Młody jęczmień – co to jest i na co pomaga?
Na czym polega fenomen młodego (zielonego) jęczmienia? To rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, które uznawane jest za produkt z kategorii „superfood” (super żywność) ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Młody jęczmień był jednym ze składników diety starożytnych Rzymian, ale w późniejszych czasach jego właściwości zostały zapomniane. Współcześnie odkrywany jest na nowo, i to nie tylko przez zwolenników zdrowego żywienia. Jakie jest działanie młodego jęczmienia?
Z artykułu dowiesz się:
Co to jest młody jęczmień?
Młody zielony jęczmień to niedojrzałe pędy popularnego, dobrze wszystkim znanego jęczmienia zwyczajnego (Hordeum vulgare L.), który jest powszechnie uprawiany w wielu krajach. Zwykle wykorzystuje się dojrzałe nasiona, ale prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów znajduje się w młodych pędach i to właśnie te niedojrzałe części jęczmienia są najbardziej wartościowe dla zdrowia. Zawierają dużo chlorofilu, a to on w dużej mierze odpowiada za działanie młodego jęczmienia. Oprócz chlorofilu pędy zawierają:
- dużo witamin z grupy B (dużo kwasu foliowego),
- witaminy C, E, K, beta-karoten,
- żelazo,
- magnez,
- cynk,
- wapń,
- mangan,
- naturalne hormony,
- aminokwasy,
- błonnik.
Młody zielony jęczmień – właściwości i działanie
Młody jęczmień ma właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne), przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność i pomaga pozbyć się toksyn.
Poza tym młody jęczmień:
- Jest skuteczną pomocą w leczeniu trądziku i owrzodzeń skóry. Może być stosowany doustnie lub w formie maseczek na twarz.
- Ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodzi bóle żołądka, pobudza perystaltykę jelit.
- Ze względu na właściwości przeciwzapalne może być skutecznym wsparciem w leczeniu bólów stawów oraz innych dolegliwości na tle zapalnym.
- Wspomaga eliminację toksyn z organizmu.
- Pomaga w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi.
- Zapobiega anemii.
- Zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.
- Jest stosowany w prewencji licznych chorób ze względu na zawartość witamin, minerałów oraz antyoksydantów o korzystnym wpływie ogólnoustrojowym.
Młody jęczmień – jak stosować?
Zielony jęczmień dostępny jest w formie wysuszonej trawy lub sproszkowanego soku, przy czym to sproszkowany sok z młodego jęczmienia jest bardziej wartościowy i zawiera więcej istotnych składników niż trawa. Suplementując młody jęczmień, efekty będą najlepsze, gdy zdecydujesz się na sproszkowany sok w tabletkach, kapsułkach, saszetkach lub pojemniczkach do samodzielnego dawkowania.
Sproszkowany jęczmień dobrze nada się jako dodatek do koktajli, napojów lub sałatek. Można go pić do śniadania, dodać do płatków owsianych lub przyrządzić z niego smaczny warzywny koktajl. Nie należy za to poddawać go obróbce termicznej, gdyż podgrzany do wysokiej temperatury traci właściwości. Ze względu na specyficzny smak, do napoju można dodać czegoś na poprawę smaku np. odrobinę miodu lub kilka kropel soku z cytryny.
Dawkowanie młodego jęczmienia zależy od formy przyjmowania, dlatego należy postępować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Rekomendowane proporcje to dwa razy dziennie 1 gram młodego jęczmienia na szklankę wody lub 2 tabletki. Aby uzyskać najlepsze efekty, zaleca się przez dłuższy czas regularnie przyjmować preparaty z młodego jęczmienia dwa razy dziennie.
Młody jęczmień – przeciwwskazania i skutki uboczne
Proszek ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale to nie oznacza, że każdy może go przyjmować bez ograniczeń. Wprawdzie nie ma obecnie badań sugerujących szkodliwość jęczmienia, jednak trzeba zachować ostrożność i nie przekraczać zalecanego dawkowania.
Rośliny mogą zawierać alergeny, dlatego w przypadku wystąpienia jakichkolwiek reakcji alergicznych lub nietolerancji pokarmowych, należy zaprzestać jego przyjmowania. Sok z młodego jęczmienia nie zawiera glutenu, jednak niektóre gotowe produkty mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcji. Osoby z celiakią powinny sprawdzać, czy opakowanie jest oznaczone znakiem produktu bezglutenowego; jeżeli nie, lepiej sięgnąć po inny produkt zawierający czysty proszek z tego zboża.
Trzeba mieć na uwadze, że młody jęczmień zawiera dużo błonnika, zbyt duże dawki mogą przyczynić się do rozwolnienia, a osoby z wrażliwym żołądkiem powinny sprawdzić w kontrolowanych warunkach jak zareagują.
Ostrożność wskazana jest u kobiet w ciąży – w ich przypadku najlepiej skonsultować z lekarzem możliwość przyjmowania preparatu.
Młody zielony jęczmień – komu jest zalecany?
O ile nie ma przeciwwskazań, każdy może przyjmować preparaty z młodego jęczmienia. To dobra i naturalna alternatywa dla tabletek z kompleksem witamin i minerałów. Suplementacja zalecana jest zwłaszcza osobom w podeszłym wieku, osłabionym, chorującym na cukrzycę, z dolegliwościami układu krążenia, stosującym diety odchudzające i eliminacyjne. Osoby przewlekle chore i przyjmujące leki muszą poinformować lekarza o stosowaniu preparatów z młodego jęczmienia.
Źródła:
- K. Kawka, M. Lemieszek, Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017.
- Kamil Hozyasz, Zawartość i biodostępność witamin i pierwiastków śladowych w dietach wegetariańskich, Borgis - Medycyna Rodzinna 1/2000, s. 8-13.
- Brezinová Belcredi N. et al., Antioxidant vitamins in barley green biomass, „Journal of Agri-cultural and Food Chemistry” 2010, 58(22), 11755–11761.
- Baza leków mp.pl Młody Jęczmień (preparat złożony)
Autor
Jerzy A. Kozłowski – lic. ratownik medyczny, absolwent Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Ratownik medyczny z wieloletnią praktyką, copywriter, autor artykułów na tematy związane z medycyną, zdrowiem i zdrowym stylem życia. Prywatnie amator biegania, miłośnik gór, astronomii i literatury SF.