Chlorofil do picia – czym jest i jak może wesprzeć nasze zdrowie?
Chlorofil to naturalny barwnik znajdujący się w roślinach, który odpowiada m.in. za ich zielony kolor. To właśnie dzięki niemu mogą one przekształcać energię słoneczną w energię chemiczną, niezbędną do ich wzrostu i rozwoju. Co ciekawe, struktura hemoglobiny – barwnika krwi – jest bardzo zbliżona do struktury chlorofilu. Różnica pomiędzy nimi polega jedynie na tym, że w chlorofilu to magnez jest centralnym atomem, a nie żelazo, jak w przypadku hemoglobiny.
Jak się okazuje, chlorofil może mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka. Dużo mówi się o jego właściwościach antyoksydacyjnych, wspomaganiu detoksykacji i wzmacnianiu naturalnej odporności. Jego ilość w codziennej diecie można zwiększyć poprzez spożywanie zielonych warzyw lub przyjmowanie chlorofilu jako suplementu diety. Sprawdź, jakie działanie wykazuje, które produkty są najlepszym źródłem chlorofilu i jakich efektów możesz się spodziewać, spożywając go regularnie.
Z artykułu dowiesz się:
Z artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje naturalny chlorofil do picia?
- Jakie są wskazania do spożywania chlorofilu w płynie?
- Jakie są przeciwwskazania do spożywania płynnego chlorofilu?
- Jakie efekty daje regularne przyjmowanie chlorofilu w płynie?
Co to jest chlorofil?
Chlorofil to pojęcie, które większość z nas kojarzy ze szkolnych lekcji biologii. Ten naturalny zielony barwnik roślinny odgrywa bardzo ważną rolę w procesie fotosyntezy – niezbędnym, aby przekształcać światło słoneczne w energię. To właśnie chlorofilowi swój kolor zawdzięczają soczyście zielone liście i łodygi roślin.
W przyrodzie istnieją różne rodzaje chlorofilu, jednak najpowszechniej występujące to chlorofil A oraz chlorofil B. Chlorofil A występuje w roślinach zielonych oraz u glonów, które posiadają zdolność fotosyntezy, natomiast B również u roślin wyższych, euglen i niektórych rodzajów sinic.
Warto wiedzieć, że ta niezbędna roślinom substancja ma strukturę podobną do ważnego składnika naszej krwi – hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika. Różnicę stanowi centralny atom – w budowie chlorofilu jest to magnez, a hemoglobiny – żelazo.
Chlorofil roślinny poza swoją podstawową funkcją, jaką jest przekształcanie energii ze światła słonecznego u organizmów fotosyntetyzujących, ma również pozytywny wpływ na organizm człowieka. Z tego względu jest częstym składnikiem wielu suplementów diety. W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się zwłaszcza chlorofil w płynie przeznaczony do picia.
Właściwości chlorofilu do picia
Z roku na rok po chlorofil w płynie sięga coraz więcej osób. Wszystko za sprawą korzystnego oddziaływania na pracę wielu układów w ciele człowieka. Zanim więc sięgniesz po ten suplement diety, poznaj właściwości chlorofilu. Chlorofil wspiera m.in.:
- detoksykację organizmu – przyspiesza usuwanie toksyn i metali ciężkich, wspierając pracę wątroby oraz nerek,
- walkę ze stresem oksydacyjnym – chlorofil wykazuje właściwości przeciwutleniające, dlatego neutralizuje wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia się komórek i rozwój wielu chorób,
- układ odpornościowy – wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu,
- układ pokarmowy – działa łagodząco na błonę śluzową jelit, wspomaga trawienie oraz utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej,
- zdrowie skóry – wspiera regenerację komórek, redukuje stany zapalne oraz przyspiesza gojenie ran.
Ponadto picie chlorofilu może pomóc zmniejszyć nieprzyjemny zapach z ust oraz przebarwienia skórne. Tak szerokie działanie sprawia, że jest to suplement o wszechstronnym zastosowaniu. Warto jednak wiedzieć, że aby wykorzystać dobroczynne właściwości chlorofilu, możesz po prostu wprowadzić do swojego jadłospisu więcej zielonych warzyw. Najwięcej chlorofilu zawierają: jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, natka pietruszki, koperek.
Komu poleca się picie chlorofilu?
Zanim zaczniesz regularnie stosować chlorofil w płynie, skonsultuj się ze swoim lekarzem, aby upewnić się, że nie ma ku temu przeciwwskazań. Najczęściej lekarze polecają picie chlorofilu pacjentom, u których występują niedobory witamin oraz składników mineralnych wynikające z diety ubogiej w produkty roślinne, zwłaszcza zielone warzywa. Należy jednak pamiętać, że chociaż chlorofil ma korzystny wpływ na zdrowie, nie powinien być zamiennikiem zbilansowanego jadłospisu.
Chlorofil może być elementem diety sportowców, osób intensywnie trenujących oraz pracujących w przestrzeniach zamkniętych bez dostatecznej ilości światła słonecznego. Sprawdzi się również jako naturalne wsparcie w pielęgnacji skóry.
Po chlorofil chętnie sięgają też osoby na diecie antyrakowej, ponieważ dzięki swoim właściwościom może on zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów.
Picie chlorofilu – przeciwwskazania
Podobnie jak przy stosowaniu wielu innych substancji naturalnych, również w przypadku chlorofilu istnieją przeciwwskazania do spożywania. Warto je wziąć pod uwagę jeszcze przed rozpoczęciem suplementacji. Należy do nich m.in. okres ciąży i karmienia piersią. Choć chlorofil uznawany jest za substancję bezpieczną dla człowieka, nie ma wiarygodnych badań, które opisują wpływ poszczególnych suplementów na organizm przyszłej mamy, rozwijającego się płodu, a później także karmionego piersią noworodka. Z tego względu zaleca się zrobienie przerwy w suplementacji chlorofilu w czasie ciąży i laktacji.
Ostrożność powinni zachować również pacjenci cierpiący z powodu chorób przewlekłych i przyjmujący leki na stałe. Warto wcześniej skonsultować się z lekarzem i upewnić, że składniki wybranego suplementu nie wchodzą w interakcje ze stosowanymi preparatami.
Niezależnie jednak od powyższych ograniczeń, w większości przypadków bez przeszkód można korzystać z dobrodziejstw chlorofilu naturalnie występującego w zielonych warzywach.
Efekty regularnego picia chlorofilu
Chlorofil wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Przyspiesza metabolizm, dlatego osoby odchudzające się, mogą szybciej zauważyć efekty (przy jednoczesnym deficycie kalorycznym). Za sprawą regularnego stosowania poprawia się także kondycja skóry – zmniejsza się ilość zmian trądzikowych oraz nasilenie stanów zapalnych. Ponadto zwiększa się witalność organizmu, a samopoczucie ulega wyraźnemu polepszeniu. Wiele jednak zależy od codziennej diety oraz trybu życia.
Jak stosować chlorofil w płynie?
Płynny chlorofil należy dodać do napoju, np. wody lub soku w ilości zalecanej przez producenta suplementu. Tak przygotowany płyn powinno się spożywać trzy razy dziennie w trakcie posiłków, jednak w tej kwestii także najlepiej trzymać się wytycznych określonych przez producenta wybranego produktu.
Podsumowanie
Chlorofil wykazuje pozytywne działanie na organizm człowieka, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Możesz przygotowywać koktajle na bazie zielonych warzyw – jarmużu, pietruszki czy szpinaku lub (jeśli wzbogacenie diety nie jest możliwe z różnych powodów) sięgnąć po suplementy z chlorofilem. W ten sposób zapewnisz organizmowi porcję witamin, minerałów i antyoksydantów, które chronią przed nadmiarem wolnych rodników.
Źródła:
- B. Pawłowska, Biotechnologiczne źródła barwników spożywczych, „Inżynieria i Aparatura Chemiczna” 2009, vol. 48, nr 3, s. 79-80.
- K. Karwowska, M. Skotnicka, M. Pieszko, Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2020, vol. 53, nr 3, s. 129-136.
- J. Wieczorek, Z. Wieczorek, Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, vol. 49, nr 3, s. 422-426.
- K. Lis, Z. Bartuzi, Naturalne i identyczne z naturalnymi barwniki spożywcze a alergie pokarmowe, „Alergia Astma Immunologia” 2020, vol. 25, nr 2, s. 95-103.
Autorka
Aleksandra Chojnowska – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, magister filologii polskiej, copywriterka. Od lat zgłębia wiedzę na tematy związane ze zdrowiem oraz urodą i z pasją pisze o tym, jak każdego dnia dbać zarówno o siebie, jak i o bliskich. Prywatnie doświadczona mama.
Powiązane kategorie
Ostatnia aktualizacja [10.04.2025]