BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat przeznaczony jest do stosowania dla osób dorosłych oraz dzieci o masie ciała powyżej 10 kg.
Przyjmowanie
W celu zwiększenia biodostępności składników BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) dla organizmu, a także budowy i regeneracji funkcji śluzówki jamy ustnej, olej należy przed połknięciem trzymać w ustach przez kilkanaście sekund.
BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) należy stosować w następujący sposób:
1. Równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej : infekcji, nowotworów, chorób autoimmunologicznych (RZS, łuszczycy, AZS, SM), chorób neurologicznych i psychicznych (schizofrenii i depresji), chorób serca. Spożywać w porcjach jednocześnie z dietą niskotłuszczową.
U dorosłych -> 0,8 - 1,2 ml oleju na kg masy ciała na dzień do 6 miesięcy
U dzieci -> 0,5 ml oleju na kg masy ciała na dzień do 6 miesięcy
2. Równolegle z leczeniem chorób w fazie przewlekłej : infekcji, nowotworów, chorób autoimmunologicznych (RZS, łuszczycy, AZS, SM), chorób neurologicznych i psychicznych (schizofrenii i depresji), parandotozy i aft, chorób serca oraz w okresie rekonwalescencji . Spożywać w porcjach.
U dorosłych -> 0,3 ml oleju na kg masy ciała na dzień bezterminowo
U dzieci -> 0,25 ml oleju na kg masy ciała na dzień bezterminowo
3. Równolegle z diagnozowaniem zaburzeń w działaniu: szpiku kostnego i układu krwiotwórczego, układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego, serca i układu krążenia oraz o podłożu zapalnym.
U dorosłych i dzieci -> 0,1 ml oleju na kg masy ciała na dzień bezterminowo
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Sposób stosowania
Na podstawie tabelki stosowania umieszczonej powyżej należy wyliczyć, jakiej ilości BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) potrzebuje organizm pacjenta. Dzienną porcję produktu obliczamy z uwzględnieniem należnej masy ciała (idealna masa ciała według wskaźnika BMI).
Rekomendowane jest podzielenie dziennej ilości oleju na porcje nieprzekraczającej 10 ml, spożywane 15-20 minut przed posiłkami, w równych odstępach czasu w ciągu dnia - dzięki temu zapewnione jest optymalne wchłanianie lipidów zawartych w produkcie.
Przed zastosowaniem wyjąć z lodówki, ogrzać przez chwilę w temperaturze pokojowej i wstrząsnąć przed nalaniem wyznaczonej porcji.
Olej rybi wykorzystywany jest przez organizm już na poziomie błon śluzowych jamy ustnej. Dlatego przed połknięciem przytrzymaj olej przez kilkanaście sekund w jamie ustnej - w ten sposób błony śluzowe ulegną bezpośredniej fizjologicznej budowie i regeneracji.
Jeśli rybi posmak oleju jest trudny do zaakceptowania lub gdy pacjentowi "odbija się rybą", należy wymieszać porcję oleju z naturalnym sokiem owocowym np. malinowym lub wiśniowym, ale nigdy nie z cytrusowym. Soki cytrusowe, zwłaszcza grejpfrutowy, zawierają duże ilości furanokumaryn. Związki te wpływają na aktywność enzymów wątrobowych, które współuczestniczą w metabolizmie tłuszczów złożonych i wyższych kwasów tłuszczowych. Zaleca się, aby między spożyciem produktów na bazie olejów rybich, a cytrusów bądź soków cytrusowych zachować co najmniej godzinny odstęp czasowy. Jeżeli objawy nietolerancji występują przy stosowaniu oleju na "pusty" żołądek, można olej stosować do lub po posiłku, pod warunkiem, że posiłek jest niskotłuszczowy. Można również porcję oleju przegryźć kawałkiem pieczywa lub popić niewielką ilością przegotowanej wody lub herbaty ziołowej.
W przypadku refluksu żołądkowo- przełykowego lub zgagi olej należy stosować równocześnie z posiłkiem, należy jednak w takiej sytuacji pamiętać, aby sam posiłek był niskotłuszczowy.
Spożywać zalecane ilości BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) równolegle z leczeniem chorób w fazie ostrej , należy stosować dietę niskotłuszczową, aby umożliwić organizmowi człowieka prawidłowe wykorzystanie tej kompozycji tłuszczów.
Ostrzeżenia
Produkt przyjmuje się według wskazań lekarza lub pod jego nadzorem.
BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) nie zastępuje terapii zaordynowanej przez lekarza, lecz przeznaczony jest do równoległego stosowania z leczeniem .
Nie należy spożywać w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu.
Produkt jest niewzbogaconym olejem rybim, nie zawiera białek (w tym parwalbuminy), które odpowiadają za rozwój reakcji alergicznej na ryby.
W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) można stosować po konsultacji z lekarzem.
Przechowywanie
Zamknięte opakowanie przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwrciu przechowywać w lodówce do 60 dni.
Składniki
BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) to połączenie 4 rodzajów pełnowartościowych, niewzbogaconych olejów rybich i biologicznym składzie:
BioMarine - Olej z wątroby rekinów głębinowych
BioCardine Omega-3 - Olej z mięśni sardynek, sardeli i makreli
BioNeuro Omega-3 - Olej z mięśni ryb sardelowatych, śledziowatych i tuńczyków
Tran Olava - Olej z wątroby dorszy alaskańskich
Składniki dodatkowe: Aromaty - Naturalny aromat jagodowy, Przeciwutleniacze - Mieszanina tokoferoli (E 306).
Wartość odżywcza
100 ml
5 ml
Wartość energetyczna
3499 kJ / 837 kcal
175 kJ / 42 kcal
Tłuszcz, w tym:
93 g
4,65 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
14 g
0,7 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym:
29 g
1,45 g
-- NA - kwas nerwonowy
1 g
0,05 g
-- GA - kwas gondolowy
4 g
0,2 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym:
26 g
1,3 g
-- DHA omega-3
17 g
0,85 g
-- EPA omega-3
8 g
0,4 g
- skwalen
8 g
0,4 g
- alkiloglicerole
8 g
0,4 g
Węglowodany, w tym:
0 g
0 g
- cukry
0 g
0 g
- alkohole wielowodorotlenowe
0 g
0 g
- skrobia
0 g
0 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0 g
0 g
Sól
0 g
0 g
Witamina A
3000 µg
150 µg
Witamina D3
15 µg
0,75 µg
Masa netto
200 ml
Producent
Marinex International Sp. z o.o.
ul. Placowa 4
93-466 Łódź
Zobacz kategorie
Informujemy, iż żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być zwracana wyłącznie z powodu wady jakościowej lub niewłaściwego ich wydania.