Tran - właściwości i działanie
Rybi tłuszcz, czyli tran, to środek bardzo często stosowany na wzmocnienie odporności. Dużej części Polaków znany jest przede wszystkim z okresu PRL, kiedy to był najłatwiej dostępnym suplementem na wzmocnienie odporności i podawano go przede wszystkim dzieciom.
Dziś znaleźć można wiele środków mających takie samo działanie, znaczenia tranu jednak nie da się przecenić. Nie tylko jeśli chodzi o jego funkcję polegającą na wzmacnianiu odporności. Nie jest to też suplement dedykowany jedynie dzieciom.
Dlaczego warto zażywać tran?
Pozyskiwany z wątroby ryb olej jest prawdziwą skarbnicą niezwykle cennych składników. Warto przy tym wiedzieć, że najbardziej wartościowy jest tran pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych i to właściwie tylko on ma prawo być nazywany tranem – podobne preparaty wytwarza się z innych ryb, na przykład rekina i również są one cenne, nie powinno się jednak mylić ich z właściwym tranem. Jeśli chce się zadbać o zdrowie, „prawdziwy” tran jest najlepszym wyborem.
A dlaczego warto go stosować? Przede wszystkim rybi olej jest bardzo ważnym źródłem nienasyconych kwasów omega-3. Spełniają one szereg ważnych ról w organizmie i nie może ich zabraknąć, jednocześnie jednak dość ciężko jest znaleźć je w pożywieniu. Zawierają je nieliczne składniki pokarmowe, przy tym w małej ilości, suplementacja tranem jest więc bardzo wskazana dla osób, które chcą uzupełnić niedobory kwasów w swym organizmie by dobrze zadbać o działanie mózgu czy układu sercowo-naczyniowego.
Witaminy zawarte w tranie
Tran zawiera też duże ilości witamin A i D, które są potrzebne między innymi do budowania odporności, ale nie tylko. Każda z tych substancji spełnia szereg ról w organizmie. Odpowiadają też za prawidłowy rozwój dziecka oraz budowę mocnych kości, witamina A ma pozytywny wpływ na skórę, D zaś pozytywnie wpływa między innymi na samopoczucie.
Ze stosowania tranu można więc mieć wiele korzyści, zwłaszcza że jest to środek w pełni naturalny, w przeciwieństwie do innych suplementów diety.
Kto powinien pić tran?
W wielu przypadkach warto stosować tran, działanie tego naturalnego środka jest bowiem wszechstronne. Zawarte w rybim oleju składniki nie tylko spełniają wymienione wyżej funkcje, czyli poprawiają odporność czy wspierają prawidłowy rozwój dzieci.
Tran dla dorosłych i seniorów
Tran, dzięki temu, że zawiera duże ilości witaminy A, wspiera prawidłowe widzenie i pozwala uniknąć wielu chorób oczu, można też polecić go osobom starszym, by dłużej mogły cieszyć się dobrym wzrokiem. Wiele badań wykazało też, że jest ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej, warto go więc włączyć do swej codziennej diety gdy znajduje się w grupie ryzyka.
W okresie menopauzy zawarta w tranie witamina A pomaga zadbać o skórę, która staje się mniej przesuszona i wygląda lepiej, za pomocą tranu można też poprawić swą koncentrację i możliwości intelektualne oraz zadbać o serce, przyjmować go więc powinni wszyscy, którzy narażeni są na tego rodzaju problemy.
Właściwości tranu dla dzieci
Jest też świetnym wyborem dla osób chorowitych, starszych, osłabionych czy rekonwalescentów, a jeszcze ważniejszy jest tran dla dzieci – pomoże im uniknąć chorób, zadba o prawidłowy rozwój kości, odporności, wzroku i dostarczy ważnych witamin i składników odżywczych.
Tran więc zdecydowanie warto podawać najmłodszym, zwracając jedynie uwagę na to, by dobrze dobrać preparat do ich wieku. Tradycyjnie rybi tłuszcz stosuje się u dzieci, które skończyły 4. rok życia, ale na rynku można też znaleźć preparaty dedykowane młodszym dzieciom, nawet niemowlętom.
Jak wybrać dobry tran?
Obecnie w sprzedaży znaleźć można trany różnych marek, dostępne w różnych postaciach, więc nie tak łatwo jest ocenić wybór, którego z tych produktów będzie najlepszym rozwiązaniem.
Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych – im jest większe, czyli im więcej zawiera ich tran, tym bardziej jest wartościowy. W tym przypadku zwykle sprawdza się stawianie na produkty uznanych marek, mające nieco wyższą cenę.
A jaki tran lepiej wybrać - tran w płynie czy kapsułkach?
Zażywanie kapsułek na pewno jest wygodniejsze, a przy tym specjaliści zauważają, że tran w kapsułkach jest mniej narażony na utlenianie. Można więc nie obawiać się, że w miarę upływu czasu będzie tracił na wartości, ma też dłuższy termin przydatności do spożycia i nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Polecane trany w kapsułkach dostępne w e-Ziko:
Jeśli zaś, stawiając na tradycyjne rozwiązania, woli się przyjmować tran w płynie, czyli w naturalnej postaci, nie trzeba wcale zmuszać się do tolerowania mało przyjemnego smaku i zapachu rybiego tłuszczu. Dostępne w sprzedaży w dużym wyborze trany smakowe mające zapach i smak owoców, dedykowane nie tylko dla dzieci, są tak samo wartościowe, a ich stosowanie nie przysporzy nikomu żadnych nieprzyjemnych doznań.
Polecane trany w płynie dostępne w e-Ziko:
Tran Islandzki Lysi (naturalny)
Domowa Apteczka Tran z rekina (mango + brzoskwinia)
Warto również, wybierając tran, kupować produkty dostosowane do wieku osób mających go zażywać. Tran w kapsułkach czy tran w płynie dla dorosłych będzie różnić się stężeniem składników od tranu dla dzieci, trzeba więc mieć to na uwadze, jeśli chce się uzyskać optymalne rezultaty – a trzeba pamiętać, że tran, a raczej zawarte w nim substancje, można przedawkować, co nie jest pożądaną sytuacją.