Właściwości i funkcje witamin z grupy B
Tiamina - Witamina B1
Funkcje w organizmie - wpływa na właściwy wzrost kości i prawidłowy rozwój układu kostnego oraz sercowo-naczyniowego. Ponadto pomaga zwalczyć chorobę morską. Źródła w pożywieniu - zboża, orzechy, nasiona dyni, ziemniaki, warzywa strączkowe, ryby, wieprzowina, podroby.
Ryboflawina - Witamina B2
Funkcje w organizmie - jej głównym zadaniem jest wspieranie układu odpornościowego człowieka. Jest ważna również dla kobiet - poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, jest niezbędna dla osób cierpiących na anemię, wzmacnia wzrok. Źródła w pożywieniu - płatki śniadaniowe, soja, fasola, groch, ciemnozielone warzywa, grzyby, orzechy włoskie, migdały, jaja, drób, ryby, mleko i produkty mleczne, drożdże. Na opakowaniach oznaczona symbolem E101.
Niacyna - Witamina B3
Funkcje w organizmie - niacyna przede wszystkim bierze udział w syntezie różnych hormonów, takich jak testosteron, estrogen czy kortyzol. Obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia trawienie. Źródła w pożywieniu - drożdże, brokuły, rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, ryby, twaróg, jajka.
Cholina - Witamina B4
Funkcje w organizmie - wpływa na pracę mózgu, serce, układ oddechowy i mięśnie, ponieważ jest odpowiedzialna za tworzenie i utrzymywanie prawidłowej struktury komórek organizmu. Źródła w pożywieniu - wątroba, jajo kurze, kiełki pszenicy, warzywa strączkowe, orzechy i ryby.
Kwas pantotenowy - Witamina B5
Funkcje w organizmie - witamina B5 odpowiada za gospodarkę energetyczną w organizmie, bierze udział w syntezie cholesterolu oraz witaminy A i D. Ponadto zapobiega siwieniu włosów i łysieniu.
Pirydoksyna - Witamina B6
Funkcje w organizmie - niezbędna do produkcji hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi i skurcze mięśni, podnosi odporność organizmu, przynosi poprawę ludziom chorym na autyzm. Dodatkowo odgrywa istotną rolę w przemianach białka. Źródła w pożywieniu - brązowy ryż, otręby pszenne, jajka, ziemniaki, brokuły, awokado, pomarańcze, grzyby, soja, orzechy, pestki słonecznika.
Biotyna - Witamina B7
Funkcje w organizmie - główna funkcja biotyny w organizmie to synteza kwasów tłuszczowych oraz prawidłowy wzrost organizmu. Działa również kojąco na skórę, lecząc wypryski i procesy zapalne. Źródła w pożywieniu - mleko, otręby, ser, ciemny ryż, drożdże, kalafior, kukurydza, marchew, szpinak, buraki, olej rzepakowy, banany, pomidory i wiele innych.
Inozytol - Witamina B8
Funkcje w organizmie - witamina B8 wpływa przede wszystkim na insulinowrażliwość. Źródła w pożywieniu - produkty pełnoziarniste, fasola, kapusta, rodzynki, mleko, warzywa, orzechy, jaja.
Kwas foliowy - Witamina B9
Funkcje w organizmie - kwas foliowy jest niezbędny do syntezy DNA, dlatego jest tak ważny dla kobiet w ciąży - witamina ta zapobiega defektom wrodzonym płodu. Ponadto wspomaga układ krwionośny i nerwowy. Źródła w pożywieniu - brukselka, brokuły, szpinak, sałata, szparagi, kalafior, otręby pszenne, fasola, soja, groch, żółtko jaja.
Kobalamina - Witamina B12
Funkcje w organizmie - uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, jest neuroprzekaźnikiem serotoniny, wytwarza czerwone krwinki w szpiku. Źródła w pożywieniu - mięso oraz produkty mleczne. Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla naszego organizmu, ale i powszechnie dostępne. Jeśli w naszej diecie nie brakuje warzyw i owoców, pełnego ziarna i białka, nie mamy się czego obawiać. Dla kobiet w ciąży kluczowy jest kwas foliowy - tutaj mimo wszystko lekarze zgodnie polecają dodatkową suplementację, aby mieć pewność, że dostarczamy go organizmowi na dostatecznym poziomie. Witamina B12 jest jedyną witaminą, która nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego - osoby będące na diecie wegańskiej muszą ją suplementować osobno.