Jak grillować bez zgagi i problemów z trawieniem?
Za oknem piękna pogoda, która zachęca do tego, aby spotykać się z przyjaciółmi i wraz z nimi grillować. Miło spędzony czas i pyszne jedzenie to niestety tylko jedna strona medalu – drugą są zgaga, pieczenie przełyku i odbijanie wywoływane m.in. zbyt obfitym posiłkiem. Podpowiadamy, jak grillować bez zgagi i problemów z trawieniem i co robić, jeżeli już się z nimi zmagasz.
Dlaczego po grillu może boleć nas żołądek?
Główną przyczyną majówkowych problemów z trawieniem jest zarówno ilość, jak i jakość spożywanego przez nas jedzenia. Tradycyjnie na polskim grillu pojawiają się przede wszystkim takie produkty jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka. Jest to jedzenie ciężkostrawne, o dużej zawartości tłuszczu. Prawidłowego funkcjonowania żołądka i wątroby nie ułatwiają także towarzyszące grillom piwa oraz kolorowe drinki. Alkohol jest nie tylko wysokokaloryczny (jeden kufel jasnego piwa to nawet 250 kcal!) – oprócz tego spowalnia metabolizm i pobudza apetyt.
Zgaga – jak ją rozpoznać i co jest jej przyczyną?
Najczęstszym wynikiem zbyt obfitego grillowania jest zgaga, która objawia się bolesnym, ostrym pieczeniem w klatce piersiowej w okolicach mostka, a także kwaśnym posmakiem w ustach. Tego typu dolegliwości pojawiają się nawet 3 godziny po zjedzeniu posiłku i trwają od kilku do nawet 24 godzin. Jak ustrzec się przed zgagą? Przyczyną zgagi jest cofanie się soku żołądkowego do przełyku, powodując odczucie pieczenia w przełyku, czyli zgagę. Wiadomo także, że przyczyną zgagi są m.in. zbyt duże posiłki, obfitujące w tłuszcz i cukier potrawy, a także alkohol.
Jak uniknąć problemów z trawieniem podczas grillowania?
Jeżeli planujesz majowego grilla ze znajomymi, Twoim pierwszym krokiem do uniknięcia zgagi niech będzie staranne zaplanowanie jadłospisu. Po pierwsze ilość – przemyśl, ile jedzenia potrzebujesz, tak abyś nie musiał niczego dojadać, jeśli nie masz na to ochoty. Po drugie jakość - postaraj się urozmaicić grillowy repertuar i wpleść do niego trochę warzyw. Może hitem tegorocznych spotkań na świeżym powietrzu okażą się jarskie szaszłyki lub grillowana papryka i bakłażan z farszem z białego sera?
Pamiętaj także, aby wziąć ze sobą pudełko, do którego będziesz mógł schować przygotowane na grillu potrawy. Czasami trudno zapanować nad ilością jedzenia, które przynosi każdy uczestnik zabawy. Nie oznacza to jednak, że musicie zjeść wszystko, co ugrillujecie. Zamiast dojadać na siłę, zabierz karkówkę i szaszłyki z powrotem do domu – będą smacznym posiłkiem w następny dzień.
Ostatnia zasada brzmi: nie przesadzaj z alkoholem. Kiedy puszka piwa lub dwie sprawią, że zaszumi Ci w głowie, będziesz mieć większy apetyt i szybciej ulegniesz pokusie zjedzenia większej ilości pokarmów, niż potrzebujesz. Pamiętaj, że do najbardziej kalorycznych alkoholi należy ciemne piwo (ok. 340 kcal w 500 ml), jasne piwo (ok. 250 kcal w 500 ml), a także wódka (55 kcal w 25 ml).
Jeżeli chcesz uczcić spotkanie ze znajomymi czymś mocniejszym, najlepszym wyborem będzie białe, wytrawne wino - jest nie tylko najmniej kalorycznym alkoholem (ma ok. 99 kcal w 150 ml), ale także dostarcza Twojemu organizmowi cennych przeciwutleniaczy i wspomaga pracę serca.
Jak zwalczać zgagę i inne problemy z trawieniem?
Już za późno na środki zaradcze, bo właśnie wróciłeś z grilla i czujesz, że Twój układ pokarmowy nie daje sobie rady, a Twoim przełykiem targa bolesne uczucie pieczenia? W aptece znajdziesz kilkadziesiąt różnych środków, które pomogą Ci w rozwiązaniu tego problemu.
Krople żołądkowe to preparat, który warto stosować w przypadku niestrawności, wzdęć czy bólu żołądka. Krople żołądkowe zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. Wystarczy, że 3-4 razy dziennie będziesz przyjmował po 15-30 kropli w kieliszku wody 30 minut przed posiłkiem lub doraźnie po 30-40 kropli.
Jeżeli cierpisz z powodu zgagi, odwiedź aptekę i wybierz jeden z kilkudziesięciu dostępnych na rynku leków w formie tabletek lub pastylek do ssania.
Popularnym sposobem na zwalczanie problemów z trawieniem, takich jak zgaga, niestrawność czy odbijanie, są zawiesiny. Dzięki swoim właściwościom zobojętniają nadmiar kwasu solnego w żołądku i neutralizują nieprzyjemne odczucia, takie jak pieczenie i ból.
Sprawdź także pełną ofertę leków na zgagę oraz przejedzenie dostępnych w e-Ziko.
Pierwsza zasada zdrowego grillowania? Zachowaj umiar!
Kiedy grillujesz w swoim ogrodzie lub nad jeziorem, pamiętaj o zdrowym rozsądku – nie jedz zbyt dużo i zbyt tłusto i ogranicz spożycie alkoholu, a po powrocie nie będziesz czuł bólu i ociężałości. Jeżeli jednak spotkanie z przyjaciółmi się przedłuży, a Twój układ pokarmowy będzie miał problemy z przetrawieniem wszystkiego, co zjadłeś, udaj się do apteki i skonsultuj z farmaceutą, którzy pomoże Ci w doborze odpowiednich leków na zgagę i niestrawność.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [21.11.2024]