OLEJEK LAWENDOWY 10ml
OLEJEK LAWENDOWY 10ml
cena: 6,41 zł
- Działanie: Olejek lawendowy podany wewnętrznie wywiera działanie żółciopędne (cholagogum), przeciwskurczowe (antispasmodicum) oraz słabe uspokajające (antinervinum). Obecnie dość rzadko stosowany wewnętrznie (do 5 kropli dziennie) jako carminativum, spasmoanalgeticum et sedativum. Częściej wykorzystuje się natomiast kwiat lawendy – Flos Lavandulae, głównie w mieszankach ziołowych (species), w takich schorzeniach jak: wzdęcia, nadmierna fermentacja, kolka jelitowa etc. Olejek lawendowy zastosowany miejscowo na skórę i błony śluzowe wywiera działanie rozgrzewające (rubefaciens), drażniące (derivantia), odkażające (antiseptica), odwaniające (desodorantia) oraz słabe znieczulające (anaesthetica localia).
Stosowany zewnętrznie w postaci specyfików, rzadko w formie nieprzetworzonej. Wskazaniem do stosowania preparatów z olejkiem lawendowym są bóle mięśniowe, nerwobóle, reumatyzm, artretyzm, stłuczenia. Także pomocniczo w łuszczycy i trądziku. - Zastosowanie: ŁAGODZI: depresje, lęki, zmęczenie ociężałość umysłową, irytację, histerię, napięcia nerwowe, bezsenność spowodowaną zdenerwowaniem, bóle reumatyczne, migreny, bóle menstruacyjne, mięśniowe, nieregularną menstruację, nadciśnienie, otyłość, cellulite, żylaki, katary, grypę, stany zapalne zatok i gardła, problemy menopauzy, stany zapalne skóry, egzemy, trądzik, rozstępy skóry, grzybice
- Przyjmowanie: Masaż - 10ml oleju bazowego wymieszać z 3-5 kroplami olejku.
Kąpiele - 10-15 kropli na wannę ciepłej wody.
Odświeżanie powietrza - 5 kropli w wodzie za pomocą urzadzenia do nawilżania powietrza. - Skład: Zawartość olejku eterycznego w kwiatach lawendy wynosi ok. 1,5 % -1,8 %.
Kwiaty lawendy (Flos Lavandulae), z których pochodzi olejek eteryczny przeznaczony do celów farmaceutycznych pochodzą z upraw.
Głównym składnikiem olejku lawendowego jest octan linalilu [30 % - 60 %], linalol (czyli 3,7-dimetyl-1,6-oktadien-3-ol) [10 % -30 %], geraniol (czyli trans-3,7-dimetylo-2,6-oktadien-l-ol), nerol (czyli cis-3,7-dimetyl-2,6-oktadien-1-ol), borneol (czyli endo-1.7.7-trimetyl-bicyklo[2.2.1]heptan-2-ol), β-ocymen oraz alkohol amylowy i inne związki.
Poza lecznictwem stosowany szeroko w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz spożywczym. - Przeciwwskazania: Wyłącznie do użytku zewnętrznego. Nie stosowac w czasie ciąży.
Do ulubionych Dodaj opinię Poleć





