Jagoda kamczacka – dla zdrowia i smaku
Jagoda kamczacka to owoc krzewu znanego jako wiciokrzew siny lub wiciokrzew kamczacki. Roślina ta od wieków jest znana i wykorzystywana w medycynie naturalnej Rosji oraz chińskiej medycynie ludowej. Mieszkańcy japońskiej wyspy Hokkaido nazywają ją „eliksirem życia”, ze względu na jej właściwości antybakteryjne i lecznicze.
Owoce jagody kamczackiej z roku na rok zyskują coraz większą popularność. Nadają się do jedzenia na surowo, jako zdrowa przekąska, ale można również robić z nich smaczne, bogate w witaminy soki i słodkie konfitury. W Polsce uprawia się różne jej odmiany – jagoda kamczacka nie jest wymagającą rośliną, dlatego można hodować ją w naturalnych warunkach.
W poniższym artykule dowiesz się:
Jagoda kamczacka – podstawowe informacje
Na targach ze zdrową żywnością, warzywno-owocowych lub ekologicznych, coraz częściej można zauważyć obecność jagody kamczackiej. Jej owoce mają charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, wydłużony kształt i są nieco większe, niż klasyczna borówka amerykańska – ich długość to ok. 2-3 cm. Pokryte są lekkim błękitnym nalotem, którego nie należy mylić z brudem, kurzem, czy pozostałościami po oprysku.
Krzewy jagody kamczackiej są łatwe w uprawie i odporne na działanie niskich temperatur (również mrozów), dlatego coraz chętniej hoduje się je w Polsce. Szybko przyjmują się w prawie każdej glebie i nie przyciągają szkodników. Na owoce trzeba jednak trochę poczekać. Jagoda kamczacka zaczyna owocować dopiero w kolejnym roku, licząc od posadzenia. Każdy krzew dostarcza ok.3-4 kg owoców w ciągu sezonu.
Najczęściej uprawiane w Polsce odmiany jagody kamczackiej to Atut, Wojtek i Zojke. Mają duże, słodkie owoce, które idealnie nadają się do jedzenia na surowo oraz do przetwarzania. Najbardziej zbliżone smakiem do borówki amerykańskiej są owoce wiciokrzewu azjatyckiej odmiany Ruben. Są również największe ze wszystkich hodowanych odmian jagody kamczackiej.
Jagoda kamczacka – właściwości zdrowotne
Jagoda kamczacka to nie tylko smaczna, zdrowa przekąska, czy podstawowy składnik soków i konfitur. To również prawdziwa witaminowa bomba dla organizmu – zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego (witamina C), błonnik, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, jagody kamczackie to źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Zawarte w nich związki fenolowe to silne antyoksydanty, które są niezwykle cenne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Kwasy fenolowe nie tylko pomagają zwalczać stres oksydacyjny, ale również mają właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. W jagodzie kamczackiej znajduje się także duża ilość witaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czym jeszcze zaskakuje jagoda kamczacka? Właściwości lecznicze, jakie mają owoce jagodowe, wynikają również z dużej zawartości witamin z grupy B. Wpływają one korzystnie na układ nerwowy i metabolizm energetyczny.
Regularne spożywanie jagody kamczackiej dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, a także wspiera prawidłową pracę serca i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Owoce jagody kamczackiej są cenione również ze względu na swój wyjątkowy smak, dlatego warto wzbogacić codzienną dietę o porcję jagód.
Jagoda kamczacka – wykorzystanie w kuchni
Już wiesz, że jagoda kamczacka może wspomóc organizm, a zawarte w niej substancje chronią przed wieloma chorobami układu krążenia, także cywilizacyjnymi. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców wiciokrzewu, możesz sięgnąć po gotowy sok lub konfiturę z jagód.
Jagody kamczackie są bardzo soczyste, dlatego doskonale nadają się również do produkcji wina, jogurtów oraz słodyczy. Owoce wiciokrzewu mogą być także składnikiem ciast, tortów i sosów, np. do mięs lub sałatek.
Warto wiedzieć, że jagodę kamczacką można mrozić oraz suszyć. Dzięki temu, masz możliwość wzbogacania diety o owoce również poza sezonem. Tak przechowywane mogą przetrwać wiele miesięcy i każdego dnia dostarczać cennych składników odżywczych – solo lub jako dodatek do posiłków.
Podsumowanie
Po jagodę kamczacką każdego roku sięga coraz więcej zainteresowanych. Jej popularność wiąże się nie tylko z wyjątkowym smakiem, ale również tym, jak wiele witamin i minerałów mają w sobie te niepozorne owoce. Zawierają także antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed wieloma chorobami. Spróbuj, jak smakuje dojrzała jagoda kamczacka i wprowadź ją do swojej codziennej diety, a skutecznie wzmocnisz organizm i zadbasz o jego odporność.
Źródła:
- M. Kula, M. Krauze-Baranowska, Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej, "Postępy fitoterapii" 2016, nr 2, s.111-118.
- S. Lachowicz, J. Oszmanski, M. Jaszyk, Jagoda kamczacka – "eliksir życia", "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2019, t. 63, nr 4, s. 14-19.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [28.01.2025]