Maślan sodu we wsparciu jelit – poznaj jego działanie!
Maślan sodu to związek chemiczny o wielu właściwościach prozdrowotnych, szczególnie ważnych dla zdrowia i prawidłowej pracy jelit. Choć kwas masłowy jest naturalnie produkowany w jelitach, to jednak w przypadku zaburzeń mikrobiomu lub niewystarczającej podaży błonnika, jego poziom może być zbyt niski. Wówczas pojawiają się problemy trawienne i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Maślan sodu wspomaga regenerację nabłonka jelitowego, działa przeciwzapalnie i wzmacnia barierę jelitową, chroniąc przed tzw. zespołem nieszczelnego jelita. Związek ten wpływa także na mikrobiom, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych i funkcjonowanie układu trawiennego. Sprawdź, czym jest maślan sodu, jak działa na organizm człowieka, i dowiedz się, czy każdy może stosować suplementy z tym składnikiem.
Z artykułu dowiesz się:
- Co to jest maślan sodu?
- Jak działa maślan sodu?
- Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje maślan sodu?
- Jak maślan sodu wpływa na jelita?
- Czy maślan sodu wspiera organizm także w inny sposób?
- Jak wybrać preparat z maślanem sodu?
- Jakie są przeciwwskazania do stosowania preparatów z maślanem sodu?
Czym jest maślan sodu?
Maślan sodu to inaczej sól sodowa kwasu masłowego – substancji zaliczanej do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Kwas masłowy wytwarzany jest w jelicie grubym, gdy dochodzi do bakteryjnej fermentacji składników, które nie zostały strawione. Są to np. nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, inulina, skrobia oporna, sorbitol, mannitol czy oligofruktoza. Odpowiedzialne za to są bakterie naturalnie bytujące w jelicie grubym. W wyniku aktywności szczepów, takich jak Clostridium spp, Fusobacterium spp. czy Eubacterium spp. powstają: kwas masłowy, octowy i propionowy.
Czym maślan sodu różni się od kwasu masłowego? Przede wszystkim konsystencją – kwas masłowy to oleista, gęsta ciecz o intensywnym aromacie zjełczałego masła, natomiast maślan sodu ma postać stałą i znacznie mniej nieprzyjemną woń. W kontakcie z wodą staje się formą kwasu masłowego, dlatego często wykorzystywany jest przez naukowców badających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Maślan sodu – jak działa?
Kwas masłowy oraz inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe przede wszystkim odżywiają kolonocyty (komórki jelitowe). Substancja ta działa przeciwzapalnie i stymuluje wytwarzanie mucyn śluzowych chroniących śluzówkę jelit przed działaniem enzymów trawiennych. Chroni również komórki przed nadmierną utratą wilgoci oraz elektrolitów, np. w przypadku biegunki.
Kwas masłowy wspiera też perystaltykę jelit, poprawia wchłanianie wapnia, żelaza oraz magnezu. Dba o integralność bariery jelitowej oraz wspomaga utrzymanie właściwej wrażliwości komórek czuciowych w jelitach.
Właściwości prozdrowotne maślanu sodu
Maślan sodu wspiera zdrowie i pracę jelit, działając w obrębie błony śluzowej. Dzięki temu, że zapewnia integralność komórek jelitowych, wspomaga funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspieszające regenerację oraz wzmacniające naturalną odpowiedź immunologiczną organizmu. Z tego względu stosuje się go w leczeniu różnych schorzeń jelit.
Istnieją również publikacje mówiące o jego potencjalnym działaniu antynowotworowym. Według badaczy spowalnia on proces nowotworzenia w jelicie grubym oraz stymuluje organizm do niszczenia szkodliwych komórek.
Maślan sodu na jelita – na jakie dolegliwości?
Już wiesz, że kwas masłowy jest naturalnie produkowany w jelicie grubym i ma korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Ze względu na jego działanie lekarze przepisują maślan sodu wspomagająco w przypadku wielu schorzeń jelit. Najczęściej wskazaniami do stosowania maślanu sodu są:
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego – maślan sodu przyjmuje się wspomagająco, ponieważ łagodzi stany zapalne,
- zespół jelita drażliwego – poprawia perystaltykę jelit i pomaga ustabilizować rytm wypróżnień,
- zapalenie jelita grubego,
- przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO),
- choroba uchyłkowa jelita grubego,
- biegunki o podłożu wirusowym oraz bakteryjnym,
- zanikowe zapalenie błony śluzowej jelita wyłączonego z pasażu,
- stany zapalne jelit będące powikłaniami po radioterapii,
- niedobory krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych po zakończeniu terapii przeciwnowotworowej.
Maślan sodu – jak pomaga na inne dolegliwości?
Maślan sodu to związek, który wspierając jelita, wspomaga pracę całego organizmu. Warto wiedzieć, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe uczestniczą w procesach rozpadu tkanki tłuszczowej, a maślan sodu uwrażliwia tkanki na insulinę. Może się więc okazać, że będzie on cennym wsparciem dla osób odchudzających się oraz chorujących na cukrzycę typu II czy insulinooporność.
Coraz częściej mówi się także o tym, że maślan sodu może pomóc w niwelowaniu dolegliwości trawiennych związanych z nieprawidłowym działaniem tarczycy. Przy nadczynności tarczycy pacjenci często skarżą się z powodu biegunek, z kolei przy niedoczynności – na trudności z wypróżnianiem. Maślan sodu dba o prawidłową perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje proces oddawania stolca.
Zanim jednak zaczniesz stosować maślan sodu, skonsultuj się z lekarzem. Jeśli suplementacja okaże się wskazana, specjalista pomoże wybrać właściwy preparat i dobrać odpowiednią dawkę.
Jaki maślan sodu wybrać?
W aptekach dostępne są kapsułki, tabletki oraz proszki z maślanem sodu. Wybór odpowiedniej formy przyjmowania zależy od wskazań lekarza, a także komfortu i potrzeb pacjenta. Najważniejszą kwestią jest jednak skład preparatu oraz zawartość maślanu sodu.
Najczęściej polecane preparaty zawierają maślan sodu w formie mikrokapsułkowanej. To pozwala na jego stopniowe uwalnianie w przewodzie pokarmowym, w tym w jelicie grubym, gdzie wykazuje największą aktywność.
Ważne jest również, aby produkt był wolny od zbędnych dodatków, takich jak barwniki czy konserwanty, szczególnie jeśli pacjent ma wrażliwy układ pokarmowy. W przypadku osób z dodatkowymi schorzeniami warto rozważyć suplementy wzbogacone o probiotyki, które wspierają mikrobiom jelitowy.
Kiedy nie stosować maślanu sodu? Przeciwwskazania
Maślan sodu uznawany jest za substancję bezpieczną, jednak lekarze stoją na stanowisku, że w wielu przypadkach nie ma potrzeby suplementacji. Nie powinny przyjmować go dzieci poniżej 7. roku życia, a kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – stosować pod opieką lekarza.
Zażywanie maślanu sodu w ilościach zaleconych przez lekarza nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych.
Podsumowanie
Kwas masłowy to związek naturalnie produkowany w jelicie grubym i wspierający mikroflorę jelitową. Najlepiej zadbać o jego odpowiedni poziom poprzez dostarczanie organizmowi nabiału oraz pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy. Warto więc włączyć do jadłospisu masło, mleko, sery, owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Źródła:
- T. Banasiewicz, K. Borycka-Kiciak, A. Kiciak i in., Kwas masłowy w zapaleniach jelit, „Przegląd Gastroenterologiczny” 2010, vol. 5, nr 5, s. 251–257.
- A. Kotunia, P. Pietrzak, P. Guilloteau i in., Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym, „Przegląd Gastroenterologiczny” 2010, nr 5, s. 1-6.
- T. Banasiewicz, K. Borycka-Kiciak, A. Dobrowolska-Zachwieja i in., Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit, „Przegląd Gastroenterologiczny” 2010, vol. 5, nr 6, s. 329–334.
- D. Waśko-Czopnik, Znaczenie maślanu sodu w leczeniu chorób czynnościowych i zapalnych jelit, „Gastroenterologia Praktyczna” 2018, vol. 2, nr 39, s. 45-52.
- T. Banasiewicz, E. Kaczmarek, J. Maik i in., Jakość życia i objawy kliniczne u chorych z zespołem jelita nadwrażliwego, leczonych uzupełniająco chronionym maślanem sodu, „Gastroenterologia Praktyczna” 2011, nr 3, s. 45-53.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [06.02.2025]