Bebilon Nutriton jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Działanie
Bebilon Nutriton to substancja zagęszczająca stosowana w przypadku skłonności do ulewania u niemowląt i dzieci. Służy do zagęszczania mleka modyfikowanego lub preparatu mlekozastępczego stosowanego w żywieniu dzieci z alergią pokarmową.
Bebilon Nutriton może być dodawany bezpośrednio do płynów lub podawany łyżeczką w postaci papki. Może być także stosowany przy karmieniu piersią.
Bebilon Nutriton może być stosowany również w żywieniu dorosłych, u których występują trudności w połykaniu - służy wtedy do zagęszczania zimnych i ciepłych pokarmów płynnych.
Zastosowanie
- w przypadku skłonności do ulewania u niemowląt i dzieci
- w żywieniu dorosłych, u których występują trudności w połykaniu
Przyjmowanie
sposób przygotowania bez gotowania; używać wyłącznie załączonej miarki:
- karmienie butelką: przygotuj mleko/preparat mlekozastępczy wg zaleceń producenta. Dodaj Bebilon Nutriton w ilości zgodnej z tabelą przygotowania. Zamknij butelkę. Wymieszaj zawartość butelki ruchem obrotowym między dłońmi (5 sek.). Czas pomiędzy dodaniem proszku a mieszaniem powinien być możliwie najkrótszy. Następnie potrząsaj do całkowitego rozpuszczenia proszku (20 sek.). Załóż smoczek na butelkę. Odczekaj 7 minut, aby produkt zgęstniał. Odwróć butelkę smoczkiem do dołu dopiero bezpośrednio przed użyciem. Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Uwaga! Preparat po kilku minutach gęstnieje, może więc wymagać smoczka z większymi dziurkami.
- w postaci papki: ta metoda może być stosowana u niemowląt karmionych piersią. Przygotować Bebilon Nutriton według proporcji: 1 miarka na 25 ml wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 3-4 minuty do zgęstnienia. Zamieszać ponownie i podawać łyżeczką bezpośrednio przed lub w trakcie karmienia. W przypadku niemowląt karmionych piersią można zastosować papkę podaną bezpośrednio przed każdym karmieniem. Ilość podanej papki należy dobierać indywidualnie, obserwując reakcje niemowlęcia. W razie potrzeby można zwiększyć wielkość porcji papki zgodnie z wyżej podaną proporcją.
Składniki
Maltodekstryna, mączka chleba świętojańskiego, węglan wapnia, siarczan żelazawy, siarczan cynku.
100g proszku zawiera:
- wartość energetyczna: 1345kJ/318kcal;
- tłuszcz 0,3g, w tym: kwasy nasycone 0g; węglowodany 66,2g, w tym: cukry: 6,0g; błonnik 25,1g, białko 0g, sól 0,02g;
- sód 6,0mg, wapń 335mg, cynk 5,3mg, żelazo 8,8mg.
Masa netto
135g
Producent
Wyprodukowano w UE dla:
Nutricia Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 6
00-728 Warszawa
Informujemy, iż środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być zwracane wyłącznie z powodu wady jakościowej lub niewłaściwego ich wydania.