Spirulina – kompendium wiedzy od A do Z
Spirulina jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Zawiera substancje o właściwościach pozytywnie wpływających na cały organizm człowieka. Dlatego jest to doskonałe uzupełnienie diety. Zobacz, co to jest spirulina i dlaczego warto ją spożywać.
W codziennej diecie powinna znaleźć się nie tylko żywność zawierająca odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów. Do jadłospisu warto włączyć także produkty, które mają różnego rodzaju właściwości zdrowotne. Dzięki nim można w naturalny sposób wesprzeć pracę organizmu, a zwłaszcza funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego lub krążenia. Bardzo wiele osób decyduje się na spożywanie spiruliny.
Z artykułu dowiesz się:
Spirulina jest tak naprawdę nazwą handlową. Odnosi się ona do sinic, które należą do rzędu Oscillatoriales. Szczególne znaczenie dla człowieka ma gatunek Arthrospira platensis. Rosną one w słodkich wodach – głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, ale także Afryce.
Spirulina jest znana już od czasów starożytnych. Chętnie wykorzystywano ją w medycynie ludowej. Na popularności zyskała w latach 70. XX wieku. Wtedy też zaczęto produkować ją na masową skalę. Przeprowadzono też liczne badania, które pozwoliły ustalić, co spirulina zawiera i jakie ma wartości odżywcze.
Dostępna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym spirulina ma postać zielonego proszku. Suplementy diety, które ją zawierają, najczęściej mają postać kapsułek lub tabletek. Można także kupić proszek, który następnie rozrabia się z wodą lub dodaje do pożywienia (najlepiej spożywać ją wraz ze zdrową żywnością).
Właściwości spiruliny
Spirulina jest znana przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości białka. Stanowi ono około 70% jej suchej masy. Jest to zdecydowanie więcej, niż można znaleźć w mięsie. Co prawda proporcje aminokwasów w spirulinie są nieco gorsze niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest to jednak najlepsze źródło białka roślinnego, co ma szczególne znaczenie dla osób, które pozostają nie diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
To także cenne źródło składników mineralnych i witamin. W spirulinie są obecne przede wszystkim:
- magnez,
- beta-karoten,
- witamina A,
- witamina B,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- witamina D,
- żelazo,
- chrom,
- cynk,
- kwas foliowy,
- flawonoidy.
W spirulinie obecny jest też kwas gamma-linolenowy. Jego zawartość szacuje się nawet na 12%.
Spirulina – na co pomaga
Ze względu na obecne składniki regularne spożywanie spiruliny ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Proszek z glonów ma właściwości przeciwmiażdżycowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega udarom mózgu i zawałom serca.
Wspiera także działanie układu immunologicznego. Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z patogenami. Ma też działanie przeciwzapalne. Wielu badaczy wskazuje na detoksykujące właściwości spiruliny, co również wspiera układ immunologiczny.
Trwają także badania, które sugerują, że suplementacja spiruliną zapobiega powstawaniu raka. Dzieje się tak ze względu na stymulację układu odpornościowego do produkcji przeciwciał. Są one skierowane przeciwko nieprawidłowym komórkom. Do tej pory testy przeprowadzano wyłącznie na zwierzętach, jednak ich wyniki są obiecujące.
Suplementowanie spiruliny przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej, dlatego po preparaty tego typu chętnie sięgają osoby odchudzające się. Ograniczają one wchłanianie tłuszczów w jelitach. Ponadto pobudzają przemianę materii oraz regulują poziom glukozy we krwi. Warto jednak pamiętać, że sama suplementacja nie spowoduje utraty zbędnych kilogramów. Wraz z nią należy zdrowo się odżywiać i pamiętać o codziennej aktywności fizycznej.
Przeciwwskazania
Chociaż suplementy z glonów są uznawane za bezpieczne, przyjmowanie spiruliny nie jest dla wszystkich. Z suplementacji powinny zrezygnować:
- ciężarne,
- kobiety karmiące piersią,
- dzieci,
- osoby cierpiące na choroby o podłożu autoimmunologicznym,
- osoby cierpiące na fenyloketonurię,
- osoby przyjmujące leki na krzepliwość krwi.
Ważne jest dawkowanie spiruliny zgodnie z zaleceniami producenta, aby ograniczyć ryzyko powstania skutków ubocznych. Przed rozpoczęciem suplementacji dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Należy też kupować preparaty wysokiej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Podsumowanie
Spożywanie spiruliny ma dobry wpływ na organizm człowieka. Substancja ta poprawia działanie układu odpornościowego, wspiera redukcję tkanki tłuszczowej, oczyszcza i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Można stosować ją w formie kapsułek i tabletek lub dodawać do pożywienia. Suplementy nie są przeznaczone dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci i osób stosujących niektóre leki. Dlatego przed spożyciem spiruliny warto skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
- Z. Zdrojewicz, A. Idzior, O. Kocjan, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, “Medycyna Rodzinna” 2018, nr 1, s.18-22.
- B. Jękot i in., Spirulina (Arthrospira) – badania nad działaniem leczniczym i jej właściwości prozdrowotne, “Farmacja Polska” 2014, nr 11, s. 607-614.
Autorka
Angelika Janowicz – absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu na kierunku pielęgniarstwo. Pisze o zdrowiu, ponieważ wie, jak ważna jest edukacja pacjenta. Wielbicielka podróży i kuchni greckiej.
Ostatnia aktualizacja [21.11.2024]