Witamina B2 i jej rola w organizmie
Witamina B2 pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Bez niej nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, narządu wzroku, a także błon śluzowych. Substancja ta bierze także udział w przemianach lipidów i aminokwasów. Witamina B2 współdziała z innymi witaminami, a tym samym warunkuje zdrowie i dobre samopoczucie.
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2 zależy od kilku czynników. Najważniejszym z nich jest wiek. Istotna jest również płeć oraz ogólny stan zdrowia i tryb życia. Przyjmuje się, że dla osoby dorosłej jest to 1,1–1,3 mg dziennie. Zapotrzebowanie na witaminę B2 wzrasta do 1,6 mg w ciąży i czasie laktacji. Natomiast dzieci powinny spożywać 0,4 mg w pierwszych trzech latach życia i do 1,0 mg w wieku szkolnym. Nieprzestrzeganie powyższych norm może grozić niedoborem lub nadmiarem witaminy B2.
Z artykułu dowiesz się:
Rola i funkcje witaminy B2
Witamina ta powstaje z połączenia flawiny i rybitolu. Jest to organiczny związek chemiczny należący do witamin z grupy B, który bierze udział w niezbędnych życiowych procesach, które są potrzebne organizmowi do przeżycia. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Substancja ta nie jest wrażliwa na działanie ciepła (np. obróbkę termiczną), ale może ulegać szybkiemu rozpadowi pod wpływem światła. Witamina B2 jest nazywana także ryboflawiną.
Najważniejsze funkcje witaminy B2 to:
- udział w przemianach lipidów,
- udział w przemianach aminokwasów,
- udział w procesach utleniania i redukcji,
- udział w przemianach węglowodanów i białek,
- wspieranie układu nerwowego,
- udział w procesie przekształcania pirydoksyny,
- uczestnictwo w dostarczaniu energii w łańcuchach oddechowych,
- wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego,
- wspieranie narządu wzroku.
Razem z witaminą A ryboflawina bierze udział w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania śluzówki przewodu pokarmowego i układu oddechowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych. Jest ponadto niezbędna do tego, aby skóra dobrze pełniła swoją rolę i zachowała zdrowy wygląd.
Poziom witaminy B2 można sprawdzić przy pomocy badań laboratoryjnych. Jest ono wykonywane w każdym laboratorium medycznym. Do analizy oddawana jest niewielka ilość krwi, którą pobiera się z żyły łokciowej. W zależności od laboratorium na wynik czeka się kilka godzin lub 1 dzień roboczy.
Objawy niedoboru witaminy B2
Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jej zbyt niski poziom prowadzi do niedoborów, które objawiają się nieprzyjemnymi dolegliwościami. W efekcie nie mogą zachodzić ważne procesy życiowe.
Skutki niedoboru witaminy B2 to:
- pogorszenie się ostrości wzroku,
- szybkie męczenie się oczu,
- częste łzawienie oczu,
- uszkodzenie rogówki,
- pogorszenie się stanu skóry i błony śluzowej,
- pleśniawki,
- zajady jamy ustnej lub pękanie ust,
- stany zapalne w obrębie jamy ustnej,
- świąd skóry,
- pogorszenie kondycji włosów i ich nadmierne wypadanie,
- nadmierna produkcja sebum,
- zmiany skórne na twarzy (zwłaszcza na nosie i czole),
- schorzenia układu nerwowego,
- zaburzenie wzrostu mięśni,
- problemy z koncentracją i pamięcią.
Niedobór witaminy B2 grozi szczególnie tym osobom, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na tę substancję. Są to kobiety w ciąży, dzieci w okresie dojrzewania, ale też osoby, które intensywnie ćwiczą. Pacjenci, którzy podejrzewają u siebie niedobór, powinni udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
Objawy nadmiaru witaminy B2
Witamina B2 nie może zostać przedawkowana, jeżeli jest dostarczana organizmowi wraz z pokarmem lub suplementami diety w formie doustnej. Dzieje się tak, ponieważ nadmierna ilość ryboflawiny jest wydalana z moczem. Ponadto ma słabą wchłanialność w jelitach. Przedawkowanie może dotyczyć osób, u których witamina B2 jest podawana w zastrzykach. Niepokojące objawy to wymioty i nudności.
Witamina B2 w diecie
Zalecane jest, aby witamina B2 powinna być dostarczana organizmowi przede wszystkim wraz z pokarmem. Dodatkowa suplementacja jest wskazana w przypadku stwierdzenia niedoborów. Suplementy należy przyjmować pod okiem lekarza.
Największą ilość ryboflawiny można znaleźć w produktach, takich jak:
- kasza jaglana,
- produkty zbożowe,
- mleko,
- produkty mleczne (sery twarogowe i podpuszczkowe, jogurty, maślanka, kefir),
- wątroba,
- migdały,
- jaja,
- ryby (zwłaszcza łosoś, makrela i pstrąg),
- fasola,
- groch,
- soja,
- orzechy włoskie,
- zielone warzywa.
Witamina B2 jest również obecna w różnych rodzajach mięsa, w tym w dziczyźnie.
Utrzymywanie witamin i pierwiastków na prawidłowym poziomie pozwala zachować dobre samopoczucie oraz pełnię zdrowia. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, aby dieta była dobrze dopasowana do potrzeb organizmu i urozmaicona. Na talerzu powinny znaleźć się wszystkie rodzaje produktów w odpowiednich proporcjach>. Osoby, które z jakiegoś powodu stosują dietę eliminacyjną, muszą kontrolować poziom ryboflawiny i innych substancji, a w razie potrzeby rozpocząć odpowiednią suplementację. Zadbaj o swoją kondycję i użyj odpowiedniej suplementacji, dzięki której Twój stan zdrowia zmieni się na lepsze. Pamiętajmy, że Twoje zdrowie zależy tylko od Ciebie.
Źródła:
- M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.
- D. Różańska, R. Ilow, B. Regulska-Ilow, Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II: tiamina, ryboflawina, niacyna, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2013, t. 46, nr 3, s. 250-257.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.