Jak acerola wpływa na organizm? Poznaj korzyści z suplementacji produktów z acerolą!
Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu i naturalnym wzmacnianiu odporności często sięgają po superfoods. To wyjątkowa grupa nieprzetworzonych produktów bogatych w cenne witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Jednym z nich jest acerola nazywana wiśnią z Barbados. Zawiera duże ilości witaminy C, która wspiera pracę układów: immunologicznego, nerwowego oraz krążenia.
W aceroli znajdują się również przeciwutleniacze. Substancje te neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem. Właśnie dlatego regularne spożywanie aceroli to doskonały sposób na poprawę kondycji skóry i zapobieganie stresowi oksydacyjnemu. Sprawdź, skąd pochodzi ten owoc bogaty w witaminę C, jakie są jego inne właściwości i w jaki sposób można włączyć acerolę do codziennego jadłospisu.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest acerola?
- Jakie są właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze aceroli?
- Jak powinno się stosować acerolę?
- Jakie są przeciwwskazania do spożywania produktów na bazie owoców aceroli?
- W jakiej formie występuje acerola?
Acerola – co to jest?
Szukając pożądanych ostatnimi czasy superfoods, warto zwrócić uwagę na niewielki i niepozorny czerwony owoc – acerolę. Acerola, czyli malpigia granatolistna, nazywana również wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną, od wieków wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie i kuchni krajów tropikalnych. Pochodzi z południowych obszarów Ameryki Północnej, Ameryki Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej. Jej krzewy (rzadziej drzewka) osiągają wysokość 2-3 m i są charakterystycznym elementem krajobrazu tych regionów.
Owoce aceroli przypominają nieco nasze rodzime wiśnie, jednak są nieco jaśniejsze. Różnią się też smakiem – miąższ owoców aceroli ma bardzo cierpki i intensywny posmak. Odpowiedzialny za to jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Niedojrzałe owoce aceroli zawierają ją w największych ilościach, jednak ze względu na kwaśność, trudno spożywać je w takiej formie.
Acerola od dawna ceniona jest za swoje wszechstronne zastosowanie i właściwości. Chociaż w ostatnich latach zdobyła popularność głównie jako składnik suplementów diety i zdrowych przekąsek, to jednak coraz częściej używa się jej również do przygotowywania soków czy deserów. W tradycyjnej kuchni lokalnej dodaje się ją do odświeżających napojów, które doskonale gaszą pragnienie w upalne dni.
Jakie właściwości ma acerola?
Acerola może być cennym składnikiem diety ze względu na wysoką zawartość witaminy C. W zaledwie 100 g świeżych owoców aceroli znajduje się aż 1500 mg kwasu askorbinowego. To znacznie więcej niż np. w cytrynie – w tym przypadku w 100g jest ok. 40-60 mg witaminy C. Wystarczy zatem zjeść zaledwie kilka czerwonych wiśni z Barbados, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – wspiera pracę układu odpornościowego, układu nerwowego i poprawia przyswajanie żelaza.
Zawarte w aceroli witaminy A i C to również naturalne silne antyoksydanty. Neutralizują wolne rodniki – cząsteczki, które przyczyniają się do szybszego starzenia komórek oraz nowotworzenia. W ten sposób chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Witamina C wspomaga także produkcję kolagenu niezbędnego do utrzymania prawidłowej kondycji stawów, chrząstek oraz stanu skóry.
To oczywiście jeszcze nie wszystkie właściwości prozdrowotne aceroli. Jest ona również źródłem prebiotyków, które odżywiają bakterie tworzące mikroflorę jelitową. Z kolei zawarte w niej kumaryny oraz flawonoidy chronią i wspierają regenerację komórek wątroby.
Wiele mówi się także o tym, że w wyniku regularnego spożywania lub stosowania aceroli w formie suplementu, przyspiesza przemiana materii. To ważne szczególnie dla osób dbających o prawidłową masę ciała.
Acerola w mniejszych ilościach zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały, takie jak wapń, żelazo, fosfor czy magnez oraz kwas foliowy. Włączając ją do codziennej diety można więc uniknąć wielu niedoborów i związanych z nimi konsekwencji zdrowotnych.
Jak stosować acerolę?
Żeby skorzystać z prozdrowotnych właściwości aceroli, warto wzbogacić o nią swój jadłospis. Pamiętaj, że większość witamin i cennych składników odżywczych jest najlepiej przyswajana wraz z pokarmem.
Jeśli jednak chcesz zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, sięgając po suplementy diety z acerolą, wybierz odpowiedni produkt dla siebie. W aptece znajdziesz ekstrakt z aceroli w tabletkach, kapsułkach, proszku oraz skoncentrowany sok z owoców. Pamiętaj, aby każdy preparat przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie powinno się przekraczać dziennej maksymalnej dawki określonej w treści ulotki lub na opakowaniu.
Pacjenci, którzy zażywają leki na stałe powinni skonsultować się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji. Specjalista podpowie czy wybrane preparaty z acerolą nie wchodzą w interakcje z lekami.
Acerola – przeciwwskazania do spożywania
Acerola uznawana jest za owoc, który może być spożywany zarówno przez dorosłych, dzieci, jak i kobiety w ciąży. Warto jednak pamiętać, że zawiera ona bardzo duże ilości witaminy C, dlatego nie powinno się spożywać jej w nadmiarze. Należy również zwrócić uwagę na inne naturalne źródła kwasu askorbinowego w diecie – nadmiar witaminy C nie jest korzystny dla organizmu. Mogą wówczas pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka) czy zmiany skórne (wysypka, pokrzywka).
Ostrożność powinni zachować również alergicy, ponieważ w przypadku nadwrażliwości, spożycie aceroli może wywołać reakcję alergiczną.
W jakiej postaci dostępna jest acerola?
Świeże owoce aceroli są dość trudno dostępne w Polsce. Wynika to z faktu, że po zerwaniu z krzewu bardzo szybko zaczynają się psuć. Najczęściej w sklepach spotyka się suszone – można dodawać je do ciast, deserów, koktajli lub jeść jako samodzielną przekąskę, jeśli ktoś lubi kwaskowaty smak. Niektórzy przygotowują z aceroli także smaczne konfitury, dżemy czy napoje.
Bardzo popularny jest sok z aceroli oraz puree z owoców. Jeśli sięgasz po produkty bez cukru, warto dodać do nich odrobinę wody przed spożyciem, ponieważ acerola naturalnie jest bardzo kwaśna.
W aptece dostępne są także suplementy diety z ekstraktem z aceroli w różnych formach. Jeśli lubisz ciepłe napoje, do gustu przypadną Ci gotowe mieszanki z acerolą do przygotowywania aromatycznych naparów. Dodaj odrobinę miodu oraz korzenne przyprawy, a zyskasz smaczną herbatkę na jesienno-zimowe wieczory.
Podsumowanie
Owoce aceroli są bogate w cenne składniki odżywcze i antyoksydanty, dlatego też zalicza się je do grupy superfoods. Regularne spożywanie aceroli warto rozważyć szczególnie w okresach obniżonej odporności, zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar, zwłaszcza w przypadku stosowania suplementów diety. Dzięki temu zadbasz o swoje zdrowie i unikniesz nadmiernego spożycia witaminy C oraz towarzyszących mu dolegliwości żołądkowych. Jeśli nie wiesz, który suplement z acerolą wybrać, poproś o pomoc lekarza lub farmaceutę.
Źródła:
- J. Majewski, M. Orylski, A. Całkosiński i in., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2018, nr 2a, s. 32-35.
- E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2012, nr 2, s. 93-100.
- A. Prakash, R. Baskaran, Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers, „Journal of Food Science and Technology” 2018, vol. 55, nr 9, s. 3373–3384.
- R. Olędzki, J. Harasym, Acerola (Malpighia emarginata) Anti-Inflammatory Activity—A Review, „International Journal of Molecular Sciences” 2024, vol. 25, nr 4.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [14.01.2025]