Aksamitnie kremowe
Te pożywne i eleganckie zupy doskonale sprawdzą się w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Możesz je przygotować z dowolnych warzyw.
Dyniową możesz przygotować na słodko oraz na ostro, z zielonego groszku zachwyci intensywną barwą, a ta zrobiona z leśnych grzybów uwiedzie wybornym aromatem. Pomysłów na zupy krem jest bez liku, w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Sprawdzą się równie dobrze na co dzień, jak i podczas wytwornego przyjęcia. Co więcej, mogą być jedynie pysznym wstępem do uczty lub pełnić rolę samodzielnego posiłku. Bo takie zupy są sycące i na długo zaspokajają głód. Niewątpliwą ich zaletą jest też łatwość przygotowania. Składniki gotuje się w jednym garnku, przyprawia, a potem miksuje. Prawda, że proste?
Z DYNI
Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 30 min
- 2 łyżki oliwy
- 2 poszatkowane cebule
- 3/4 średniej dyni
- 2 szklanki bulionu
- pół małego opakowania śmietany
- sól, pieprz
Cebulę zeszklij na oliwie w głębokim garnku. Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i duś przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion, zagotuj i trzymaj na gazie kolejne 10 minut. Dodaj śmietanę, zagotuj i zmiksuj.
Z PORA
Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 20 min
- 3 średnie ziemniaki
- 2 pory
- cebula
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- pół kubka śmietany
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Przez 3-4 minuty duś na rozgrzanym oleju warzywa pokrojone w drobne kawałki. Wlej bulion i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość, dodaj śmietanę i zagotuj raz jeszcze.
Z POMIDORÓW
Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 30 min
- 4 duże pomidory
- 2,5 szklanki rosołu
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- duża cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Pokrojone warzywa uduś na oliwie. Dodaj pomidory, przyprawy i duś jeszcze kilka minut. Dolej rosół i gotuj 10 min. Na koniec uzupełnij śmietaną i zmiksuj.
Z GROSZKU
Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 20 min
- opakowanie mrożonego groszku
- 1,5 szklanki bulionu
- poszatkowany ząbek czosnku
- 0,5 poszatkowanej cebuli
- sól, pieprz
Zeszkloną cebulę smaż przez minutę razem z czosnkiem. Dodaj bulion i groszek. Gotuj, aż groszek będzie miękki. Zmiksuj i dopraw do smaku.
Z BATATÓW
Porcja dla: 6 osób
Przygotowanie: 45 min
- 2 duże bataty
- 4 szklanki rosołu
- 4 plastry boczku
- cebula
- papryczka chili
- łyżka curry, sól, pieprz
Bataty obierz, pokrój w drobną kostkę. Na 1-2 łyżkach oliwy usmaż cebulę z przyprawami. Dodaj pokrojonego batata i smaż, mieszając tak długo, aż przyprawy będą równo rozprowadzone po warzywach. Wlej bulion i gotuj około 30 min. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym bekonem.
Dodatki podkręcają smak
Odgrywają rolę drugoplanową, ale to one nadają potrawie charakteru. Ta sama zupa, ale podawana z różnymi dodatkami, smakuje inaczej. Dobrze, jeśli stanowią kontrast pod względem smaku, koloru czy konsystencji. Kremy idealnie komponują się z czymś chrupkim. Mogą to być:
- grzanki
- groszek ptysiowy
- prażone pestki lub orzechy
- kawałki warzyw
- chrupiące kawałki bekonu
Zupy krem możesz przygotować na bulionie, wodzie czy mleku. W zależności od ilości dodanego płynu mogą być bardziej lub mniej gęste.