Smaczny i zdrowy groszek cukrowy – poznaj jego właściwości!
Groszek cukrowy to warzywo, które w diecie łączy przyjemne z pożytecznym – jest smaczny, chrupiący i bogaty w wartości odżywcze. Można go jeść na surowo, gotować na parze, dodawać do sałatek, zup, a nawet dań azjatyckich. Warto jednak wiedzieć, że nie jest on wyłącznie ciekawym dodatkiem do potraw, ale także cennym elementem codziennej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Zielony, chrupiący i lekko słodki groszek cukrowy to prawdziwy przysmak wiosenno-letnich miesięcy i doskonała alternatywa dla słodyczy. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać poziom cukru we krwi. Jeśli więc szukasz zdrowej przekąski lub smacznego i oryginalnego dodatku do posiłku, poznaj bliżej groszek cukrowy. Sprawdź, jak to niepozorne zielone warzywo wpływa na organizm i dlaczego w okresie wiosenno-letnim warto włączyć je do jadłospisu.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest groszek cukrowy?
- Jakie wartości odżywcze mają strączki groszku cukrowego?
- Jak spożywanie groszku cukrowego wpływa na organizm?
- Dlaczego warto włączyć groszek cukrowy do swojego jadłospisu?
- W jakiej formie jeść groszek cukrowy?
Groszek cukrowy – co to jest?
Groszek cukrowy to odmiana grochu zwyczajnego, jednak w przeciwieństwie do niego, groszku cukrowego nie trzeba łuskać. Jego cienkie, jadalne strąki w intensywnie zielonym kolorze nie mają wyściółki pergaminowej, dlatego można je spożywać w całości. Jest chrupiący, soczysty, a jego słodki smak sprawia, że wiele osób zjada strączki groszku cukrowego od razu po zerwaniu.
Groszek jest doskonałym składnikiem diety – to smaczne warzywo można dodawać do dań głównych, makaronów, zup czy różnego rodzaju sałatek. Warto wiedzieć, że choć wygląda niepozornie, groszek cukrowy dostarcza organizmowi cenne witaminy i minerały, a ze względu na niską kaloryczność, może być elementem diety odchudzającej.
Co ciekawe groch cukrowy można uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie. Wystarczy postawić donicę w nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać. Groszek cukrowy dobrze znosi wiosenne chłody, nawet przymrozki. Dość szybko rośnie, a jego białe lub różowe kwiaty są naturalną ozdobą balkonu.
Groszek cukrowy – wartości odżywcze
Kucharze i dietetycy cenią groszek cukrowy nie tylko za jego delikatny smak, ale również wiele wartości odżywczych. Jest naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera białko roślinne oraz niezbędne organizmowi składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk. W groszku cukrowym znajdują się także witaminy: A, C, E i K oraz witaminy z grupy B (włącznie z kwasem foliowym).
Ten zdrowy dodatek do jadłospisu jest niskokaloryczny – 100 g strączków dostarcza zaledwie 42 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny (IG 45), dlatego może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę oraz insulinooporność (należy jednak zachować umiar).
Groszek cukrowy zawiera także białko roślinne – szczególnie ważny składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Będzie więc idealnym dodatkiem do dań bezmięsnych, nie tylko ze względu na smak, ale również wartości odżywcze. Można spożywać go na surowo po umyciu strączków pod bieżącą wodą lub po obróbce termicznej. Wybór należy do Ciebie!
Właściwości groszku cukrowego
Groszek cukrowy to pyszny dodatek do codziennej diety, a jednocześnie cenne wsparcie dla organizmu. Substancje zawarte w warzywie wspomagają pracę wielu układów i dbają o naturalną równowagę.
Warto wiedzieć, że błonnik pokarmowy, choć nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, ułatwia trawienie i usprawnia funkcjonowanie jelit. Pęcznieje i wypełnia żołądek, zwiększając i przedłużając uczucie sytości. Dzięki temu można zjeść mniejszą porcję, a ponadto maleje ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami. Zwiększa też objętość stolca i przyspiesza jego przesuwanie, zapobiegając zaparciom. Błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów, dlatego skoki glukozy po posiłkach są mniej intensywne. To szczególnie ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II.
Z kolei witaminy A, E i C to silne antyoksydanty. Neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się komórek oraz nowotworzenie. Dostarczając ich organizmowi, dbasz także o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Żelazo bierze udział w procesach krwiotwórczych i chroni przed rozwojem niedokrwistości. Powinno się znaleźć zwłaszcza w diecie dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz krwiodawców. Jedzenie groszku cukrowego to smaczny sposób na to, żeby dostarczyć organizmowi tego składnika.
Magnez, potas oraz witaminy z grupy B dbają o zdrowie serca i układu krążenia. Spożywanie świeżych zielonych warzyw, w tym również groszku cukrowego, może być więc elementem profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych.
Groszek cukrowy – dlaczego warto go jeść?
Każdy, kto wie jak wiele dobrego mogą zdziałać witaminy i minerały zawarte w groszku cukrowym, nie ma wątpliwości, że jest on idealnym składnikiem codziennego jadłospisu. Mimo tak wielu zalet, warzywo to warto jeść głównie ze względu na jego przyjemny, słodkawy smak. Doskonale komponuje się on z wieloma daniami – dodaje im głębi, delikatności i urozmaica ich wygląd na talerzu za sprawą swojej jasnozielonej barwy.
Ze względu na to, że groszek cukrowy można jeść na surowo i bez łuskania, stanowi on doskonałą sezonową przekąskę dla dzieci oraz dorosłych. Wystarczy umyć strączki i wrzucić je do śniadaniówki – sięgaj po nie ilekroć masz ochotę coś przekąsić. To niskokaloryczna słodkość, dlatego może być również elementem diety redukcyjnej.
Jak wykorzystać w kuchni groszek cukrowy?
Możliwości na wykorzystanie tego niepozornego zielonego warzywa jest naprawdę sporo. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w kuchni azjatyckiej – możesz go dodać do stir fry, czyli szybkiego dania smażonego na głębokiej patelni. Groszek cukrowy smażony z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym to prawdziwy przysmak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Dzięki swojej chrupkości i świeżości, groszek cukrowy nadaje się również do różnego rodzaju sałatek. Wystarczy umyć strączki, ewentualnie poprzecinać je na mniejsze kawałki, a następnie połączyć z innymi warzywami czy kaszą. Jest także doskonałym dodatkiem do makaronów, także w wersji wegańskiej z płatkami drożdżowymi (nazywanymi wegańskim parmezanem).
A jak go przygotować? Można go lekko podgotować w garnku na parze lub podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Pamiętaj tylko, aby na koniec doprawić solą, ale nie przesadź z jej ilością. W ten sposób zachowasz jego naturalny smak i nie przesolisz swojego dania.
Jeśli pieczesz warzywa w piekarniku, groszek cukrowy możesz położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia razem z innymi składnikami. Całość skrop oliwą i posyp ziołami, aby pieczone warzywa zyskały smakowity aromat.
Podsumowanie
Groszek cukrowy to smaczne warzywo o lekko słodkim smaku, które kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ma chrupiącą i soczystą konsystencję, dlatego można spożywać je na surowo po wcześniejszym umyciu. Groszek cukrowy warto dodawać do potraw, szczególnie sezonowych, aby podkreślić ich smak i dodać im wiosennej świeżości.
Źródła:
- S. Winiarska, Słodki zielony groszek na wczesne letnie zbiory, „Mój Piękny Ogród” 2008, nr 06, s. 62.
- M.W.M. Elwan, I.N. Nasef, S.K. El-Seifi i in., Storability, shelf-life and quality assurance of sugar snap peas (cv. super sugar snap) using modified atmosphere packaging, „Postharvest Biology and Technology” 2015, vol. 100, s. 205-211.
- A. El-Gawad i in., Evaluation of Growth, Productivity and Quality of Some Sugar Pea Hybrids Under Sandy Soil Conditions, „Journal of Applied Sciences Research” 2013, vol. 13, nr 9, s. 5904-5911.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [13.06.2025]