Wykorzystaj letnie owoce i warzywa w swojej diecie dla zdrowia i urody
Gorące dni to czas najsmaczniejszych warzyw i owoców. Jednak nie tylko rewelacyjny smak i aromat powinny cię skusić do zajadania się nimi. Są niezbędne do zachowania zdrowia i urody.
Marzy ci się opalenizna, ale wiesz, że nadmiar słońca nie sprzyja skórze?
Sięgnij po marchewkę, morele czy szpinak. Są bogate w beta-karoten, czyli naturalny barwnik roślinny, który gromadzi się w skórze, barwiąc ją na lekko złotawy kolor. Beta-karoten, tzw prowitamina A, nasila produkcję pigmentu i działa jak niski filtr przeciwsłoneczny, chroniąc przed promieniowaniem UV. Co więcej neutralizuje wolne rodniki, które powstają przy wystawianiu ciała na słońce. Dzięki temu możesz zachować młodość na dłużej.
Chcesz pochwalić się smukłą sylwetką na plaży?
Postaw na soczyste warzywa i owoce, takie jak truskawki, arbuzy, cukinie, ogórki, seler naciowy, pomidory i paprykę. W większości składają się z wody, niezbędnej ci do życia, zwłaszcza gdy słońce mocno praży. Reguluje temperaturę ciała, ułatwia usuwanie zbędnych substancji z organizmu, pomaga rozprowadzać tlen i składniki odżywcze do komórek. Dzięki niej masz jędrną i gładką skórę. Właściwie się nawadniając (około dwa litry wody, zależnie od aktywności, wieku czy temperatury na zewnątrz) szybciej też schudniesz.
W pozbyciu się nadmiaru kilogramów pomogą ci też porzeczki, maliny, jeżyny, fasola i groch. Zawierają dużą ilość błonnika, niestrawialnej substancji, która puchnie pod wpływem wody. Błonnik sprawi, że szybciej poczujesz się syta i zwiększy wydzielanie soków trawiennych. Tworzy też podłoże dla dobrych bakterii, od których zależy m.in. twoja odporność. Oczyszcza jelita, pobudza je do pracy, zapobiegając zaparciom i wielu chorobom jelit. Po fasolę warto sięgnąć z jeszcze jednego powodu. Zawiera dużą ilość potasu, podobnie jak pomidor, czereśnie, brzoskwinie. Potas pełni ważną funkcję w organizmie, zapewniając równowagę gospodarki wodno-elektrolitowej, właściwą pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Pomaga ograniczyć stany zapalne dróg moczowych i żółciowych. Gdy go brakuje, pojawiają się nadciśnienie, problemy z nerkami, zaburzenia pracy serca.
Coś dla cery naczynkowej
Czereśnie, czarne jagody, czarne porzeczki, wiśnie, ale także brokuły, szpinak i cebula to produkty, których nie może latem zabraknąć w diecie osób z cerą naczynkową. A to ze względu na kwercetynę, jeden z flawonoidów, która wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki niej twoja twarz będzie mniej rumiana. Pomaga też w leczeniu hemoroidów, żylaków. Rozszerza naczynia krwionośne i ogranicza powstawanie skrzepów krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy. W dodatku mają silne działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność i przeciwalergiczne.
Warzywno-owocowe maseczki
Sezonowe warzywa i owoce możesz też wykorzystać zewnętrznie, przygotowując z nich maseczki.
Maseczka z truskawek
Miłośnikom truskawek polecamy te pyszne owoce jako bazę do maseczek o działaniu nawilżająco-ściągającym. Zawarty w nich kwas elagowy ma działanie przeciwzapalne, więc przyda się przy kuracjach trądzikowych. Wystarczy że na 15-20 minut położysz na twarzy pakę z rozgniecionych truskawek zmieszanych z ubitym białkiem, które obkurcza rozszerzone pory i ogranicza wydzielanie łoju.
Maseczka z arbuza
Pomoże na wypryski, trądzik i opryszczkę. Jego różowy miąższ ukoi towarzyszące tym problemom dolegliwości. Arbuz ma też działanie ściągające i oczyszczające. Zawarte w nim kwasy askorbinowy i jabłkowy mają też działanie złuszczające: usuwają martwy i suchy naskórek, pozostawiając promienną i zadbaną cerę. Wystarczy, że wyciśniesz z owocu sok i rozsmarujesz go na twarzy na kwadrans. Możesz do tego wykorzystać papkę z rozdrobnionego miąższu.
Jeżyny
Maseczka z jeżyn ma działanie odżywczo-naprawcze. Zmiażdżone na papkę i wymieszane z tłustą śmietaną owoce nakładane na oczyszczona skórę twarzy szczególnie pomogą osobom z cerą suchą, naczynkową, a także zniszczoną zbytnim wystawianiem się na słońce.
Maseczka z pietruszki i szpinaku
Natomiast zielone warzywa, takie jak szpinak, pietruszka, oczyszczają i wygładzają skórę. Regularnie stosowane spowalniają procesy starzenia się. Wystarczy zblendować garść pietruszki i garść szpinaku, a następnie zagotować w szklance wody. Przecedzony przez gazę, ostudzony sok wymieszaj z białkiem jajka i mąką owsianą, nałóż na oczyszczoną twarz. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.