Czym są płatki drożdżowe i czy warto je spożywać? Sprawdź ich właściwości i zastosowanie w kuchni!
Płatki drożdżowe nieaktywowane to drożdże w formie suszonych drobinek, które nie wykazują zdolności do fermentacji. Są jednak cenione za swoje wartości odżywcze i oryginalny smak. Płatki drożdżowe to produkt bogaty w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B – z tego względu cieszą się uznaniem głównie wśród wegan i osób dbających o zdrową dietę. Stosowane jako przyprawa oraz dodatek do dań, mogą być wartościowym elementem kuchni – nie tylko roślinnej.
Choć drożdże kojarzą się głównie z wyrastaniem ciasta, to warto wiedzieć, że z nieaktywnych szczepów można wytworzyć drożdżowe płatki o wielu cennych właściwościach. Ich charakterystyczny serowo-orzechowy smak sprawia, że mogą być zamiennikiem sera w daniach takich jak makarony, zapiekanki, pesto czy sosy. Sprawdź, czym dokładnie są płatki drożdżowe, jak można je stosować i jakie potrawy nimi wzbogacać.
Z artykułu dowiesz się:
- Co to są płatki drożdżowe?
- Jak można stosować drożdżowe płatki?
- Jakie cenne składniki odżywcze znajdują się w płatkach drożdżowych?
- Jak można wykorzystać w kuchni nieaktywne płatki drożdżowe?
Czym są płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe, jak sama nazwa wskazuje – wytworzone są z drożdży. Do ich produkcji wykorzystuje się te same szczepy, które znajdują się w drożdżach piekarskich lub browarniczych – Saccharomyces cerevisiae. Są to jednak tzw. drożdże nieaktywne pozbawione zdolności fermentacyjnych w procesie produkcji.
Hoduje się je na specjalnym podłożu, najczęściej z melasy trzcinowej lub buraczanej, bogatej w cukry potrzebne do ich wzrostu. Proces hodowli odbywa się pod kontrolą, w miejscu, które zapewnia odpowiednie warunki dla rozmnażania drożdży. Przez ten czas kumuluje się w nich mnóstwo wartościowych składników mineralnych i odżywczych.
Po zakończeniu etapu wzrostu drożdże są poddawane działaniu wysokiej temperatury – to właśnie ona powoduje ich dezaktywację. W efekcie nie mogą już pełnić swojej pierwotnej roli w fermentacji, ale są gotowe do dalszej obróbki.
Kolejnym etapem produkcji jest suszenie i formowanie płatków. Specjalny proces suszenia pozwala zachować jak najwięcej składników odżywczych oraz uzyskać charakterystyczną, kruchą strukturę produktu końcowego. Po ususzeniu płatki drożdżowe mogą być dodatkowo wzbogacane, np. witaminami, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Charakterystycznymi cechami gotowych płatków drożdżowych nieaktywnych są: jasnożółta barwa, kruchość i łagodny serowo-orzechowy posmak.
Płatki drożdżowe – zastosowanie
Płatki drożdżowe nieaktywne znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie w diecie wegańskiej. Za sprawą swojego oryginalnego smaku, określanego jako umami, mogą być bezmleczną alternatywą dla parmezanu. Dodaje się je często do wegańskich dań kuchni włoskiej – makaronów, zapiekanek czy risotto. Można nimi bezpośrednio posypać gotowe danie lub dodać podczas gotowania, aby wzbogacić smak potrawy.
Ten „wegański parmezan” doskonale sprawdzi się do przygotowywania serowych sosów i dipów. Wystarczy połączyć płatki drożdżowe z mlekiem roślinnym, odrobiną mąki lub skrobi oraz przyprawami, żeby stworzyć kremowy serowy sos bez użycia produktów odzwierzęcych.
Płatki drożdżowe polecane są też osobom na diecie eliminacyjnej lub z nietolerancjami pokarmowymi. Mogą być przez nie bezpiecznie spożywane, ponieważ są naturalnie wolne od laktozy i glutenu (choć warto wybierać certyfikowane produkty, aby uniknąć śladowych ilości alergenów).
Są również dobrym zamiennikiem sera w diecie odchudzającej. Choć mają podobną kaloryczność do sera żółtego czy parmezanu, to jednak używa się ich znacznie mniej – już łyżeczka takiej posypki wystarczy, by potrawy zyskały odpowiedni aromat. Również zawartość tłuszczu w płatkach jest znacznie mniejsza niż w serze.
Po płatki drożdżowe nieaktywne często sięgają także sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie. Te niepozorne drobinki przypominające z wyglądu zmieloną bułkę tartą to bardzo dobre źródło białka. Ich regularne spożycie pozwala w łatwy sposób wzbogacić dietę w ten składnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji mięśni.
Płatki drożdżowe – wartości odżywcze
Płatki drożdżowe mają korzystny wpływ na organizm, ponieważ stanowią naturalne źródło białka – w 100 g produktu znajduje się aż ok. 45 g tego cennego składnika. Bogate są także w błonnik, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej i ułatwia wypróżnianie. Reguluje również ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu i cukru.
Płatki drożdżowe zawierają też niewiele tłuszczu – ok. 4-5 g na 100 g, dlatego tak chętnie sięgają po nie osoby na diecie niskotłuszczowej. Są to nie tylko pacjenci z nadwagą i otyłością, ale również cierpiący z powodu chorób układu krążenia. Płatki drożdżowe stosowane jako zamiennik sera pozwalają znacznie obniżyć spożycie tłuszczu.
Warto wiedzieć, że płatki drożdżowe dostarczają organizmowi także wielu niezbędnych pierwiastków (m.in. fosforu, potasu i wapnia), jak również cennych witamin z grupy B. Dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG) polecane są osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.
Wykorzystanie płatków drożdżowych w kuchni – proste przepisy
Już wiesz, że płatki drożdżowe wspomagają zachowanie dobrego zdrowia i warto włączyć je do swojej diety. Jak to zrobić? Oto kilka prostych przepisów – dzięki nim urozmaicisz swój jadłospis i poznasz wyjątkowy dodatek, który zwiększa walory smakowe potraw.
Pasta kanapkowa z awokado i płatkami drożdżowymi
Do przygotowania pasty potrzebujesz:
- pół dojrzałego awokado,
- łyżeczkę płatków drożdżowych,
- mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Wyjmij miąższ z połówki awokado, dodaj płatki drożdżowe, posiekany czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko zblenduj lub dokładnie zgnieć widelcem i wymieszaj. Pastę możesz jeść z pieczywem klasycznym, chrupkim oraz krakersami.
Pesto ze słonecznika i płatków drożdżowych
Do przygotowania pesto potrzebne są:
- łyżka płatków drożdżowych,
- mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- 30 ml soku z cytryny,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Wrzuć składniki do miski i zblenduj na gładką masę. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę płatków drożdżowych, a jeśli wyjdzie za gęsta, rozrzedź ją oliwą.
Wegański sos do makaronu
Żeby przygotować sos sięgnij po:
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- ząbek czosnku,
- łyżkę oliwy z oliwek,
- liście świeżego oregano,
- sól i pieprz.
Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż go przez chwilę. Wlej passatę i wrzuć pokrojone liście oregano, a następnie dopraw do smaku. Zagotuj wszystko na małym ogniu, a gdy sos będzie gotowy – polej nim makaron. Na koniec posyp potrawę płatkami drożdżowymi, aby zyskać posmak parmezanu.
Podsumowanie
Warto wprowadzić do swojego jadłospisu płatki drożdżowe. Właściwości odżywcze tych niepozornych drobinek pozwolą zadbać Ci o zdrowie, samopoczucie i wzbogacą smak potraw. Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Znajdziesz je w sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością.
Źródła:
- J. Krzemińska, Płatki drożdżowe nieaktywne – czy warto mieć je w swojej kuchni?, https://justfoodtherapy.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-czy-warto-miec-je-w-swojej-kuchni/ (dostęp: 10.12.2024 r.).
- S. Moslehi-Jenabian, L. Lindegaard, L. Jespersen, Beneficial Effects of Probiotic and Food Borne Yeasts on Human Health, „Nutrients” 2010, vol. 2, nr 4, s. 449–473.
- M.E. Jach, A. Serefko, M. Ziaja i in., Yeast Protein as an Easily Accessible Food Source, „Metabolites” 2022, vol. 12, nr 1, s. 63.
- K. Nowosad, M. Sujka, J. Wyrostek, Preparation of yeast flakes enriched with iron and vitamin B12 using a pulsed electric field technology, „Journal of Food Process Engineering” 2022, vol. 46, nr 2.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [17.01.2025]