Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Jak wspomóc się w okresie choroby?
Czym jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego?
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest żywnością specjalnie przetworzoną lub o specjalnym składzie. Może być stosowana jako wyłączne lub częściowe żywienie pacjentów z ograniczoną lub zaburzoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania zwykłej żywności. Może być zatem źródłem jednego konkretnego składnika, np. białka lub być kompletna pod względem odżywczym, tak aby stanowić dla człowieka jedyne źródło pożywienia, całkowicie zastępując codzienne posiłki u pacjentów w przypadku których pełne odżywienie nie może zostać osiągnięte jedynie przez zmianę normalnej diety.
Skład żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oparty jest na uznanych zasadach medycznych i żywieniowych i zawiera składniki dostarczające energii oraz witaminy i składniki mineralne, jednak w specjalnie dobranych lub zmienionych proporcjach. Jeśli tylko to możliwe podawana jest doustnie, czyli tak jak zwykła żywność. Ponadto ma postać łatwą do spożycia: płyn gotowy do picia lub rozpuszczalny w wodzie proszek.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest tworzona w ścisłej współpracy z pracownikami służby zdrowia i powinna być stosowana pod kontrolą lekarza. Warto wiedzieć, że nie należy jej kojarzyć z suplementami diety, które nie mogą być jedynym źródłem pożywienia i są kierowane do populacji ludzi zdrowych.
Kiedy lekarz może zalecić stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego?
Najczęściej jest stosowana w przypadku:
- niezamierzonej utraty masy ciała/szybkiego chudnięcia
- niedoboru określonych składników odżywczych
- chorób onkologicznych/ chemioterapii/ radioterapii
- chorób neurologicznych
- przed i po zabiegach operacyjnych
- występowania trudno gojących ran
- występowania odleżyn
- przewlekłego braku apetytu skutkującego utratą masy ciała
- problemów z trawieniem i wchłanianiem
- stanów zapalnych jelit lub resekcji w obrębie układu pokarmowego
Czy żywność specjalnego przeznaczenia medycznego różni się między sobą?
Tak, ponieważ różne mogą być problemy zdrowotne dotykające osoby potrzebujące wsparcia żywieniowego. Z tego względu, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być:
- wysokoenergetyczna – zawierać ponad 1,2 kcal na każdy ml
- wysokobiałkowa – dostarczać ponad 20% energii z białka
- kierowana do osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem z innymi chorobami towarzyszącymi, np.: cukrzycą, chorobami nerek, wątroby
- kompletna pod względem odżywczym – zawierać wszystkie niezbędne do życia składniki odżywcze
- jednoskładnikowa – zawierająca, np. wyłącznie białko
- zawierająca immunoskładniki – z dodatkiem, np.: argininy, kwasów tłuszczowych omega 3 i nukleotydów, pomocnych w okresie okołooperacyjnym i gojeniu odleżyn czy ran
- przeznaczona dla pacjentów z różnych grup wiekowych
- do podania doustnego – w różnych smakach, przeznaczona do spożywania jak zwykła żywność
- do podania przez sztuczny dostęp - zgłębnik lub stomię odżywczą – posiadająca neutralny smak
Czytaj więcej