Dur brzuszny, zwany niegdyś tyfusem lub tyfusem brzusznym, to ogólnoustrojowa choroba bakteryjna powodowana przez Gram – ujemne pałeczki Salmonella enterica, serotyp Typhi (Salmonella Typhi). Co ważne, nie jest to ta sama choroba, co salmonelloza, którą wywołują Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium.
Objawy duru brzusznego
Zakażenie może przybierać różne formy kliniczne oraz mieć różne stopnie ciężkości. Infekcja ma tendencję do samoograniczania się i przebiega najczęściej jako nieżyt żołądkowo-jelitowy.
Pojawienie się objawów następuje zwykle tydzień lub dwa od infekcji. Niektóre z tych objawów to:
- wysoka gorączka
- słabość
- ból brzucha
- ból głowy
- słaby apetyt
- wysypka
- zmęczenie
- zamieszanie
-zaparcie, biegunka.
Poważne powikłania są rzadkie, ale mogą obejmować krwawienie z jelit lub perforacje jelita. Może to prowadzić do zagrażającej życiu infekcji krwi (posocznicy). Objawy to nudności, wymioty i silny ból brzucha.
Leczenie duru brzusznego
W leczeniu duru brzusznego stosuje się antybiotyki.
Leczeniem z wyboru są fluorochinolony, takie jak cyprofloksacyna. Stosowana jest również cefalosporyna trzeciej generacji, taka jak ceftriakson lub cefotaksym.
Czy można zapobiec chorobie?
Podróżując do krajów, w których częstość występowania duru brzusznego jest większa, warto przestrzegać poniższych wskazówek:
Uważaj na to, co pijesz
- nie pij wody z kranu ani ze studni
- unikaj kostek lodu, lodów czy napojów z ogólnie dostępnych dystrybutorów, chyba że masz pewność, że są przygotowane z butelkowanej lub przegotowanej wody
- kupuj napoje butelkowane, gdy tylko jest to możliwe (woda gazowana jest bezpieczniejsza niż niegazowana, upewnij się, że butelki są szczelnie zamknięte)
- wodę niebutelkowaną należy gotować przez minutę przed wypiciem
- można bezpiecznie pić mleko pasteryzowane, gorącą herbatę i gorącą kawę.
Uważaj, co jesz
- nie jedz surowych produktów, chyba że po umyciu rąk możesz obrać je samodzielnie
- nigdy nie jedz jedzenia od ulicznych sprzedawców
- nie jedz surowego lub krwistego mięsa ani ryb, potrawy powinny być dokładnie ugotowane i nadal gorące po podaniu
- jedz tylko pasteryzowane produkty mleczne i jajka ugotowane na twardo
- unikaj sałatek i przypraw ze świeżych składników
- nie jedz dziczyzny.
Przestrzegaj higieny
- często myj ręce, zwłaszcza po skorzystaniu z łazienki i przed dotknięciem jedzenia (użyj dużej ilości mydła i wody, jeśli to możliwe, jeśli nie, użyj środka do dezynfekcji rąk zawierającego co najmniej 60 procent alkoholu)
- nie dotykaj twarzy, chyba że właśnie umyłeś ręce
- unikaj bezpośredniego kontaktu z osobami chorymi
- jeśli jesteś chory, unikaj innych ludzi, często myj ręce, nie przygotowuj ani nie podawaj jedzenia.
Szczepionka przeciw durowi brzusznemu
Szczepionka przeciw durowi brzusznemu nie jest konieczna w większości przypadków, ale może być zalecana gdy:
- jesteś nosicielem lub miałeś kontakt z nosicielem
- podróżujesz do kraju, w którym dur brzuszny jest powszechny
- pracujesz w laboratorium, w którym możesz mieć kontakt z S. Typhi.
Szczepionka przeciw durowi brzusznemu jest skuteczna w 50 do 80 procentach i występuje w dwóch postaciach:
Inaktywowana szczepionka przeciw durowi brzusznemu. Ta szczepionka jest zastrzykiem jednodawkowym.
Żywa szczepionka przeciw durowi brzusznemu. Ta szczepionka nie jest przeznaczona dla dzieci poniżej szóstego roku życia. To szczepionka doustna podawana w czterech dawkach w odstępie dwóch dni.