Zwiększ swoją odporność na nadchodzącą jesień. Łykaj tran!
Tran to tłuszcz pochodzenia rybnego, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Substancje te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na to od wielu lat społeczeństwo jest przekonywane do stosowania tranu. Sprawdź, jakie są jego właściwości i korzyści z regularnego przyjmowania.
Suplementacja tranu jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym, kiedy dochodzi do spadku odporności i zwiększa się ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. Minimalny okres przyjmowania preparatu to 3 miesiące. W porozumieniu z lekarzem można go wydłużyć, jeżeli zachodzi taka potrzeba.
Z artykułu dowiesz się:
Co to jest tran?
Tran jest olejem, który pozyskuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zdarza się, że pozyskuje się go również z tkanki tłuszczowej ssaków morskich (np. wielorybów). Oryginalny preparat ma wysoką jakość, dzięki czemu zachowane są jego wszystkie właściwości. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin A i D (a niekiedy także E).
Tran w naturalnej postaci ma formę płynną. Jednak wiele osób nie akceptuje jego rybnego smaku. Dlatego coraz częściej spotyka się tran w kapsułkach, a nawet w formie żelek, które mają zdecydowanie atrakcyjniejsze walory smakowe. Dzięki temu więcej osób może przekonać się do suplementacji tej cennej substancji.
Regularne przyjmowanie tranu jest zalecane już od wielu lat. Szczególną popularność zdobył on w latach 60. ubiegłego wieku. Masowo podawano go dzieciom w przedszkolach, aby wspierać rozwój i odporność organizmu. Obecnie nie prowadzi się takich działań, jednak suplementacja nadal jest rekomendowana.
Tran a olej z wątroby rekina
Warto mieć na uwadze, że nie wszystkie oleje rybne są tranem. Tak może być nazywany jedynie tłuszcz pozyskiwany z ryb dorszowatych. Kupując tran, należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie. Bardzo ważne jest, aby pochodził on z upraw na terenach niezanieczyszczonych. Dzięki temu jest produktem czystym, niezawierającym żadnych szkodliwych substancji. Szczególnie ceniony jest tran norweski.
Najczęściej wybieranym zamiennikiem tranu jest olej z wątroby rekina. Z pozoru są to podobne substancje. Obie zawierają kwasy omega, ale w innych proporcjach (w oleju z rekina jest ich mniej). Preparat z rekina zawiera ponadto skwalen i alkiloglicerole.
Niezwykłe właściwości tranu
Tran zawdzięcza swoje właściwości lecznicze obecnym w nim substancjom. Obecne są w nim przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ich rola w organizmie człowieka jest niezwykle ważna.
Rola kwasów tłuszczowych omega jest następująca:
- wspierają układ odpornościowy,
- wspierają proces produkcji hormonów przeciwzapalnych,
- wspierają funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową,
- wspierają narząd wzroku (kwasy omega są budulcem czopków i pręcików siatkówki oka),
- wspomagają układ krążenia i pracę serca,
- są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci.
W przypadku tranu ogromne znaczenie ma również obecna w nim witamina D. Bierze ona udział w gospodarce wapniowo-fosforanowej, co ma szczególne znaczenie dla układu kostnego i zębów. Jej zadaniem jest również wspieranie odporności i układu nerwowego oraz ochrona ich komórek. Zbyt niski poziom tej substancji jest przyczyną wielu zaburzeń, które manifestują się różnorodnymi objawami.
Witamina A obecna w tranie jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Jest ona przekształcana w retinal – składnik rodopsyny umożliwiającej widzenie w przyćmionym świetle. Ponadto zapewnia odpowiedni stan nabłonka i skóry.
Tran dla dzieci i seniorów – czy jest bezpieczny?
Wielu rodziców zastanawia się, czy tran jest bezpieczny dla dzieci. Preparat może przynieść wiele korzyści młodym organizmom. Można podawać go dzieciom od 2. roku życia. Jednak rekomendowana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.
Tran może być stosowany również przez seniorów. Należy jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do suplementacji. Należą do nich:
- przyjmowanie innych preparatów zawierających witaminę D i A,
- antybiotykoterapia,
- kamica nerkowa,
- hiperkalcemia.
Chęć przyjmowania tranu warto omówić z lekarzem. Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu preparatu. Ważne jest ścisłe stosowanie się do zaleceń producenta, aby nie doszło do przedawkowania, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Podsumowanie
Tran jest olejem pochodzącym z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, a także witaminę D i A. Jego suplementacja jest polecana szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na te substancje. Tran jest szczególnie znany ze swojego pozytywnego wpływu na odporność. Jednak warto pamiętać, że wspiera on również układ nerwowy, układ krążenia, układ kostny, a także oczy i skórę.
Źródła:
- M. Walicka i in., Niedobór witaminy D - problem społeczny, "Postępy Nauk Medycznych" 2019, t. 32, nr 1, s. 14-22.
- E. Materac i in., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, "Bromatologia" 2013, nr 2, s. 225-233.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [23.09.2024]