Właściwości lecznicze imbiru. Jak go spożywać i kiedy?
Imbir jest rośliną leczniczą znaną od tysięcy lat. Wykorzystywano go w leczeniu nieprzyjemnych objawów oraz chorób – zwłaszcza tych, które dotyczą układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Takie działanie zawdzięcza zawartym w nim składnikom i właściwościom. Zobacz, z czego składa się imbir, właściwości lecznicze i sposoby na jego spożywanie.
Większość osób kojarzy korzeń imbiru z powodu jego charakterystycznego smaku i zapachu. Dodawany do potraw i napojów potrafi sprawić, że nabierają one zupełnie nowego charakteru. Sprawdza się szczególnie w kuchni azjatyckiej. Używa się go do produkcji wina, piwa, wypieków, kawy, a także kandyzuje. Jednak imbir jest cenny nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim wpływu na organizm i zdrowie człowieka.
Z artykułu dowiesz się:
Imbir i jego właściwości
Mimo że imbir ma kilkadziesiąt odmian, najbardziej znany i najczęściej stosowany jest imbir lekarski. Ma on postać charakterystycznego kłącza o jasnym kolorze i mięsistym wnętrzu. Ma smak lekko gorzki i nieco pikantny (palący), zaś zapach jest charakterystyczny i lekko słodkawy. Obie te cechy są efektem obecności olejków eterycznych w korzeniu imbiru.
Imbir lekarski zawiera olejek imbirowy w dużej ilości. Składają się na niego m.in. gingerol, cytral, kamfen, geraniol, linalol i zingeron. To w głównej mierze powoduje, że imbir zawdzięcza swoje właściwości i pozytywny wpływ na organizm człowieka. Składniki mineralne obecne w tej roślinie to: potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Ponadto obecne są w nim witaminy: C, E i B (głównie B6, kwas pantotenowy i niacyna).100 gram imbiru zawiera:
- 80 kcal,
- 17,8 g węglowodanów,
- 1,8 g białka,
- 0,8 g tłuszczów.
Warto wiedzieć, jaki jest wpływ imbiru na zdrowie. Roślina ta ma:
- właściwości przeciwzapalne,
- właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- działanie wykrztuśne,
- działanie rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych,
- właściwości przeciwwymiotne,
- działanie napotne i przeciwgorączkowe,
- działanie rozgrzewające,
- działanie przeciwbólowe.
Dzięki temu imbir może być stosowany pomocniczo w leczeniu wielu schorzeń i łagodzeniu objawów.
Imbir na...
Imbir wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego (zwiększa wydzielanie śliny i soku żołądkowego, a tym samym ułatwia trawienie) i immunologicznego. Jest szczególnie chętnie stosowany w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Dużo mówi się także o jego właściwościach, które wspierają utratę zbędnych kilogramów.
Przeziębienie
Bardzo znane jest spożywanie świeżego imbiru przez osoby, które złapały infekcję górnych dróg oddechowych (np. w przypadku przeziębienia). Spowodowane jest to jego działaniem rozgrzewającym, napotnym, przeciwgorączkowym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Warto wspomnieć także, że imbir działa wykrztuśnie i rozrzedza wydzielinę w drogach oddechowych. Dzięki nim chory nie musi męczyć się z uporczywym kaszlem.
Trzeba mieć jednak na uwadze, że imbir może być stosowany jedynie pomocniczo. Nie zaleca się, aby rezygnować na jego rzecz z terapii zleconej przez lekarza. Bardzo skuteczne jest natomiast ich połączenie, dzięki czemu osoba chora może szybciej poczuć się lepiej.
Odchudzanie
Coraz popularniejsze staje się stosowanie imbiru na odchudzanie. Roślina ta ma stymulować przemianę materii. Dzięki temu spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej (zwłaszcza na brzuchu) następuje szybciej. W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i zdrową dietą pozwala osiągnąć upragnione efekty w znacznie krótszym czasie, a także utrzymać je (mniejsze ryzyko efektu jo-jo). Zaleca się, aby świeży imbir na odchudzanie spożywać w towarzystwie cytryny i cynamonu.
Z dobroczynnego działania korzenia imbiru mogą być zadowolone szczególnie kobiety w ciąży. Roślina ta ma działanie przeciwwymiotne. Używana jest na poranne mdłości i wymioty, które są szczególnie uciążliwe w I trymestrze. Należy pamiętać, że zamiar intensywnego stosowania imbiru najlepiej skonsultować z lekarzem.
Spożywanie imbiru
Na rynku dostępne są:
- sproszkowany imbir,
- świeże kłącze.
W obu postaciach mogą być one dodawane do potraw, jako przyprawa. Jest ona dosyć popularna w kuchni. Jednak dopuszczalne jest także tworzenie różnego rodzaju mikstur, które są dobre dla zdrowia.
Aby zrobić miksturę na odchudzanie, do szklanki wody należy dodać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub świeżego (obranego i posiekanego), sok z połowy cytryny i pół łyżeczki cynamonu, a następnie zagotować. Osoby przeziębione mogą zamiast wody użyć ciepłego mleka lub herbaty.
Kiedy nie należy spożywać imbiru?
Trzeba mieć na uwadze, że nawet zioła nie mogą być stosowane przez wszystkich. Podobnie imbir. Przeciwwskazania do jego spożywania dotyczą m.in. osób, które chorują na schorzenia żołądka. Korzeń imbiru (zarówno świeży, jak i sproszkowany) może podrażniać błonę śluzową. Przyprawa ta nie powinna być podawana dzieciom ze względu na ostry i smak.
Istnieją także inne przeciwwskazania. Imbir może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują preparaty na obniżenie ciśnienia krwi. Chęć spożywania suplementów zawierających korzeń imbiru trzeba skonsultować z lekarzem.
Źródła:
- A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru, „Postępy Fitoterapii”, 2010, nr 1, s. 42–45.
- P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2017, nr 2, s. 115–121.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.
Ostatnia aktualizacja [21.11.2024]