Dlaczego chory na raka chudnie? Czym jest niedożywienie w chorobie nowotworowej i jak mu zapobiegać
Rak jest chorobą, której zapadalność i częstość występowania w ostatnim okresie znacznie wzrasta. Szacuje się, że do 2030 roku liczba nowych przypadków raka na świecie wzrośnie do 23 mln. Choroby nowotworowe stanowią obecnie jedno z największych wyzwań, któremu medycyna i nauka nie potrafią sprostać, zarówno w zakresie profilaktyki i leczenia podstawowego schorzenia, jak i zapobiegania i leczenia współistniejących z nim zaburzeń, takich jak niedożywienie towarzyszące nowotworom złośliwym.
Od blisko stu lat wiadomo, że wyniszczenie nowotworowe, czyli zaawansowana postać niedożywienia, jest bezpośrednią przyczyną zgonu ok. 22 proc. pacjentów onkologicznych. W tym artykule znajdziesz informacje, czym dokładnie jest niedożywienie występujące podczas terapii onkologicznej, jakie są jego podstawowe przyczyny i jak można mu zapobiegać na jego wczesnym etapie.
Z artykułu dowiesz się:
Czym jest niedożywienie w chorobie nowotworowej i jakie ma przyczyny
Niedożywienie jest jednym z następstw i objawów choroby nowotworowej. Częstość jego występowania i nasilenie są zależne od wielu czynników, m.in. rodzaju i stopnia zaawansowania choroby, genotypu gospodarza, rodzaju, przebiegu i skuteczności leczenia onkologicznego.
Według definicji powstałej w 2011 roku w międzynarodowym procesie uzgodnienia metodą Delphi przez Europejskie Stowarzyszenie Medycyny Paliatywnej (EAPC) niedożywienie w przebiegu choroby nowotworowej jest wieloczynnikowym zespołem postępującej utraty masy mięśni szkieletowych z utratą lub bez utraty tkanki tłuszczowej, który może być częściowo, ale niecałkowicie odwracalny przez naturalne odżywianie. Niedożywienie, wobec którego nie podejmuje się żadnej interwencji, przechodzi w zaawansowaną postać, określaną jako wyniszczenie, kacheksja lub charłactwo.
Brak apetytu w chorobie nowotworowej może wynikać z wielu czynników. Do najczęstszych przyczyn tego zaburzenia odżywiania zaliczamy m.in.:
- suchość i bolesność w obrębie jamy ustnej,
- uboczne efekty leków (opioidów, leków antycholinergicznych, inhibitorów serotoniny, antybiotyków) oraz leczenia onkologicznego (radioterapii, chemioterapii, leczenia chirurgicznego),
- złą kontrolę bólu i innych objawów, np. duszności,
- nudności, wymioty,
- ból podczas połykania,
- szybko występujące uczucie sytości (zespół uciśniętego żołądka),
- zaparcia,
- zmieniony smak,
- strach przed umieraniem,
- depresję,
- bezsenność,
- uczucie osamotnienia,
- problemy rodzinne i w relacjach.
Niedostarczanie wystarczającej ilości składników odżywczych i postępujące nieleczone niedożywienie prowadzi do wyniszczenia organizmu, które z kolei powoduje takie konsekwencje jak m.in. postępujące osłabienie i zniedołężnienie, niekorzystne zmiany wyglądu, dalsze nasilenie cierpienia. U chorych występuje zwiększona podatność na toksyczne działanie chemioterapii, zwiększona częstość powikłań okołooperacyjnych i śmiertelność w przypadku leczenia chirurgicznego, a także zwiększone ryzyko zgonu.
Rodzaje niedożywienia pacjentów onkologicznych
Właściwa klasyfikacja niedożywienia jest niezbędna, ponieważ od stopnia zaawansowania choroby zależy postępowanie z pacjentem. Najważniejszy klinicznie jest podział niedożywienia ze względu na głębokość zmian chorobowych. Wyróżniamy 3 stopnie ciężkości niedożywienia:
- łagodne, lekkiego stopnia,
- umiarkowane,
- ciężkie.
W zależności od szybkości dokonywania się niedożywienia możemy mieć do czynienia z jego następującymi typami:
- typ kwashiorkor (niedożywienie ostre),
- typ marasmus (niedożywienie przewlekłe),
- typ mieszany.
Najczęściej występuje niedożywienie lekkiego stopnia oraz umiarkowane, a najrzadziej ciężkie. Jeżeli jednak nie wdroży się odpowiedniej interwencji żywieniowej u pacjentów z niedożywieniem lekkiego stopnia, to najprawdopodobniej choroba ta się pogłębi i przejdzie w niedożywienie umiarkowane, a przy dalszym braku działania może dojść do ciężkiego niedożywienia, które jest już chorobą ogólnoustrojową wymagającą intensywnego leczenia, najczęściej również leczenia żywieniowego pozajelitowego.
Interwencja żywieniowa u chorych na raka z niedożywieniem lekkiego stopnia polega zwykle na wdrożeniu modyfikacji w ich doustnej diecie. Ewentualnie po konsultacji z dietetykiem wdraża się preparaty doustne należące do kategorii żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Należy dążyć do jak najszybszego rozpoznania niedożywienia, ponieważ leczenie utraty masy ciała pacjenta w początkowej fazie jest proste, najczęściej skuteczne i nie istnieje konieczność wdrażania intensywnej terapii ogólnej.
Jak zapobiegać niedożywieniu u osób chorych na nowotwory
W prawidłowej diecie pacjenta onkologicznego należy opierać się na zaleceniach zdrowego żywienia z uwzględnieniem różnych modyfikacji. Kluczowe znaczenie ma uwzględnienie w codziennym jadłospisie zwiększonego zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, w szczególności na białko i energię. Zwłaszcza białko odgrywa tu istotną rolę, co wynika ze wzmożenia procesów naprawy komórek, a także pracy układu odpornościowego.
W zwiększeniu ilości białka i energii w diecie pomocnych może okazać się kilka wskazówek żywieniowych:
- W jadłospisie chorego powinny znaleźć się wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne produkty i przekąski. Można w tym celu dodać do posiłku ser, jaja, użyć mleka zamiast wody (np. do zupy czy płatków), sięgnąć po jogurt grecki, dodać ugotowane chude mięso do zupy czy sałatki, wykorzystać dodatek orzechów, nasion, masła czy śmietany do posiłków.
- Należy zadbać o zwiększenie spożycia białka z produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na potrzebę zwiększonej podaży pełnowartościowego białka, które jest lepiej przyswajalne (np. produkty mleczne, ryby, mięso czy jaja).
- Należy częściej (co kilka godzin) sięgać po mniejsze porcje posiłków, po posiłki o małej objętości i drobne przekąski.
- Należy spożywać ulubione produkty, kiedy odczuje się taką potrzebę.
- Warto sięgać po płyny pomiędzy posiłkami, aby ograniczyć uczucie pełności podczas spożycia posiłków.
- Obfity posiłek należy spożywać wtedy, kiedy w największym stopniu odczuwa się głód.
- Należy starać się czerpać przyjemność w przyjmowaniu pokarmów poprzez odpowiedni dobór smaku, konsystencji, wyglądu potraw, zadbania o regularność, w tym przerwy od jedzenia.
W przypadku kiedy pokrycie zwiększonego zapotrzebowania na białko i energię z codzienną dietą jest utrudnione i spadek masy ciała postępuje, pomocne może okazać się wdrożenie żywności medycznej. Taką decyzję należy jednak skonsultować z lekarzem bądź dietetykiem.
Znaczenie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) zaleca wdrożenie interwencji żywieniowej u pacjentów onkologicznych niedożywionych lub zagrożonych rozwojem niedożywienia. Jej głównym celem jest poprawa stanu odżywienia poprzez zwiększenie podaży pokarmu, zwłaszcza o zwiększonej zawartości białka i energii, a także dobrze tolerowanych płynów. Stosowanie ONS, czyli doustnych preparatów odżywczych, może uzupełniać codzienną dietę pacjentów onkologicznych. W przypadku niektórych produktów takie preparaty odżywcze mogą stanowić także jedyne źródło pożywienia.
Żywność specjalnego przeznaczenia może występować zarówno pod postacią proszku, jak i w płynnej formie. Dzięki temu preparaty te można dowolnie mieszać z naturalnymi produktami (np. przygotowując owocowe czy mleczne koktajle, lody, zupy czy galaretki), jak i schładzać bądź delikatnie podgrzewać. Produkty te można także rozcieńczać wodą lub sokiem.
Istotne jest, aby doustne preparaty odżywcze spożywać w małych porcjach, powoli. W przypadku występowania dolegliwości takich jak wymioty i nudności, jadłowstręt czy zaburzenia smaku i zapachu pomocne może okazać się spożycie schłodzonego preparatu.
Dobrym rozwiązaniem może okazać się zastosowanie żywności medycznej w postaci np. preparatu Resource Protein. Jest to wysokobiałkowy produkt w płynnej formie przeznaczony dla pacjentów onkologicznych w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka rozwoju niedożywienia. Preparat ten zawiera aż 18,8 g białka w jednej butelce. Zastosowanie Resource Protein pozwala również na zwiększenie ilości energii w diecie – 1 butelka produktu dostarcza 250 kcal. Co więcej, jest to dieta kompletna pod względem zawartości składników odżywczych, a więc może być stosowana jako jedyne źródło pożywienia. Podobnymi rodzajami żywności specjalnego przeznaczenia są np. produkty marki Fresubin, Nutramil Complex i Nutridrink.
Wybór odpowiedniego preparatu powinien nastąpić po konsultacji z lekarzem, który oceni zarówno indywidualną sytuację zdrowotną pacjenta, jak i jego preferencje żywieniowe, w tym smakowe.
Podsumowanie
Zachorowanie na nowotwór i idące za tym leczenie onkologiczne w postaci radioterapii, chemioterapii czy operacji chirurgicznych negatywnie wpływa na dostarczanie do organizmu chorego składników pokarmowych. Postępująca utrata wagi może być oznaką niedożywienia, które nieleczone prowadzi do wyniszczenia nowotworowego.
Zarówno fakt niedożywienia, jak i wyniszenia organizmu to bardzo istotne i złe czynniki rokownicze wyleczenia nowotworu. Upośledzenie naturalnego odżywiania i utrata masy ciała w przebiegu nowotworu uniemożliwiają czasem przeprowadzenie swoistego leczenia onkologicznego.
Wyższa skuteczność terapii onkologicznej występuje wtedy, gdy u pacjenta z chorobą nowotworową nie obserwuje się zmniejszenia masy ciała ani nie dojdzie do wyniszczenia organizmu. Dlatego tak niezwykle ważne jest rozpoznanie niedożywienia na jego wczesnym etapie i podjęcie szybkich działań zmierzających do jego zniwelowania.
Źródła:
- American Cancer Society, Eating Well During Treatment. Pobrany 30.11.2022 z https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/coping/nutrition/once-treatment-starts.html
- M. Jarosz, I. Sajór, Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, PRIMOPRO, Warszawa 2013.
- M. Muscaritoli, J. Arends, P. Bachmann, V. Baracos, N. Barthelemy, H. Bertz, F. Bozzetti, E. Hütterer, E. Isenring, S. Kaasa, Z. Krznaric, B. Laird, M. Larsson, A. Laviano, S. Mühlebach, L. Oldervoll, P. Ravasco, T.S. Solheim, F. Strasser, M. de van der Schueren, J.-C. Preiser, S.C. Bischoff, ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer, "Clinical Nutrition" 2021, Vol. 40, s. 2898–2913.
- S. Kłęk, M. Jankowski, W.J. Kruszewski, J. Fijuth, A. Kapała, P. Kabata, P. Wysocki, M. Krzakowski, P. Rutkowski, Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations, "Oncology in Clinical Practice" 2015, No. 11, s. 172–188.
- Żywienie w chorobach nowotworowych, red. nauk. A.W. Szawłowski, J. Gromadzka-Ostrowska, P. Paluszkiewicz, M. Słodkowski, J. Sobocki, PZWL, Warszawa 2020.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [25.11.2024]