Hummus – co to jest? Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma hummus i kiedy warto włączyć go do swojej diety!
Hummus to kremowa i bardzo aromatyczna pasta z ciecierzycy, która podbiła serca wielu smakoszy (nie tylko miłośników kuchni bliskowschodniej i roślinnej) na całym świecie. Warto wiedzieć, że ta prosta do przyrządzenia przekąska jest nie tylko smaczna, ale również zawiera cenne składniki odżywcze. Białko roślinne, zdrowe tłuszcze i witaminy mają korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie, dlatego dobrze włączyć hummus do swojej diety.
Hummus jest zdrowy i bardzo uniwersalny – można go jeść jako dip do warzyw, smarować nim pieczywo lub dodawać do dań głównych. Sprawdź, co stanowi główny składnik hummusu, jakie właściwości mają wszystkie komponenty pasty oraz jak stosować ją w kuchni. Podpowiadamy, czego potrzebujesz do przygotowania hummusu i z jakimi dodatkami najlepiej łączyć jego smak.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest hummus?
- Jakie są cenne składniki odżywcze hummusu?
- Dlaczego hummus jest zdrowy?
- Kiedy warto włączyć hummus do swojego jadłospisu?
- Z czym dobrze łączy się smak hummusu?
- Jak przygotować domowy hummus?
Co to jest hummus?
Hummus to pasta tradycyjnie przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej (tahini) lub ziaren sezamu, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz czosnku. Ma kremową konsystencję i delikatny, lekko orzechowy smak. Rarytas ten przywędrował do nas z kuchni bliskowschodniej.
Hummus jest bogaty w białko, błonnik pokarmowy, a także zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Z tego względu stanowi wartościowy element diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
Jakie składniki odżywcze znajdziesz w składzie hummusu?
Podstawą hummusu jest ciecierzyca, oliwa oraz ziarna sezamu, dlatego w składzie pasty znajdziesz cenne składniki obecne w tych produktach. Są to głównie:
- białko roślinne,
- błonnik pokarmowy,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- magnez,
- cynk,
- wapń.
Hummus – właściwości
Hummus jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Składniki w nim zawarte wykazują korzystny wpływ na organizm. Błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, poprawia pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. To świetna wiadomość dla osób na diecie odchudzającej – dzięki błonnikowi zmniejsza się chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami. Również kaloryczność hummusu jest stosunkowo niska – ok. 160-170 kcal w 100 g.
Z kolei zdrowe tłuszcze, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek i sezamu, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu (LDL) oraz wspierają pracę serca. Witaminy i minerały wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację oraz dbają o zdrowie kości i skóry.
W jakich przypadkach warto włączyć hummus do diety?
Hummus to produkt bogaty w białko roślinne, dlatego może być alternatywą dla pokarmów odzwierzęcych na diecie bezmięsnej. Można stosować go zamiast masła – jako smarowidło do pieczywa lub zamiennik innych produktów białkowych. Podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych, ciecierzyca zawiera dużą ilość białka, więc wprowadzenie jej do diety wegańskiej pozwala zapobiec niedoborom.
Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych hummusem (zawierającym sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy dbają o układ krążenia oraz chcą obniżyć poziom cholesterolu (LDL).
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, hummus wspiera procesy trawienne, dlatego polecany jest osobom z problemami jelitowymi lub zaparciami. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu sprawdzi się również w diecie diabetyków.
Pamiętaj, że hummus możesz włączyć do jadłospisu zawsze, nie tylko w sytuacjach, kiedy Twój organizm potrzebuje wsparcia. To zdrowy, pożywny, a przede wszystkim sycący i smaczny dodatek, który można spożywać w wielu wariantach smakowych.
Z czym jeść hummus?
Hummus można podawać jako dip do warzyw, smarowidło do pieczywa oraz dodatek do potraw. Występuje w różnych opcjach smakowych, np. z dodatkiem wędzonej papryki, suszonych pomidorów, buraka, oliwek czy ziół.
Hummus świetnie komponuje się również z daniami głównymi – może być dodatkiem do falafeli, pieczonych warzyw, grillowanego kurczaka oraz różnych rodzajów kasz, np. kuskusu czy komosy ryżowej. Sprawdza się też jako składnik wrapów i tortilli, zastępując tradycyjne sosy, a także jako baza do domowych wegańskich dressingów i sosów do sałatek. Można go również dodawać do makaronów, nadając im kremową konsystencję.
W ostatnich latach przekąska ta cieszy się dużą popularnością, dlatego sporo osób podaje hummus na domówkach, przyjęciach lub letnich garden party.
Przepisy na hummus
Już wiesz, jakie bogactwo składników odżywczych skrywa hummus. Jeśli chcesz go skosztować lub zachwycić jego smakiem swoich gości, przygotuj domową pastę z ciecierzycy we własnej kuchni. Pomogą Ci w tym proste przepisy.
Klasyczny hummus
Żeby przyrządzić klasyczny hummus do smarowania pieczywa potrzebujesz:
- 200g ciecierzycy,
- wodę do namoczenia,
- szklankę pasty sezamowej,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- dodatki do smaku (oliwa z oliwek, posiekana natka pietruszki, wędzona papryka).
Zalej suchą ciecierzycę woda i pozostaw do namoczenia przez 10-12 godzin (najlepiej na noc), a następnie przełóż ją do garnka i gotuj do zmiękczenia. Ugotowaną cieciorkę po przestudzeniu włóż do miski, dodaj pastę sezamową tahini, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie zblenduj na gładką papkę. W czasie blendowania dolewaj stopniowo ok. 50 ml zimnej wody, aby formuła hummusu stała się bardziej kremowa. Uzyskany hummus przełóż do miseczek i podawaj z różnymi dodatkami – natką pietruszki, oliwą lub przyprawami.
Hummus z suszonymi pomidorami
Jeśli lubisz hummus i chcesz urozmaicić jego smak, przygotuj samodzielnie wersję z suszonymi pomidorami. Oto lista niezbędnych składników:
- 400 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki suszonych pomidorów,
- 2 łyżki zalewy ze słoiczka po suszonych pomidorach,
- łyżka pasty sezamowej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- kilka kropel soku z cytryny.
Przełóż ugotowaną ciecierzycę do wysokiego naczynia, dodaj oliwę, zalewę, suszone pomidory, pastę sezamową, przyprawy oraz odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcesz podkreślić smak, skrop całość sokiem z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Jeżeli jest za gęsta, lekko rozrzedź ją wodą.
Podawaj z pieczywem lub krakersami – jako dodatek do dania lub przekąskę.
Podsumowanie
Hummus to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, przygotowywana głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej (tahini), oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Jest bogaty w białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze, dlatego stanowi nie tylko smaczny, ale również wartościowy element diety. Hummus jest jedną z ulubionych przekąsek wegetarian i wegan. Dzięki dużej ilości białka może być dobrą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Pozwala zapobiec niedoborom w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Źródła:
- Z. Zdrojewicz, J. Majewski, J. Pająk, Hummus – trochę egzotyki na talerzu, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2017, nr 3, s. 233-236.
- S.P. Patil, P.V. Niphadkar, M.M. Bapat, Chickpea: a major food allergen in the Indian subcontinent and its clinical and immunochemical correlation, „Annals of Allergy, Asthma & Immunology” 2001, vol. 87, nr 2, s. 140–145.
- A. Lipiec, Hummus – zdrowa przekąska czy pułapka dla alergika?, https://strefaalergii.pl/abc-alergii/hummus-zdrowa-przekaska-czy-pulapka-dla-alergika/ (dostęp: 23.03.2025 r.).
- V.O. Sadras, Bread and hummus: trait connectance and correlation pleiades in grain crops, „Journal of Experimental Botany” 2024, vol. 75, nr 22, s. 6903–6908.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [22.04.2025]