Sprawdź, na co pomaga sok z kiszonej kapusty i wprowadź go jesienią do swojej diety!
Już od dawna wiadomo, że proces fermentacji nie tylko przedłuża trwałość warzyw, ale również wzbogaca je w cenne witaminy oraz przyjazne dla organizmu bakterie. To właśnie dlatego kiszonki stanowią naturalne źródło probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy. Regularne spożywanie kiszonek poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać utrzymanie prawidłowej wagi. Co ciekawe, przy ich przygotowywaniu pozyskać można również smaczne napoje, takie jak sok z kiszonej kapusty.
Sok z kiszonej kapusty to naturalny eliksir zdrowia, który warto wprowadzić do diety szczególnie jesienią. Bogaty w probiotyki, wspiera pracę jelit, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Sprawdź, na co jeszcze pomaga sok z kiszonej kapusty i dlaczego warto pić go regularnie, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, aby zadbać o zdrowie.
Z artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma sok z kapusty kiszonej?
- Jak na organizm wpływa regularne picie soku z kiszonej kapusty?
- Kiedy pić sok z kiszonej kapusty i jaka jest dobowa norma spożycia?
Właściwości soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty to napój o charakterystycznym kwaśno-słonym smaku i wielu cennych właściwościach. Powstaje za sprawą fermentacji białej kapusty. W procesie tym dużą rolę odgrywają gram-dodatnie bakterie Leuconostoc i Pediococcus z rodziny Lactobacillaceae. To właśnie one po zasoleniu poszatkowanej kapusty rozkładają cukry, dzięki czemu powstaje kwas mlekowy, któremu kiszona kapusta zawdzięcza swój smak.
Ten wyjątkowy napój doceniany jest jednak nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne jakie wykazuje. W kiszonej kapuście znajduje się wiele cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Szklanka soku, który powstał w procesie fermentacji lub wyciśniętego już z gotowej kapusty kiszonej, również może Ci ich dostarczyć.
Sok z kiszonej kapusty zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także witaminy: C, E i K. W kapuście obecna jest też witamina U o właściwościach przeciwzapalnych, regulujących poziom soków trawiennych i wspierających procesy gojenia ran.
Każda porcja soku to naturalne źródło wielu niezbędnych organizmowi minerałów. W jej składzie znajduje się wapń (kluczowy dla utrzymania dobrej kondycji kości), żelazo (wspomaga prawidłowe dotlenianie tkanek i chroni przed rozwojem niedokrwistości) i magnez (wspiera układ nerwowy oraz mięśniowy). Sok zawiera także luteinę i zeaksantynę – karotenoidy, które mają zdolność gromadzenia się w siatkówce, w okolicy plamki żółtej. Zapobiegają w ten sposób rozwojowi chorób oczu, szczególnie zaćmy.
Warto wiedzieć, że sok z kiszonej kapusty jest bogaty w błonnik pokarmowy, dlatego jego spożywanie pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. To również napój o niskiej zawartości kalorii – obliczono, że 100g soku dostarcza tylko ok. 20 kcal oraz 1 g białka, 3,4 g węglowodanów i 0,2 g tłuszczu.
Kiszona kapusta oraz wyciśnięty z niej sok zawierają również cenne antyoksydanty. To substancje, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cząsteczki te przyspieszają procesy starzenia oraz przyczyniają się do nowotworzenia. Przeciwutleniacze neutralizują je, aby nie wpływały negatywnie na organizm, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju nowotworów.
Nie tylko kapusta, ale wszystkie kiszone warzywa i wytworzone z nich soki są źródłem probiotyków, które wspierają naturalną florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wykazują właściwości lecznicze w przypadku różnego rodzaju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wzmacniają również odporność organizmu i wspierają go w walce z infekcjami.
Komu poleca się picie soku z kapusty kiszonej?
Już wiesz, że sok z kiszonej kapusty wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia organizmu. Sięgać po niego może w zasadzie każdy, poza maluchami do ukończenia 8-9 miesiąca życia. Specjaliści zalecają, żeby kiszonki do diety dziecka wprowadzać stopniowo – można zacząć właśnie od łyżeczki soku z kiszonej kapusty. To pozwoli sprawdzić jak organizm dziecka zareaguje na nowy rodzaj pokarmu.
Kapusta kiszona oraz sok bez przeszkód mogą być elementami diety przedszkolaków, uczniów, seniorów, a nawet kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dostarczają składników odżywczych, które wspierają organizm przyszłej mamy oraz wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Przyjazne bakterie probiotyczne wykazują również pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i przemianę materii. Poprawiają trawienie, regulują rytm wypróżnień i zapobiegają zaparciom. Sok z kiszonej kapusty przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga oczyścić je ze złogów. Warto jednak pamiętać, że pity w nadmiarze może spowodować rozwolnienie.
Ten słono-kwaśny napój wspiera także odchudzanie. Sok z kiszonej kapusty zawiera błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać uczucie sytości, a tym samym zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Niska kaloryczność soku pozwala włączyć go do diety bez ryzyka, że mocno zwiększy dzienną podaż energii.
Warto również wiedzieć, że witamina C zawarta w soku z kiszonej kapusty nie tylko wspomaga układ odpornościowy. Wzmacnia też serce i ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu stają się znacznie mniej podatne na pękanie. Może być więc składnikiem diety osób, które cierpią z powodu żylaków na nogach, hemoroidów lub szukają sposobów na ograniczenie pękania naczynek na twarzy.
Ile soku z kiszonej kapusty można pić dziennie i kiedy najlepiej po niego sięgać?
Ten naturalny probiotyk można pić każdego dnia, jednak należy zachować umiar. Nie jest zalecane picie większej ilości niż 1-2 szklanki dziennie. Osoby odchudzające się mogą spożywać jedną szklankę soku rano na czczo, a drugą wieczorem (po kolacji). Choć jest to najczęściej praktykowany sposób picia soku z kiszonej kapusty, to jednak wiele osób sięga po znacznie mniejsze ilości. Nawet pół szklanki dziennie może wzmocnić naturalną odporność organizmu i dostarczyć mu porcję składników odżywczych.
Należy jednak pamiętać, że sok z kiszonej kapusty zawiera duże ilości soli. Z tego względu nie jest zalecany osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze, pacjentom z chorobami nerek, a także wrzodami dwunastnicy i żołądka.
Biegunka i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą pojawić się również w przypadku spożycia dozwolonej ilości soku oraz dodatkowej porcji kiszonej kapusty. Jeśli danego dnia planujesz sięgnąć po kiszonki, przygotuj do picia nieco mniejsze porcje soku niż zazwyczaj. Dzięki temu nie dostarczysz organizmowi zbyt dużo soli i nie zaburzysz pracy swoich jelit.
Podsumowanie
Sok z kiszonej kapusty ma charakterystyczny smak kiszonek i jest jednym z najzdrowszych soków warzywnych. Zawiera witaminy, minerały, antyoksydanty oraz przyjazne organizmowi bakterie probiotyczne. Stosowany regularnie może wspomagać proces odchudzania, łagodzić zaparcia i wspierać pracę wielu narządów wewnętrznych. Sok z kiszonej kapusty znajdziesz w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i niektórych sklepach z warzywami. Przy wyborze produktu zwróć uwagę na skład – jeśli zawiera cukier, kaloryczność będzie wyższa. To szczególnie ważne dla osób odchudzających się oraz diabetyków.
Źródła:
- R. Korzeniowska-Ginter, M. Grużyńska, Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, t. 94, nr 3, s. 639-641.
- S. Strnad, P. Satora, Mikrobiologiczne aspekty produkcji kiszonej kapusty. Cz. 1, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2016, nr 7-8, s. 33-35.
- S. Strnad, P. Satora, Mikrobiologiczne aspekty produkcji kiszonej kapusty. Cz. 2, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2016, nr 9, s. 31-32.
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni/ (dostęp: 10.09.2024 r.).
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [04.10.2024]