Inozytol – czym jest i jakie pełni funkcje?
Inozytol to substancja witaminopodobna, której struktura przypomina mocno podstawową budowę witamin z grupy B. Występuje naturalnie w owocach cytrusowych, fasoli i mleku. W poniższym artykule poznasz właściwości inozytolu oraz dowiesz się, gdzie występuje oraz jak go przyjmować.
Inozytol wykazuje różnorodne właściwości wspierające organizm człowieka. Przede wszystkim wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację, pracę układu nerwowego oraz metabolizm glukozy i cholesterolu. Wykazuje także pozytywne oddziaływanie na układ hormonalny u kobiet.
Z artykułu dowiesz się:
Co to jest inozytol?
Inozytol należy do grupy alkoholi cukrowych, tzw. polioli. Jeszcze do niedawna uważano, że organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć inozytolu i musi być on dostarczany wraz z dietą. Obecnie wiadomo, że inozytol jest produkowany w wątrobie i nerkach. Narządy te zwykle wytwarzają wystarczającą ilość inozytolu dla organizmu. Obecnie wiadomo, że inozytol jest produkowany w wątrobie i nerkach. Narządy te zwykle wytwarzają wystarczającą ilość inozytolu dla organizmu.
Związek ten występuje w dwóch formach, jakimi są mio-inozytol oraz D-chiro-inozytol. Okazuje się, że inozytol jest ważnym składnikiem wpływającym na układ hormonalny kobiet oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Pomimo faktu, że inozytol występuje w ludzkim organizmie, może on podlegać niedoborom, których przyczyną jest nieprawidłowo prowadzony styl życia lub niektóre zaburzenia metaboliczne.
Inozytol – właściwości
Inozytol wpływa różnorodnie na organizm człowieka. Jako składnik witaminopodobny odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki hormonalnej, układu nerwowego, a także działa przeciwzapalnie. To tylko kilka przykładowych właściwości. Poniżej znajduje się szereg innych pozytywnych oddziaływań, jakie w działaniu wykazuje inozytol.
Inozytol i jego właściwości:
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- jest składnikiem błon komórkowych,
- poprawia wrażliwość receptorów na insulinę,
- pomaga w walce z zespołem policystycznych jajników,
- powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów,
- redukuje zaburzenia erekcji,
- wykazuje silne właściwości przeciwzapalne,
- przyczynia się do zmniejszenia hiperinsulinemii,
- pełni ważną funkcję w sygnalizacji bodźców nerwowych do mózgu,
- reguluje stężenie hormonu luteinizującego, prolaktyny i testosteronu,
- bierze udział w osteogenezie,
- zmniejsza skutki chorób układu nerwowego,
- pomaga w opanowaniu zaburzeń miesiączkowania,
- może wpływać na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Powyższe korzyści można uzyskać jednakowo przy spożywaniu produktów bogatych w inozytol oraz poprzez przyjmowanie suplementów diety z inozytolem. Mio inozytol i D-chiro-inozytol wykazują podobne pozytywne właściwości dla organizmu człowieka jak sam inozytol.
Gdzie występuje inozytol?
Inozytol jako ważny składnik dla zdrowia powinien być pozyskiwany z diety. Jeśli jednak występuje jego niedobór, warto rozważyć wspomaganie, jakim są suplementy diety w postaci inozytolu. Wdrażając modyfikacje w diecie, warto sięgnąć po poszczególne produkty spożywcze.
Inozytol znajdziemy w następujących produktach spożywczych:
- w owocach cytrusowych,
- w produktach pełnoziarnistych,
- w roślinach strączkowych,
- w kiełkach pszenicy,
- w świeżych warzywach,
- w drożdżach,
- w ziarnach i nasionach.
Źródła inozytolu to głównie produkty pochodzenia roślinnego. Warto także wiedzieć, że więcej tego składnika znajduje się w produktach świeżych niż mrożonych lub konserwowych. Dłuższe procesy przetwarzania świeżych produktów zmniejszają stężenie inozytolu.
Inozytol – dzienne spożycie
Codzienne uzupełnianie inozytolu nie powinno stanowić problemu dla osoby, która spożywa regularnie nisko przetworzone i świeże produkty. W przypadku profilaktycznego podejścia do suplementacji zaleca się stosowanie inozytolu w dawkach rzędu 500-2000 mg. Jest to dawka wpływająca na prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez wywołania skutków ubocznych.
Odmienne dawkowanie powinno odbywać się w przypadku kobiet chorych na zespół policystycznych jajników (PCOS). W przypadku patofizjologii zaburzeń występujących w obrębie układu rozrodczego dawkowanie powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami lekarza. Przeważnie są to dawki około 4 g dziennie. Taka ilość sprzyja wspomaganiu terapii, wpływa na dobre samopoczucie oraz saturację krwi.
Pozytywne efekty przy leczeniu zaburzeń układu nerwowego są widoczne przy dawkach około 1,5 g dziennie. Warto pamiętać, aby nie przekraczać rekomendowanych dawek.
Przekroczenie dawki inozytolu wywołuje następujące skutki uboczne:
- nudności,
- ból głowy,
- zmęczenie,
- zawroty głowy.
Inozytol stosuje się w określonych przypadkach, które powinny zostać uprzednio omówione z lekarzem specjalistą. W przeciwnym wypadku nadmierne stężenie inozytolu może powodować przykre skutki uboczne.
Podsumowanie
Inozytol jest składnikiem biorącym udział w wielu procesach w organizmie człowieka. Swoje zastosowanie znajduje m.in. w leczeniu zaburzeń hormonalnych u kobiet, np. zespołu policystycznych jajników. Ponadto poprawia działanie insuliny i poziom glukozy, sprzyja prawidłowej syntezie lipidów oraz współdziała z innymi witaminami, regulując pracę w naszym organizmie. Można go stosować w postaci suplementów diety lub leków po uprzedniej konsultacji z lekarzem.
Źródła:
- R.S. Clements Jr., B. Darnell, Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet, “The American Journal of Clinical Nutrition”, 1980, 33(9), s. 1954-1967.
- M. Januszewski, T. Issat, A.A. Jakimiuk, M. Santor-Zaczynska, A.J. Jakimiuk, Metabolic and hormonal effects of a combined Myo-inositol and D-chiro-inositol therapy on patients with polycystic ovary syndrome (PCOS), "Ginekologia Polska", 2019, s. 7-10.
Autor
Mateusz Jagielski-Szczypik – dyplomowany dietetyk, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Również trener personalny piszący o zdrowiu, suplementacji i znaczeniu stylu życia w kontekście prawidłowej profilaktyki zdrowotnej. Edukator i copywriter w zakresie tematów związanych ze zdrowiem.