Salmonella - czym jest?
Na całym świecie Salmonella jest jedną z głównych przyczyn biegunki. Inne typowe objawy infekcji Salmonellą to skurcze brzucha i wymioty.
Istnieje wiele rodzajów bakterii Salmonella, które mogą powodować szereg chorób, w tym dur brzuszny i zapalenie żołądka i jelit.
Większość osób z infekcjami Salmonella ma łagodne objawy i wraca do zdrowia bez leczenia. Jednak niektóre wymagają opieki w warunkach szpitalnych.
Ludzie często rozwijają ten typ infekcji po kontakcie ze skażoną żywnością lub wodą.
Salmonella to rodzaj bakterii, które mogą powodować biegunkę u ludzi.
Istnieje ponad 2500 podtypów tych bakterii, w tym szczepy zwierzęce i ludzkie. Niektóre są obecne u zwierząt, ale mogą również wpływać na ludzi. Mniej niż 100 szczepów bakterii Salmonella może zarażać ludzi.
Objawy salmonelli
Objawy infekcji zwykle pojawiają się między 6 godzinami a 6 dniami po początkowym zakażeniu i trwają 4–7 dni.
Objawy te to:
biegunka
skurcze żołądka i bóle brzucha
nagła gorączka
mdłości
wymioty, w niektórych przypadkach
Niektóre szczepy Salmonelli mogą infekować mocz, krew, kości, stawy i układ nerwowy, w tym płyn rdzeniowy i mózg. Może to spowodować poważne komplikacje.
Niektóre osoby z infekcjami Salmonellą doświadczają bólu stawów, znanego jako reaktywne zapalenie stawów. Może trwać miesiącami lub latami i może stać się przewlekłym zapaleniem stawów.
Przyczyny salmonelli
Bakterie Salmonella żyją w jelitach ptaków, zwierząt i ludzi. Większość infekcji u ludzi rozwija się po spożyciu żywności lub wody pitnej, która została skażona kałem.
Niegotowane mięso, owoce morza i drób
Infekcja może się również rozprzestrzeniać, jeśli osoba dotyka zanieczyszczonego surowego mięsa czy owoców morza pochodzących z zanieczyszczonych wód, a następnie dotyka innej żywności bez mycia rąk.
Niegotowane jajka
Jajka ptaka zarażonego Salmonellą mogą zawierać bakterie.
Gotowanie jajek może zmniejszyć ryzyko infekcji, jednak niektóre popularne sosy, takie jak majonez, mogą zawierać surowe jajka.
Owoce i warzywa
Podlewanie roślin owocowych lub warzywnych zanieczyszczoną wodą lub mycie produktów w tej wodzie może doprowadzić do zakażenia Salmonellą.
Brak higieny
Zanieczyszczenie i infekcja może wystąpić, jeśli ludzie nie utrzymują powierzchni kuchennych w czystości i nie myją rąk podczas przygotowywania posiłków, po skorzystaniu z łazienki i po zmianie pieluch u dziecka.
Kiedy dana osoba ma bakterie na rękach, może je roznosić, dotykając innych osób lub często używanych przedmiotów i powierzchni.
Diagnoza
Lekarz podczas wywiadu zapyta o:
objawy
inne bieżące problemy zdrowotne
zmiany w diecie lub nawykach przygotowywania posiłków
kontakt ze zwierzętami
ostatnią podróż
Biegunka i wymioty są zwykle wyraźnym objawem zapalenia żołądka i jelit. Badania krwi i kału mogą pomóc w ustaleniu przyczyny infekcji.
Leczenie salmonelli
Objawy zapalenia żołądka i jelit wywołanego przez Salmonellę zwykle ustępują bez leczenia po 4–7 dniach.
Leczenie może obejmować:
płyny zapobiegające odwodnieniu
leki zmniejszające skurcze i powstrzymujące biegunkę
antybiotyki w przypadku ciężkich objawów lub jeśli bakterie dostały się do krwiobiegu
Lekarz nie zawsze przepisuje antybiotyki na Salmonellę. Naukowcy ustalili, że nadużywanie może prowadzić do oporności na antybiotyki, a to zwiększa ryzyko ponownego pojawienia się infekcji.
Zapobieganie infekcji
Dobra higiena jest kluczem do zapobiegania zakażeniu Salmonellą. Ludzie powinni regularnie myć ręce mydłem i ciepłą wodą lub używać środków do dezynfekcji rąk. Jest to szczególnie ważne:
przed przygotowaniem lub zjedzeniem jedzenia
po skorzystaniu z łazienki
po zmianie pieluch
po kontaktach ze zwierzętami
po pracach w ogrodzie
Zalecenia odnośnie produktów spożywczych:
Potrawy gotowane i surowe przechowywać oddzielnie.
Przechowuj surową żywność w lodówce na półkach pod żywnością gotową do spożycia.
Przed zjedzeniem dokładnie umyj surowe owoce i warzywa.
Dokładnie gotuj potrawy, zwłaszcza mięso i jajka.
Utrzymuj przybory kuchenne i powierzchnie robocze w czystości.
Regularnie wymieniaj zużyte ścierki do naczyń na czyste.
Unikaj picia nieoczyszczonej wody, na przykład ze strumieni, rzek i jezior.