Syrop z cebuli – jakie ma właściwości i na co pomaga?
Ziołolecznictwo od wieków stanowiło podstawę medycyny naturalnej wielu zakątków świata. Nasze babcie chętnie sięgały po zioła, aby łagodzić podstawowe dolegliwości, takie jak bóle brzucha, bezsenność czy przeziębienia. Obecnie znów coraz częściej doceniane są naturalne metody leczenia, dlatego warto poznać sprawdzone receptury, które mogą wspierać organizm bez konieczności sięgania po syntetyczne leki. Jedną z nich jest przepis na syrop z cebuli – remedium na kaszel mokry i ból gardła.
Syrop z cebuli to sprawdzony, domowy sposób na naturalne wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami. Łatwo dostępne składniki i prosta receptura sprawiają, że jest chętnie stosowany przy przeziębieniach, kaszlu i bólu gardła. Dzięki naturalnym właściwościom cebuli, bogatej w witaminy, minerały oraz substancje antybakteryjne, syrop skutecznie łagodzi objawy infekcji i wspiera organizm w walce z chorobą. Dowiedz się, jak działa syrop z cebuli, kto może go stosować i jak go przygotować w domowych warunkach.
Z artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości ma domowy syrop cebulowy?
- Na czym polega działanie syropu z cebuli i jak go przygotować?
- Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania syropu z cebuli?
Syrop z cebuli – właściwości
Chyba większość z nas kojarzy słodki smak gęstego syropu z wyraźnym aromatem cebuli. Ten domowy specyfik jest od wieków stosowany jako naturalny lek w przypadku przeziębienia i ceniony za swoją wysoką skuteczność. Liczne właściwości lecznicze syrop zawdzięcza swojemu podstawowemu składnikowi – cebuli.
Zawiera ona flawonoidy, między innymi także kwercetynę, która ma działanie antyoksydacyjne. Chroni organizm przed nadmierną aktywnością wolnych rodników – cząsteczek przyspieszających procesy starzenia i odpowiedzialnych za tworzenie komórek nowotworowych. Z kolei kemferol wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia. Zawarte w cebuli glikozydy oraz różne inne enzymy wspomagają funkcjonowanie wątroby oraz proces trawienia.
W tym aromatycznym warzywie znajdują się również witaminy A, B, C i E oraz minerały, takie jak fosfor, chrom, selen, żelazo, magnez czy wapń. Wzmacniają one organizm i wspierają pracę wielu ważnych narządów wewnętrznych, a także poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci.
Czy wiesz, dlaczego oczy większości osób łzawią w czasie obierania i krojenia cebuli? Wszystko za sprawą kwasu sulfonowego. W czasie rozdzielania roślinnych tkanek między enzymami zawartymi w cebuli dochodzi do reakcji, w wyniku której tworzy się kwas sulfonowy. Bardzo szybko odparowuje i drażni oczy, przez co zaczynają łzawić.
Warto jednak wiedzieć, że gotowy syrop może mieć znacznie więcej cennych właściwości niż sama cebula. Jeśli (zamiast cukru) dodasz do niego 3-4 łyżki miodu, wzmocnisz go o witaminy i substancje aktywne zawarte tym w słodkim płynnym złocie.
Miód również wykazuje działanie antybakteryjne za sprawą nadtlenku wodoru i innych naturalnych substancji. Jest źródłem wielu składników odżywczych – witamin, minerałów i cukrów, które dostarczają organizmowi energii. Zawiera także kwas foliowy – bardzo ważny element diety kobiet w ciąży oraz przygotowujących się do starań o dziecko. Chroni on przed rozwojem wad cewy nerwowej u płodu. Co ciekawe, jeśli nie występują przeciwwskazania – syrop z cebuli może być bez przeszkód stosowany w okresie ciąży oraz karmienia piersią.
Na co pomaga syrop z cebuli?
Przeciwbakteryjne działanie cebuli zostało potwierdzone wieloma badaniami. Wykazały one, że warzywo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne – hamuje namnażanie bakterii, takich jak E. coli czy Salmonella typhi. Może zatem wspierać proces leczenia farmakologicznego.
Ponadto zawiera błonnik pokarmowy i inulinę – prebiotyk, który odżywia przyjazne organizmowi bakterie w przewodzie pokarmowym. Wspiera w ten sposób naturalną mikroflorę jelit i zapobiega wystąpieniu dolegliwości jelitowych.
Substancje zawarte w cebuli regulują również stężenie cholesterolu, tromboksanów i trójglicerydów. Chronią w ten sposób przed rozwojem schorzeń układu krążenia. Zapobiegają też zakrzepicy, zawałowi serca i udarowi mózgu.
Syrop z cebuli sprawdzi się szczególnie w czasie sezonowych przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami. Lekarze polecają spożywanie syropu zwłaszcza w przypadku mokrego kaszlu. Skutecznie rozrzedza wydzielinę dróg oddechowych i łagodzi podrażnione gardło. Najlepiej sięgnąć po niego już na początku infekcji, aby ograniczyć jej rozwój.
Domowy syrop cebulowy – prosty przepis dla każdego
Jak samodzielnie zrobić syrop z cebuli? Jeśli szukasz naturalnego wsparcia w okresie infekcji, wypróbuj ten prosty przepis. Syrop z cebuli sprawdzi się szczególnie w sezonach infekcyjnych. Można go pić nie tylko przy przeziębieniu, ale również profilaktycznie, aby wzmocnić odporność organizmu i uchronić się przed infekcjami.
Żeby przygotować syrop potrzebujesz jedynie dwóch składników: cebuli oraz cukru lub miodu. Obierz dwie cebule średniej wielkości, umyj, a następnie pokrój (najlepiej w plastry albo kostkę). Układaj ją w słoiku warstwowo, przekładając każdą z warstw cebuli łyżką cukru lub miodu. Przykryj słoik i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej, aż cebula puści sok. Dla wzmocnienia efektu warto dodać ząbki czosnku – naturalnego antybiotyku.
Gotowy syrop można pić od razu. Jeśli bardzo przeszkadza Ci smak cebuli, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny – to dodatkowa porcja witaminy C, która (stosowana regularnie) skraca czas trwania infekcji. Pamiętaj, aby syrop przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.
Jeśli chodzi o dawkowanie syropu, to nie ma jednoznacznych wytycznych. Przyjmuje się jednak, że przy profilaktycznym stosowaniu, wystarczy jedna łyżka dziennie. Przy infekcji warto pić syrop trzy razy na dzień – po śniadaniu, obiedzie i podwieczorku. Syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne, dlatego nie powinno się go zażywać po godzinie 17.00, aby nie pobudzać odruchu odkrztuszania przed snem.
Syrop z cebuli – czy każdy może go spożywać?
Syrop z cebuli to domowy specyfik, po który mogą sięgać dorośli, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci powyżej 1. roku życia. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań – jeśli którekolwiek z nich występuje u Ciebie, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, zanim zaczniesz pić syrop. Są to:
- cukrzyca – diabetycy muszą uważać, ponieważ syrop z cebuli zawiera bardzo dużo cukru,
- alergia pokarmowa – osoby uczulone na miód mogą zastąpić go cukrem, natomiast przy alergii na cebulę należy zupełnie zrezygnować z picia syropu,
- zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.
Warto pamiętać, że nadmierne spożywanie cebuli może powodować wzdęcia i zgagę, dlatego mimo jej cennych właściwości, warto zachować umiar.
Podsumowanie
Jeśli szukasz naturalnego wsparcia dla organizmu w czasie infekcji oraz w okresach wzmożonych zachorowań, wypróbuj syrop z cebuli. Choć smak syropu może wielu osobom nie przypaść do gustu, to jednak warto pamiętać o jego właściwościach. Syrop z cebuli to źródło witamin, minerałów i substancji roślinnych, które łagodzą objawy przeziębienia. Przygotuj syrop według naszego przepisu i przekonaj się o jego skuteczności.
Źródła:
- K. Wala, M. Kuczyńska, Z. Zdrojewicz, Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2019, nr 1, s. 41-46.
- W. Dorsch, J. Ring, Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis, „Allergo Journal International” 2020, vol. 29, nr 8, 284-285.
- W. Huang, G. Tang, L. Zhang i in, Effect of onion on blood lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials, „Food Science & Nutrition” 2021, vol. 9, nr 7, s. 3563-3572.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [17.10.2024]