startym imbirem. Po kilku minutach wlej bulion i zagotuj. Na koniec dodaj mleko kokosowe i odstaw z ognia. Kiedy zupa nieco przestygnie, zmiksuj na krem. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Ostatnia aktualizacja [21.11.2024]