Bebilon Junior 5 z Pronutra+ Mleko modyfikowane dla przedszkolaka zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz witaminy A, C i D, dzięki czemu wspiera prawidłowy rozwój mózgu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Składniki zawarte w recepturze Bebilon Junior 5 z Pronutra+ zostały dostosowane do zmieniających się potrzeb dziecka. Codzienne podawanie mleka modyfikowanego pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na witaminę D, wapń oraz żelazo.
Dodatkowe informacje
Praktyczne opakowanie gwarantuje wygodę i bezpieczeństwo
1. Usuń klips zabezpieczający, odrywając go w lewą stronę.
2. Chwyć wieczko opakowania, naciśnij kciukiem i delikatnie unieś.
3. Wygodna krawędź z boku opakowania pozwala zebrać nadmiar proszku i precyzyjnie odmierzyć porcję.
4. Dzięki specjalnie wyprofilowanemu wieczku miarkę można bezpiecznie przechowywać wewnątrz opakowania.
5. Przyciśnij środek wieczka, aby usłyszeć kliknięcie. Dokładne zamykanie opakowania gwarantuje świeżość produktu.
Przygotowanie i stosowanie
- Bebilon Junior 5 jest pełnowartościowym, bezglutenowym mlekiem modyfikowanym w proszku, przeznaczonym wyłącznie dla dzieci powyżej 2,5 roku życia.
- Powinien stanowić tylko część zróżnicowanej diety dziecka.
- Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia.
- Niewłaściwe przygotowanie i przechowywanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka.
Zalecane dzienne spożycie
Podane wartości należy traktować orientacyjnie.
Wielkość i ilość posiłków dostosuj do potrzeb Twojego dziecka.
Zalecane dzienne spożycie mleka to 400-500 ml.
Bebilon Junior 5 może być podawany jako samodzielny posiłek lub jako podstawa do przygotowania posiłków mlecznych.
100 ml Bebilonu Junior 5 = 90 ml wody + 3 płaskie miareczki
1 płaska miareczka = 4,5g
Zaleca się, aby przejście z karmienia mlekiem Bebilon Junior 4 na Bebilon Junior 5 przeprowadzać stopniowo, zmniejszając ilość proszku Bebilon 4 i zwiększając ilość proszku Bebilon Junior 5.
Sposób przygotowania mleka
1. Umyj ręce i wyparz naczynia potrzebne do przygotowania mleka.
2. Gotuj świeżą wodę pitną przez 5 minut; pozostaw do schłodzenia (do ok. 40°C).
3. Wlej dokładną ilość uprzednio przegotowanej ciepłej wody do wyparzonego kubka niekapka.
4. Używaj wyłącznie załączonej miareczki. Odmierz dokładną ilość płaskich, nieubitych miareczek mleka Bebilon Junior 3.
5. Dodaj odmierzoną ilość proszku do kubka niekapka.
6. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku.
7. Sprawdź temperaturę mleka wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Umyj kubek zaraz po użyciu.
Składniki
Odtłuszczone
mleko w proszku, laktoza z
mleka, produkt serwatkowy w proszku z mleka (odmineralizowana serwatka, koncentrat białek serwatki), maltodekstryna, galaktooligosacharydy z
mleka (12%), olej palmowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, wodorofosforan potasu, fosforan wapnia, fruktooligosacharydy (0,84%), olej
rybi (0,43%), węglan wapnia, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, kwas L-askorbinowy, chlorek sodu, aromat
mleczny, emulgator (lecytyna
sojowa), chlorek potasu, L-askorbinian sodu, siarczan żelazawy, siarczan cynku, cholekalcyferol, octan DL-alfa-tokoferolu, D-pantotenian wapnia, cyjanokobalamina, kwas foliowy, nikotynamid, DL-alfa-tokoferol, palmitynian retinylu, ryboflawina, D-biotyna, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, jodek potasu, fitomenadion.
Wartości odżywcze |
100 ml |
%ZDS*** |
Energia kJ/kcal |
248/59 |
- |
Tłuszcz g |
2,4 |
- |
- w tym kwasy nasycone g |
0,6 |
- |
Węglowodany g |
7,7 |
- |
- w tym cukry g |
6,1 |
- |
Błonnik g |
0,8 |
- |
Białko g |
1,4 |
- |
Sól g |
0,1 |
- |
Witaminy |
|
|
Witamina A µg |
62 |
16% |
Witamina D µg |
2,8 |
40% |
Witamina E mg |
1,1 |
22% |
Witamina K µg |
4,6 |
38% |
Witamina C mg |
14 |
31% |
Tiamina mg |
0,04 |
8% |
Ryboflawina mg |
0,21 |
30% |
Niacyna mg |
0,18 |
- |
Witamina B6 mg |
0,06 |
9% |
Kwas foliowy µg |
11 |
9% |
Witamina B12 µg |
0,4 |
50% |
Biotyna µg |
1,2 |
12% |
Kwas pantotenowy mg |
0,53 |
18% |
Składniki mineralne |
|
|
Sód mg |
24 |
- |
Potas mg |
136 |
14% |
Chlorek mg |
46 |
9% |
Wapń mg |
109 |
20% |
Fosfor mg |
87 |
16% |
Magnez mg |
9 |
11% |
Żelazo mg |
1,1 |
14% |
Cynk mg |
0,8 |
16% |
Jod µg |
18 |
23% |
Inne |
|
|
Kwas α-linolenowy (ALA) mg |
57 |
- |
Zawiera galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy (GOS/FOS) w ilości 1,1 g/100 ml.
* * * % zalecanego dziennego spożycia
Wartość odżywcza |
100ml |
Wartość energetyczna (kJ) |
248 |
Wartość energetyczna (kcal) |
59 |
Tłuszcz (g) |
2.4 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) |
0.6 |
Węglowodany (g) |
7.7 |
w tym cukry (g) |
6.1 |
Błonnik (g) |
0.8 |
Białko (g) |
1.4 |
Sól (g) |
0.1 |
Sód (g) |
0.024 |
Witamina A (µg) |
62 |
Witamina D (µg) |
2.8 |
Witamina E (mg) |
1.1 |
Witamina K (µg) |
4.6 |
Witamina C (mg) |
14 |
Tiamina (B1) (mg) |
0.04 |
Ryboflawina (B2) (mg) |
0.21 |
Niacyna (B3) (mg) |
0.18 |
Witamina B6 (mg) |
0.06 |
Kwas foliowy (µg) |
11 |
Witamina B12 (µg) |
0.4 |
Biotyna (µg) |
1.2 |
Kwas pantotenowy (mg) |
0.53 |
Potas (mg) |
136 |
Chlorek (mg) |
46 |
Wapń (mg) |
109 |
Fosfor (mg) |
87 |
Żelazo (mg) |
1.1 |
Magnez (mg) |
9 |
Cynk (mg) |
0.8 |
Jod (µg) |
18 |
Zalecenia dla alergików
Gluten - Nie zawiera
Ryba - Zawiera
Mleko - Zawiera
Soja - Zawiera
Przechowywanie
Produktukt przed użyciem i po otwarciu, powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze od 10°C do 25°C. Nie przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu foliowa torebka powinna być szczelnie zamknięta. Zawartość otwartego opakowania foliowego powinna być zużyta w ciągu 4 tygodni po otwarciu..
Masa netto
4800 g
Producent
NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 6
00-728 Warszawa
Informujemy, iż środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być zwracane wyłącznie z powodu wady jakościowej lub niewłaściwego ich wydania.