Protifar żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii. Preparat stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Do stosowania dla osób dorosłych pod nadzorem lekarza.
Przyjmowanie
Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
Nie odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów.
Sposób przygotowania: Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Jedna płaska miarka (2,5 g proszku) dostarcza 2,2 g białka.
Umyć ręce, używać czystych naczyń, upewnić się, że wieczko puszki jest czyste.
Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego płynu do uzyskania pasty o jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ważne informacje
Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza.
Ostrzeżenia
Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Nie odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Przechowywanie
Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki.
Składniki
Koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Informacja o wartości odżywczej
100 g
Wartość energetyczna (Energia)
1560 kJ / 368 kcal
Tłuszcz, w tym:
1,6 g
- kwasy nasycone
1,2 g
Węglowodany, w tym:
<1,5 g
- cukry
<1,5 g
Błonnik
0 g
Białko
87,2 g
Sól
0,25 g
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe, w tym:
Sód (Na)
100 mg
Potas (K)
140 mg
Chlor (Cl)
80 mg
Wapń (Ca)
1350 mg
Fosfor (P)
700 mg
Magnez (Mg)
≤20 mg