Czym jest jersinioza?
Jersinioza to odzwierzęca choroba zakaźna wywoływana przez bakterię z rodzaju Yersinia. Większość jersinioz wśród ludzi wywoływanych jest przez Yersinia enterocolitica.
Zakażenie Y. enterocolitica występuje najczęściej u małych dzieci. Uważa się, że infekcja jest przenoszona przez spożycie niedogotowanych produktów mięsnych, niepasteryzowanego mleka lub wody zanieczyszczonej bakteriami.
Inna bakteria tego samego rodzaju, Yersinia pestis, jest czynnikiem wywołującym dżumę.
Głównym rezerwuarem Yersinii są zwierzęta. Odchody zwierząt (zwłaszcza świń) mogą zanieczyścić wodę, mleko i żywność oraz stać się źródłem infekcji dla ludzi lub innych zwierząt. Te drobnoustroje można znaleźć w podrobach wieprzowych, surowym mleku, jeziorach i strumieniach, lodach, nieprawidłowo pasteryzowanym mleku czekoladowym, tofu, skorupiakach oraz zwierzętach dzikich i domowych.
Objawy jersiniozy
Zakażenie Y. enterocolitica może powodować różne objawy w zależności od wieku zakażonej osoby.
Typowe objawy u dzieci to gorączka, ból brzucha i biegunka, która często jest krwawa. Zwykle rozwijają się od 4 do 7 dni po ekspozycji na patogeny i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i dorosłych głównymi objawami mogą być prawostronny ból brzucha i gorączka, które można mylnie interpretować jako zapalenie wyrostka robaczkowego. W niewielkiej części przypadków mogą wystąpić powikłania, takie jak wysypka skórna, bóle stawów, zapalenie jelita krętego, rumień guzowaty, a czasami posocznica, ostre zapalenie stawów lub rozprzestrzenianie się bakterii do krwiobiegu (bakteriemia).
Jak można zapobiegać jersiniozie?
Chroń swoją żywność przed bakteriami
- Zawsze traktuj surowy drób, wołowinę i wieprzowinę tak, jakby były potencjalnie skażone i postępuj odpowiednio: Zawiń świeże mięso w plastikowe torby, aby zapobiec kapaniu krwi na inne produkty.
- Natychmiast chowaj żywność w lodówce; zminimalizuj czas przechowywania jedzenia w temperaturze pokojowej.
- Deski do krojenia i blaty używane do przygotowania jedzenia należy umyć natychmiast po użyciu, aby zapobiec skażeniu krzyżowemu z innymi produktami spożywczymi.
- Upewnij się, że jedzenie zostało poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
- Unikaj jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa.
- Unikaj używania surowego mleka.
Często myj ręce
- Zawsze dokładnie myj ręce mydłem i ciepłą bieżącą wodą przed dotykaniem jedzenia i po kontakcie z surowym mięsem.
- Zachęcaj do starannego mycia rąk wodą z mydłem po skorzystaniu z toalety lub zmianie pieluch oraz przed i po przygotowywaniu posiłków.
- Upewnij się, że dzieci, szczególnie te, które zajmują się zwierzętami, dokładnie myją ręce.
- Stosuj się do zasad higieny
Leczenie jersiniozy
W większości przypadków leczenie zapalenia żołądka i jelit wywołanego przez Y. enterocolitica nie jest konieczne. Ciężkie infekcje z zajęciem ogólnoustrojowym (posocznica lub bakteriemia) często wymagają agresywnej terapii antybiotykowej; lekami z wyboru są doksycyklina i aminoglikozyd. Terapie kolejnych rzutów obejmują cefotaksym, fluorochinolony i kotrimoksazol.