Superfoods na maj. Jakie sezonowe produkty wybrać, by wesprzeć odporność i cieszyć się zdrowiem?
Z roku na rok wzrasta świadomość w kwestii zdrowego odżywiania. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni coraz chętniej sięgają po nieprzetworzone produkty, świeże owoce i warzywa sezonowe, dostarczając sobie w ten sposób cennych składników mineralnych i odżywczych. Do codziennej diety warto jednak wprowadzić także tzw. „żywność do zadań specjalnych”, czyli superfoods.
Superfoods to grupa produktów spożywczych, będących naturalnym źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników, korzystnych dla zdrowia oraz samopoczucia. Sprawdź, które pokarmy zalicza się do superfoods i dowiedz się, jak ich spożywanie wpływa na organizm człowieka. To pomoże Ci stworzyć zdrowszy jadłospis – jeszcze smaczniejszy i bogatszy w cenne substancje odżywcze!
Z tego artykułu dowiesz się:
Z czym to się je, czyli czym są superfoods?
Termin superfoods pochodzi z języka angielskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „superżywność”. Do tej grupy zalicza się produkty, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a co za tym idzie – spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Stanowią idealne uzupełnienie diety, również odchudzającej, a także jadłospisu osób z chorobami przewlekłymi, kobiet w ciąży, czy małych dzieci.
Superżywność to w przeważającej ilości produkty roślinne, głównie warzywa, owoce, nasiona oraz zioła, choć niektórzy do tej grupy zaliczają także owoce morza. Pokarmy pochodzenia roślinnego dostarczają organizmowi składników, które korzystnie wpływają na gospodarkę cholesterolową. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, zachowując prawidłowy balans pomiędzy LDL (tzw. „złym cholesterolem”) a HDL. To znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym także zespołu metabolicznego.
Produkty zaliczane do superfoods są nieprzetworzone lub przetworzone minimalnie, przy pomocy naturalnych procesów, takich jak suszenie, liofilizacja, mrożenie itp. Tego rodzaju działania nie wpływają na pogorszenie właściwości oraz wartości odżywczych pokarmów, a pozwalają wydłużyć ich termin przydatności do spożycia.
Oprócz tego, że superfoods dostarczają organizmowi składników odżywczych i wykazują silne działanie antyoksydacyjne, mogą także zapobiegać różnego rodzaju niedoborom witamin. Substancje te wchłaniają się najlepiej z przyjmowanych pokarmów, dlatego superfoods często stanowią alternatywę dla suplementów. Duża ilość superproduktów spożywczych pozwala na włączenie do diety tych, które zarówno odpowiadają na potrzeby organizmu danej osoby, ale także jej smakują. Warto wiedzieć, że w dużej mierze są to pokarmy łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie, dlatego większość z nas może śmiało włączyć je do codziennego jadłospisu.
Najpopularniejsze superfoods – idealne uzupełnienie diety
Do najzdrowszych produktów zaliczane są m.in. jagody acai, goji, nasiona chia, komosa ryżowa, czy korzeń ashwagandhy. Te pokarmy roślinne wspomagają naturalną odporność, dostarczają błonnika pokarmowego, a jednocześnie są lekkie i pożywne. Jednak żeby wzbogacić swoją dietę, nie trzeba sięgać po egzotyczną żywność – możesz wybrać polskie superfoods, takie jak jarmuż, aronia, siemię lniane, czy żurawina. Mogą wchodzić w skład potraw lub tworzyć samodzielną przekąskę, skomponowaną z suszonych owoców, nasion i orzechów.
Superfoods na maj – lista polecanych produktów
Wiosną dojrzewa wiele warzyw oraz owoców sezonowych, dlatego w tym okresie nie powinno ich zabraknąć w zbilansowanej diecie. Sprawdź, na jakie superfoods trwa sezon na przełomie kwietnia i maja!
Polskie owoce jagodowe
Do tej grupy zalicza się truskawki, poziomki, jeżyny, maliny, aronie, porzeczki, leśne jagody i różne odmiany borówki. Są one niskoenergetyczne, a jednocześnie bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę C), składniki mineralne oraz polifenole, które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają pracę serca, a także pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Zawarte w nich antocyjany mają działanie antyoksydacyjne, a więc neutralizują wolne rodniki.
Szparagi
Szparagi są niskokaloryczne, dlatego mogą wchodzić w skład diety odchudzającej. Dostarczają błonnika pokarmowego, witamin A, C i E oraz wielu składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, magnez, sód, fosfor, czy wapń. Zawierają również inulinę – naturalny prebiotyk, który wspiera mikrobiotę jelitową. Są też źródłem przeciwutleniaczy, zmniejszających ryzyko rozwoju nowotworów. Można dodawać je do zup, sałatek, makaronów, a nawet pizzy, czy w wersji na słodko – do deserów.
Botwina
Botwina, czyli młode buraki ćwikłowe razem z liśćmi i łodygami, zawierają jedynie 22 kcal w 100 g. To naturalne źródło witamin C, E, A, K oraz witamin z grupy B. W botwinie znajduje się również kwas foliowy, składnik, którego nie powinno zabraknąć zwłaszcza w diecie kobiet ciężarnych i planujących ciążę. Roślina ta dostarcza organizmowi błonnika i wspiera jego pracę dzięki antyoksydantom. Dodatkowo korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, dlatego nie może jej zabraknąć w Twoim wiosennym jadłospisie!
Natka pietruszki
To jeden z najtańszych i najłatwiej dostępnych superfoods. Natkę pietruszki znajdziesz w większości sklepów spożywczych i możesz dodawać praktycznie do każdego dania. Dodaje smaku zupom, sałatkom, kanapkom, makaronom i wielu innym potrawom. Zawiera duże ilości witaminy C, A, magnezu oraz przeciwutleniaczy. Kilka listków pietruszki do posiłku wzbogaci Twoją dietę i uczyni ją jeszcze zdrowszą.
Superfoods a odporność i poprawa zdrowia. To warto wiedzieć!
Regularne spożywanie różnorodnych superfoods, takich jak jagody, orzechy, sezonowe warzywa i owoce może przyczynić się do poprawy pracy układu immunologicznego, a tym samym zwiększenia odporności na różnego rodzaju infekcje.
Ze względu na to, że wiele „superproduktów” wykazuje działanie przeciwzapalne, mogą być elementami diety przeciwzapalnej, stosowanej w leczeniu endometriozy, łuszczycy, choroby Hashimoto, czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Każdy produkt typu superfoods jest prawdziwą bombą witaminową i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu. Często wchodzą w skład zbilansowanych diet odchudzających, przeciwcukrzycowych oraz skomponowanych dla pacjentów, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto wiele pokarmów, zaliczanych do superżywności, zawiera grupę związków biologicznie czynnych, wspomagających prawidłową gospodarkę hormonalną, co może wpłynąć na lepsze wydzielanie endorfin, nazywanych „hormonami szczęścia”. To sprzyja utrzymaniu dobrego samopoczucia i chroni przed rozwojem depresji.
Podsumowanie
Superfoods to doskonałe źródło witamin i minerałów, dlatego warto po nie sięgać, szczególnie jeśli są to warzywa i owoce sezonowe. Świeże nowalijki oraz słodkie, dojrzałe owoce jagodowe będą nie tylko smacznym uzupełnieniem diety, ale także wiosennym wsparciem dla Twojego organizmu. Już teraz zadbaj o swoje zdrowie i samopoczucie, aby rozpocząć sezon letni w dobrym nastroju i doskonałej kondycji!
Źródła:
- S. Pacyna-Szymańska, Polskie „superfoods” – owoce jagodowe, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/polskie-superfoods-owoce-jagodowe/ (dostęp: 10.04.2024 r.).
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim, Superfoods dla zdrowia psychicznego, https://www.gov.pl/web/psse-gorzow-wielkopolski/superfoods-dla-zdrowia-psychicznego (dostęp: 10.04.2024 r.).
- A. Cobos, O. Diaz, "Superfoods": Reliability of the Information for Consumers Available on the Web, "Foods" 2023, vol. 12, nr 3.
- Szparagi – majowe superfoods!, https://hpba.pl/szparagi-majowe-superfoods/ (dostęp: 10.04.2024 r.).
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [07.03.2025]