Co to jest cholera?
Przyczyną cholery jest zakażenie bakterią V. cholera. Bakterię te odkryto w 1883 roku.
Niemiecki bakteriolog Robert Koch badał tę chorobę podczas epidemii w Egipcie. Znalazł bakterię w jelitach zmarłych na cholerę, ale nie mógł ani wyizolować organizmu, ani zarazić nią zwierząt.
Później w tym samym roku Koch wyjechał do Indii, gdzie udało mu się wyizolować bakterię. Odkrył, że dobrze prosperują w wilgotnej, brudnej pościeli i wilgotnej ziemi, a także w stolcach chorych.
Bakterie V. cholera żyją w płytkiej, słonej wodzie na mikroskopijnych skorupiakach. Mogą również istnieć jako kolonie biofilmów, które pokrywają powierzchnię wody, rośliny, kamienie, muszle i tym podobne przedmioty, a także mogą żyć wśród jaj muszek, które służą jako rezerwuar bakterii cholery.
Toksyczne szczepy bakterii cholery wytwarzają toksynę, która wywołuje u ludzi gwałtowną biegunkę.
Objawy cholery
Tylko około 1 na 20 infekcji cholerą jest ciężka, a wysoki odsetek zarażonych osób nie wykazuje żadnych objawów.
Jeśli pojawią się objawy, to od 12 godzin do 5 dni po ekspozycji.
Zazwyczaj obejmują:
duże ilości wodnistej biegunki przypominającej wodę po gotowaniu ryżu
wymioty
kurcze nóg.
Osoba z cholerą może szybko stracić płyny, do 20 litrów dziennie, więc może wystąpić poważne odwodnienie i wstrząs.
Oznaki odwodnienia to:
luźna skóra
podkrążone oczy
suchość w ustach
zmniejszone wydzielanie, na przykład mniej pocenia się
szybkie bicie serca
niskie ciśnienie krwi
zawroty głowy lub oszołomienie
szybka utrata wagi.
Wstrząs może doprowadzić do zapaści układu krążenia. Jest to stan zagrażający życiu.
Przyczyny cholery
Bakterie cholery dostają się do organizmu przez usta, często w żywności lub wodzie, która została skażona ludzkimi odchodami, z powodu złej higieny i warunków sanitarnych.
Innym powszechnym źródłem infekcji są źle oczyszczone warzywa nawadniane przez zanieczyszczone źródła wody.
W sytuacjach, w których warunki sanitarne są poważnie zagrożone, na przykład w obozach dla uchodźców lub społecznościach o bardzo ograniczonych zasobach wodnych, jedna ofiara dotknięta chorobą może zanieczyścić całą wodę dla całej populacji.
Diagnoza
Lekarz może podejrzewać cholerę, jeśli pacjent ma ciężką wodnistą biegunkę, wymioty i szybki postępujące odwodnienie, zwłaszcza jeśli niedawno podróżował do miejsca, w którym niedawno występowała cholera.
Próbka kału zostanie wysłana do laboratorium w celu zbadania, ale jeśli podejrzewa się cholerę, pacjent musi rozpocząć leczenie, zanim wyniki wrócą.
Leczenie
Zwykle to odwodnienie prowadzi do śmierci z powodu cholery, dlatego najważniejszym sposobem leczenia jest podanie doustnego roztworu nawadniającego, znanego również jako doustna terapia nawadniająca.
Leczenie polega na podawaniu dużej ilości wody zmieszanej z mieszanką cukru i soli.
W handlu dostępne są paczkowane mieszanki, ale ich rozpowszechnienie w krajach rozwijających się jest ograniczone kosztami, dlatego często stosuje się domowe leki nawadniające z typowymi składnikami domowymi.
Ciężkie przypadki cholery wymagają dożylnej wymiany płynów. Dorosły ważący 70 kilogramów będzie potrzebował co najmniej 7 litrów płynów dożylnych.
Antybiotyki mogą skrócić czas trwania choroby, ale WHO nie zaleca masowego stosowania antybiotyków na cholerę ze względu na rosnące ryzyko antybiotykooporności bakterii.
Nie stosuje się leków przeciwbiegunkowych, ponieważ zapobiegają wypłukiwaniu bakterii z organizmu.
Zapobieganie
Cholera jest często przenoszona z pożywieniem, a jej rozprzestrzenianiu sprzyja zła higiena. Niektóre proste środki mogą zmniejszyć ryzyko zarażenia się cholerą.
Mycie rąk jest ważne, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.
Podróżując po obszarach, w których choroba ma charakter endemiczny:
jedz tylko obrane owoce.
unikaj sałatek, surowych ryb i niegotowanych warzyw.
upewnij się, że jedzenie jest dokładnie ugotowane.
upewnij się, że woda jest butelkowana lub gotowana i bezpieczna do spożycia.
unikaj jedzenia ulicznego, ponieważ może przenosić cholerę i inne choroby.