Co na świąteczne przejedzenie? Poznaj naturalne sposoby na poprawę trawienia
Uczucie ciężkości na żołądku, nieprzyjemne pieczenie w przełyku, niestrawność i problemy trawienne? To dolegliwości często towarzyszące nam w okresie świątecznym. Mnogość pysznych potraw sprawia, że trudno jest się powstrzymać przed skosztowaniem każdej z nich. Niestety problemy trawienne potrafią dokuczać nawet przez kilka lub kilkanaście godzin, skutecznie obniżając nasze samopoczucie w tym czasie. Jak w naturalny sposób pozbyć się zgagi, uczucia niestrawności i innych objawów przejedzenia?
Święta to czas, kiedy spożywamy wiele potraw, które zawierają dużą liczbę kalorii i składają się ze składników bardziej wymagających dla układu trawiennego. Objawy przejedzenia w czasie świąt to dosyć powszechne zjawisko, które może powodować nawet zatrucie pokarmowe. Dowiedz się, jak objawia się przejedzenie i jak można sobie z nim radzić domowymi sposobami.
Z artykułu dowiesz się:
Czym jest przejedzenie i jak się objawia?
Niestrawność wynikająca z przejedzenia to uczucie pełności i dyskomfortu doskwierające ze strony układu pokarmowego. Występuje w momencie przekroczenia możliwości trawiennych organizmu oraz prawidłowej motoryki jelit.
Często obecność tłuszczów w potrawach wigilijnych dodatkowo spowalnia proces przesuwania pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego, powodując zgagę i niestrawność. Wydzielanie soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych nie zachodzi w tak sprawnym tempie, co utrudnia proces trawienia i perystaltykę jelit, powodując objawy przejedzenia.
Do najczęstszych objawów przejedzenia należą:
- uczucie pełności,
- zgaga (objawiająca się intensywnym pieczeniem),
- bóle żołądka (wolniejsze przesuwanie treści żołądkowej),
- ból brzucha,
- skurcze jelit,
- kolka wątrobowa,
- wzdęcia,
- nadmierne gazy,
- pogorszenie samopoczucia,
- zaparcia.
Nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe pojawiają się przeważnie kilkanaście minut po zjedzeniu zbyt dużej liczby posiłków. Kosztowanie wielu różnych potraw dodatkowo utrudnia ułożenie treści pokarmowej przed faktycznym rozpoczęciem efektywnego procesu trawienia.
Sposoby na przejedzenie
Aby przeciwdziałać nieprzyjemnym objawom, warto już przed przygotowaniem świątecznych potraw zastanowić się nad bardziej lekkostrawnym jadłospisem. Ulubione dania można przygotować na wiele sposobów w bardziej dietetycznej wersji, stosując zamienniki produktów. Kiedy przejedzenie doskwiera nam jednak po już spożytym posiłku, warto sięgnąć po sprawdzone sposoby na złagodzenie dyskomfortu trawiennego. Dobór naturalnych sposobów łagodzących objawy przejedzenia często zależy od konkretnego rodzaju dolegliwości.
Domowe sposoby na przejedzenie:
1. Spożywaj małe posiłki w ciągu dnia
Częstym błędem jest unikanie spożywania posiłku w trakcie wigilijnego dnia. Czekamy na obfitą kolację, nie dostarczając organizmowi wcześniej żadnego pokarmu. Nie warto się głodzić, ponieważ powodujemy tym większy szok dla układu pokarmowego. Dodatkowo będąc głodnymi, spożywamy posiłki szybciej i niedokładnie. Pokarmy trafiają do żołądka w dużych ilościach i kęsach. Dla narządu jest to duże przeciążenie, wymagające dodatkowej aktywności. Warto spożyć w ciągu dnia kilka małych posiłków, co pozwoli na przygotowanie w układzie pokarmowym odpowiednich porcji enzymów trawiennych.
2. Zwiększ ilość wypijanej wody
W trakcie świąt warto zadbać o prawidłową ilość wypijanej wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu sprawi, że przyspieszy się nasze trawienie, a metabolizm organizmu będzie zachodził w sposób prawidłowy. Taka aktywność jelit zapobiega zaparciom. Wodę przed posiłkami w Wigilię można połączyć z łyżeczką octu jabłkowego, który wspomaga trawienie tłuszczów. Składniki zawarte w occie pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych.
3. Ogranicz spożywanie alkoholu
Dzięki ograniczeniu ilości spożywanego etanolu nie zaburzy się proces wydzielania soku żołądkowego oraz enzymów trawiennych. To oczywiście przełoży się na lepsze trawienie i komfort żołądkowo-jelitowy. Unikniemy także nieprzyjemnych dolegliwości, jak mdłości czy ból głowy w kolejnym dniu.
4. Pij napary ziołowe
W czasie świąt warto rozważyć stosowanie naparów ziołowych, które redukują skutki przejedzenia po obfitym posiłku, wspomagają trawienie i pomagają je przyspieszyć. Są to napary z rumianku, dziurawca, mięty lub kopru włoskiego. Można zacząć spożywać je już kilka dni przed świętami. Gorący ziołowy napar rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych.
5. Ruch to zdrowie!
Nawet w okresie świątecznym należy zadbać o minimalną dawkę aktywności fizycznej. Po spożytych posiłkach podczas wigilijnego wieczoru warto wstać od stołu i wybrać się na krótki spacer z rodziną. Ruch usprawnia krążenie i wpływa na poprawne trawienie i perystaltykę jelit. W wyprostowanej pozycji nie uciskamy także żołądka i dajemy mu przestrzeń do prawidłowej pracy.
6. Wsparcie farmakologiczne
Organizm można także wspierać, stosując leki zobojętniające kwas solny, który po przejedzeniu często pojawia się w obrębie przełyku, powodując objawy zgagi. Można stosować suplementy wspierające układ trawienny przed spożywanym posiłkiem lub po wigilijnej kolacji.
Przejedzenie – kiedy warto udać się do lekarza?
Dyskomfort trawienny w czasie świąt nie zawsze oznacza jedynie przejedzenia. Jeśli dokuczliwym objawom zgagi, mdłości, bólu brzucha zaczną towarzyszyć biegunka, wymioty, gorączka i zawroty głowy, możemy mieć do czynienia z zatruciem pokarmowym. Pojawia się ono często po spożyciu nieprawidłowo przygotowanych lub przechowywanych potraw. Objawy nasilają się dodatkowo wskutek przejedzenia i mieszania potraw wraz z alkoholem. Jeśli objawy zatrucia mocno osłabiają organizm i nie ustępują przez dłuższy czas, należy niezwłocznie udać się po pomoc do świątecznej opieki zdrowotnej.
Jednorazowe przejedzenie w trakcie trwania świąt występuje stosunkowo często w tym okresie. Warto jednak obserwować organizm na bieżąco. Jeśli problemy trawienne występują częściej niż tylko w momencie spożywania dużej ilości zróżnicowanych pokarmów, może to być sygnał, że doskwiera nam poważniejsze przewlekłe schorzenie. Taka sytuacja wymaga konsultacji z lekarzem gastrologiem i podjęcia dostępnych opcji leczenia.
Podsumowanie
W okresie świątecznym nieuniknione jest spożywanie wielu pysznych potraw. Delektując się wigilijnymi wyrobami, warto jednak sięgać po nie z rozsądkiem i umiarem. Żeby wesprzeć układ trawienny, można pić napary ziołowe, unikać alkoholu i doraźnie wspomagać się preparatami ułatwiającymi trawienie. Nawet w wigilijny wieczór wskazana jest także mała dawka aktywności fizycznej w postaci spaceru. Jeśli problem z niestrawnością i zgagą pojawia się częściej, nawet po świętach, warto rozważyć konsultację z lekarzem specjalistą.
Źródła:
- R.C. Harmon, D.A. Peura, Evaluation and management of dyspepsia, “Therapeutic Advances in Gastroenterology” 2010, nr 3(2), s. 87-98.
- D.A. Peura, L. Goldkind, Balancing the gastrointestinal benefits and risks of nonselective NSAIDs, “Arthritis Research & Therapy” 2005, nr 7, s. 7-13.
Autor
Mateusz Jagielski-Szczypik – dyplomowany dietetyk, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Również trener personalny piszący o zdrowiu, suplementacji i znaczeniu stylu życia w kontekście prawidłowej profilaktyki zdrowotnej. Edukator i copywriter w zakresie tematów związanych ze zdrowiem.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [20.12.2024]