Z naturą pod rękę, czyli jakie naturalne preparaty wybrać na wzmocnienie organizmu?
Niekiedy organizm potrzebuje wsparcia w walce ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Mowa szczególnie o układzie odpornościowym. Pomóc mogą substancje pochodzenia naturalnego. Są one nie tylko skuteczne, ale też bezpieczne. Zobacz, jakie składniki powinny zawierać naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu.
Prawidłowe działanie układu odpornościowego jest potrzebne do obrony organizmu przed czynnikami, które mogłyby zaburzyć jego funkcjonowanie lub spowodować rozwój chorób. Niekiedy jednak dochodzi do jego osłabienia. Wpływ na to mają: choroby przewlekłe (m.in. cukrzyca), niedobory witamin i minerałów, niezdrowa dieta, siedzący tryb życia, stres, brak odpoczynku. O tym, że układ immunologiczny jest słaby, informują następujące objawy: zmęczenie, złe samopoczucie, zwiększona podatność na infekcje, problemy trawienne i zmiany skórne.
Z artykułu dowiesz się:
Co musisz wiedzieć na temat odporności?
Układ odpornościowy człowieka to złożony mechanizm. Obejmuje on następujące narządy:
- szpik kostny – jest miejscem dojrzewania limfocytów B,
- grasicę – jest miejscem rozwoju limfocytów T,
- śledzionę – dochodzi w niej do rozpoznawania antygenów,
- węzły chłonne – zachodzi w nich filtracja limfy i wytwarzanie przeciwciał,
- naczynia limfatyczne – transportują limfę po ciele.
Oprócz tego na odporność składają się liczne komórki, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej. Są to m.in. przeciwciała, limfocyty, monocyty, komórki tuczne, komórki NT (natural killer), makrofagi, granulocyty. Na funkcjonowanie układu odpornościowego mają wpływ także inne narządy – m.in. wątroba.
Układ odpornościowy ma za zadanie:
- rozpoznać patogeny,
- zneutralizować patogeny,
- zapamiętać patogeny (wytwarzanie tzw. pamięci immunologicznej),
- wzbudzić reakcję zapalną.
Wyróżnia się odporność swoistą oraz nieswoistą. Pierwsza z nich to tzw. odporność nabyta. Rozwija się dzięki kontaktowi z danym patogenem (poprzez szczepienie ochronne lub przechorowanie choroby). Odporność nieswoista, czyli wrodzona, to wszystkie mechanizmy ochronne wykształcone przez organizm. Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już w okresie płodowym, ale rozwija się właściwie do momentu zakończenia etapu dojrzewania. Podejmując różnego rodzaju działania, można wspierać go przez cały czas.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
W celu wzmocnienia odporności organizmu należy podejmować wielokierunkowe działania. Człowiek nie ma wpływu na wszystkie czynniki. Jednak może wziąć odpowiedzialność za swoje codzienne nawyki oraz wypróbować naturalne sposoby wzmacniania organizmu. Warto pamiętać, że należy to robić nie tylko w okresie obniżonej odporności, ale przez cały czas – wspieranie układu immunologicznego to ciągły proces.
Na zdolność organizmu do obrony przed patogenami ma wpływ:
- dieta – należy spożywać produkty będące bogatym źródłem witamin i minerałów (wskazana jest rezygnacja z pokarmów przetworzonych i fast-foodów),
- aktywność fizyczna – poprawia wydolność organizmu i zwiększa liczbę komórek odpornościowych,
- przebywanie na świeżym powietrzu– hartuje organizm i uodparnia go na zmiany temperatur,
- odpoczynek – pozwala na regenerację organizmu,
- regularny relaks – pozwala obniżyć poziom stresu.
Pozytywny wpływ na układ immunologiczny mają także naturalne składniki.
Naturalne preparaty na odporność
Wyciągi roślinne mają tę zaletę, że są nie tylko skuteczne, ale także bezpieczne. Ich właściwości są znane od setek lat. Można spożywać je w ich naturalnej formie, ale na rynku dostępne są też suplementy diety. Szczególnie ważne dla odporności są:
Tran
Jest to naturalny olej z wątroby ryb dorszowatych. Jest to bogate źródło witaminy D i E. Zawiera także kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej rybi wspiera organizm zwłaszcza w okresie rekonwalescencji i stanach obniżonej odporności.
Czosnek
Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna. Ma ona właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Nie tylko wspiera odporność, ale pomaga także zwalczyć już obecne infekcje.
Miód
Silne działanie przeciwbakteryjne ma także miód. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin: C, A i E o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli ochronnych dla wszystkich komórek w ciele.
Czarny bez
Wyciąg z kwiatów czarnego bzu zwiększa produkcję cytokin (białek pobudzających komórki odpornościowe), działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i uszczelnia naczynia krwionośne.
Szałwia lekarska
Szałwia lekarska wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dzięki temu przez wielu jest nazywana naturalnym antybiotykiem. Jest też bogatym źródłem witamin – zwłaszcza C i PP.
Jeżówka purpurowa
Roślina ta jest źródłem substancji stymulujących układ odpornościowy. Nasila procesy fagocytozy, czyli pochłaniania nieprawidłowych komórek oraz pobudza leukocyty.
Podsumowanie
Na funkcjonowanie układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników. Niektóre z nich możemy modyfikować samodzielnie. Przydatne – zwłaszcza w stanach osłabienia – są preparaty z naturalnymi składnikami i zioła na odporność. Służą one do wzmocnienia organizmu w walce z patogenami.
Źródła:
- E. Dymarska i in., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97, s. 297–307.
- K. Jankowska, Natalia Suszczewicz, Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem, “Wiedza Medyczna – numer specjalny” 2020, s. 46–65.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [20.09.2024]