Inulina – naturalny prebiotyk o niezwykłych właściwościach
Stosowanie inuliny staje się coraz popularniejsze. Wszystko za sprawą jej właściwości, z których może skorzystać cały organizm człowieka. Szczególnie znane jest jej działanie prebiotyczne. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, którą możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Sprawdź, jakie jest działanie i zastosowanie inuliny.
Z każdym rokiem wzrasta świadomość społeczeństwa na temat diety i jej wpływu na organizm. Coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością oraz poszczególnymi składnikami, które są obecne w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Okazuje się, że wiele z nich wspiera funkcjonowanie poszczególnych układów, a nawet ma zastosowanie w leczeniu i profilaktyce niektórych schorzeń. Jedną z takich substancji jest właśnie inulina. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Z artykułu dowiesz się:
Inulina – co to jest?
Inulina jest naturalnym polisacharydem należącym do fruktanów. To niskocząsteczkowy polimer, który jest zbudowany z 30–35 cząsteczek monocukrów – sacharozy i β-D-fruktozy. Są one ze sobą połączone wiązaniami glikozydowymi. To powoduje, że inulina słabo rozpuszcza się w wodzie oraz jest odporna na działanie enzymów trawiennych. Człowiek nie trawi tej substancji. W przewodzie pokarmowym rozkładają ją bakterie jelitowe. Ma to miejsce w okrężnicy – najdłuższym odcinku jelita grubego.
Inulina została wyodrębniona po raz pierwszy w 1804 roku z korzenia omanu wielkiego – rośliny należącej do rodziny astrowatych. W roślinach pełni rolę materiału zapasowego, z którego korzystają one na poszczególnych etapach życia. Magazynowana jest głównie w kłączach i bulwach, a także łodygach i liściach.
Inulina jest białym proszkiem, który w konsystencji nieco przypomina skrobię. Ma lekko słodki smak i neutralny zapach. Pozyskuje się ją z roślin przy pomocy ekstrakcji. Otrzymany materiał jest następnie oczyszczany i suszony.
Inulina – właściwości lecznicze
Na przestrzeni lat nad inuliną przeprowadzono wiele badań, dzięki którym poznano jej wpływ na zdrowie człowieka. Szczególnie szeroko omawiane są jej właściwości prebiotyczne. Prebiotyki to substancje występujące w pożywieniu, które nie są trawione przez ludzi. Wpływają jednak korzystnie na mikroflorę jelit. Stymulują rozwój i aktywność dobrych bakterii w okrężnicy. Tym samym inulina korzystnie wpływa na funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale także odporności.
Inulina nie rozpuszcza się w układzie pokarmowym człowieka, dlatego działa podobnie jak błonnik pokarmowy. Tym samym reguluje pracę układu pokarmowego – rytm wypróżnień, trawienie, a także zapobiega dolegliwościom z jego strony (głównie zaparciom). Ponadto wydłuża uczucie sytości.
Wiele mówi się także o tym, że regularne spożywanie inuliny ma pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową. Substancja ta obniża stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Przeprowadzone badania wskazują, że dzieje się to zarówno u osób zdrowych, jak i tych ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w lipidogramie. Wiele wskazuje na to, że ze względu na swoje właściwości inulina może odegrać ważną rolę w profilaktyce miażdżycy.
Nie można także pominąć wpływu inuliny na wzrost przyswajalności minerałów. Dzieje się tak, ponieważ obniża ona pH w jelicie grubym. Tym samym rośnie rozpuszczalność i biodostępność wapnia. Podobnie dzieje się w przypadku cynku, magnezu i żelaza.
Inulina może mieć również znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę. Wykazano, że wpływa ona na metabolizm węglowodanów i lipidów, a także poziom insuliny i glukozy we krwi. Te właściwości inuliny mogą okazać się ważne również przy nadwadze i otyłości. Już teraz jest ona stosowana jako zamiennik tłuszczu i cukru w wielu produktach spożywczych.
POLECANE PRODUKTY
Iladian Direct Plus na infekcje intymne, 10 tabletek dopochwowych
Sanprobi Super Formula, 40 kapsułek
Asecurin, 20 kapsułek
SymbioLact Pur, 30 saszetek
Biotyk, 30 kapsułek
Linex Forte, 14 kapsułek
FisioFlor MyFlora, 70 tabletek
Produkty bogate w inulinę
Inulina naturalnie występuje w roślinach. Szczególnie bogate są w nią cykoria i topinambur (karczoch jerozolimski). Zawierają ją także mniszek lekarski, karczoch zwyczajny, szparagi, cebula, pomidory, banany, a nawet owies.
Ze względu na właściwości żelujące, zagęszczające i stabilizujące inulina jest chętnie wykorzystywana przy produkcji żywności. Dodaje się ją do niskotłuszczowych wyrobów cukierniczych, jogurtów, lodów, past kanapkowych i majonezów. Można również kupić inulinę w formie proszku i dodawać ją do potraw zamiast cukru.
Inulina – skutki uboczne
Chociaż inulina jest substancją naturalną, należy zachować umiar w jej spożyciu. W badaniach potwierdzono, że nadmiar może powodować bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunkę. Za duże ilości inuliny uznaje się 20–30 g na dobę.
Podsumowanie
Inulina jest substancją pochodzenia roślinnego, która wspiera wzrost prawidłowej flory bakteryjnej. Ponadto może regulować poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Poprawia także biodostępność składników mineralnych. Najwięcej inuliny zawierają cykoria i karczoch. Jest jednak ona dodawana do wielu produktów spożywczych.
Źródła:
- M. Horochowska i in., Topinambur – właściwości odżywcze i lecznicze słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), “Pediatr Endocrinol Diabetes Metab “ 2017, t.23, nr 1, s. 30-36.
- A. Kiełtyka-Dadasiewicz i in, Inulina - źródła, metabolizm i znaczenie użytkowe, “Towaroznawcze Problemy Jakości” 2014.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.